-

Liiketoimintajohtaja Juhani Karppelin

Urakoinnista rakennuttajaksi

Kiinteistörakennuttamisen rakennuttajapäällikkö Juhani ”Jussi” Karppelinin ammatillinen kivijalka on perustettu vahvalle kokemukselle, sillä hän aloitti työt rakennuksilla jo 14-vuotiaana. Kokemuksen lisäksi myös koulut on käyty, ja vuonna 1995 mies valmistui Tampereen tekusta rakennustekniikan insinööriksi ­­– sopivasti syvimpään lama-aikaan. Nyt, 25 vuotta valmistumisen jälkeen, voi todeta, että Karppelin on väkevä rakentamisen ammattilainen.

Valtakunnasta löytyy kymmeniä tuhansia Jussin johdossa rakennettuja liike- ja teollisuusrakennusneliöitä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa on jo Moreenin alueella kolme logistiikkakeskusta, pinta-alaltaan noin kolme hehtaaria kappale eli yhteensä lähes 100 000 kerrosneliötä. Etelä-Suomen alueelta löytyy parikymmentä Tarjoustaloa eli nykyiseltä nimeltään Tokmannia, Helsingissä on pari K-Supermarkettia ja Forssassa uusi, noin 10 000 neliön teollisuusrakennus.

”Kätteni jälkiä on myös kehä ykkösellä sijaitseva Spondan toimistotalo Estradi 1, joka on Suomen viimeisimpiä, ellei viimeisin LEED Platinum -rakennus. Iso projekti oli myös Tampereella Haarlan vanhan tehdasrakennuksen vajaan 20 000 neliön saneeraus toimistoiksi. A-Insinööreillä vedin myös Ratinan kauppakeskus- ja saneeraushankeen läpi eli muun muassa Weladon Ratinan toimitilojen saneeraus Ratinan Kulmassa on minun ja porukkani valvomia”, Jussi kertoo.

Asiantunteva rakennuttaja tuo lisäarvoa asiakkaalle ja työmaalle

Weladon strategian mukaisesti aiomme olla halutuin rakennuttamisen kumppani. Se tarkoittaa tahtoa olla markkinoiden paras vaihtoehto paitsi asiakkaille ja henkilöstölle, myös urakoitsijoille, suunnittelijoille ja muille hankkeen osapuolille. Haluamme, että kun urakoitsijalta kysyy, kenet he haluaisivat rakennuttajakonsultiksi, vastaus on aina Welado.

Ei sen vuoksi, että päästäisimme ketään helpolla, vaan koska yhteistyö meidän kanssamme toimii, ja rakennuttaja on aidosti lisäarvoa tuova projektinjohdon ja rakentamisen asiantuntija työmaalla. Pyrimme poistamaan vastakkainasettelua työmailta, vaikka valvommekin aina asiakkaamme etua. Uskomme, että se tulee tehdä yhteistyössä ja aina hyvällä hengellä, sillä yhteistä tavoitetta kohtihan sitä hankkeella mennään.

"Näin vuoden kokemuksella voin todeta olevani vihdoin yrityksessä, jossa ajatellaan samoin kuin olen itse aina ajatellut."

Strategia kirkkaana mielessämme kysyimme Ratinan hankkeessa pääurakoitsijana toimineelta Aki Hyrkkönen Oy toimitusjohtajalta, miten hän kuvailisi Karppelinia rakennuttajakonsulttina.

”Jussin vankka projektiosaamisen tausta ja käytännön ammattilaisen ”kädet savessa” -asenne auttoi meitä yhdessä punnertamaan mittavan ja haastavissakin tilanteissa olleen Ratinan kauppakeskushankkeen maaliin aikataulun mukaisesti. Karppelinin tekeminen on urakoitsijan suuntaan aina hyvässä hengessä tapahtuvaa, neuvottelevaa, ohjaavaa ja ratkaisukeskeistä, oli ongelmat sitten suunnitelmissa, työmaalla tai byrokratiassa. Työmaat eivät pyöri käskyttämällä ja kirjeitä kirjoittamalla, vaan suomalaisia johdetaan edelleen edestä”, Aki Hyrkkönen toteaa.

Urakoinnista rakennuttajaksi

Jussin uran alkuvuodet vierähtivät urakointipuolella, josta siirtyminen rakennuttajaksi tapahtui parin vuoden harkinnan jälkeen.

”Valmistumisen jälkeen työskentelin linjasaneeraustyömaalla töihin osallistuvana työnjohtajana, ja siitä pikkuhiljaa olen tömpsytellyt uraani etiäppäin. Vuosituhannen vaihteessa olin kuutisen vuotta Huurteella rakennustuoteteollisuuden puolella, jossa vastasin kylmä- ja pakastehuoneiden sekä puhdastilojen myynnistä, markkinoinnista ja projektoinnista.”

Vuonna 2004 Jussi totesi kaipaavansa takaisin urakointipuolelle ja siirtyi OKA:lle projekti-insinööriksi. ”Vuoden päästä tekivät minusta projektipäällikön. Työskentelin eri rakennusliikkeissä projektipäällikön tai työpäällikön nimikkeellä vuoteen 2017 asti KVR- ja projektinjohtohankkeissa liike- ja toimitilarakentamisen parissa”, mies muistelee.

Päätös siirtyä urakoinnista rakennuttamisen pariin on ollut muutoksen väärti.

”Rakennuttajapuolelle siirryin vuonna 2017. Olen saanut uutta näkökulmaa tekemiseen, ja ollut vaihdokseen tyytyväinen. Nyt saan kehittää Weladolle uutta kiinteistörakennuttamisen liiketoimintaa, jonka vetäjänä pystyn hyödyntämään vuosien aikana kertynyttä kokemustani ja laajaa verkostoani”, Jussi kertoo.

Weladolaisia kiinteistörakennuttamisen asiantuntijoita on jo Tampereella ja Oulussa, seuraavaksi toimintaa kasvatetaan Etelä-Suomen alueelle.

”Kiinteistörakennuttamisessa tarvitaan monenlaista osaamista. Tarvitaan suunnittelupuolelta rakennuttamisen ammattilaisiksi tulleita, sekä sellaisia, jotka ovat aktiivisia seuraamaan uutta viranomaisohjeistusta ja alan kehitystä, kuten sertifikaattiasioita. Kun tiimiläisten kokemus ja katsantokanta on erilainen, saadaan hyvä ja toimiva kombinaatio”, Jussi kuvailee.

Rakennuttajapäällikkö Karppelin rekrytoi nyt itse osaajia Weladolle, mutta mikä sai miehen itsensä taloon?

”Ratkaisevaa oli ilmapiiri ja työntekijöihin suhtautuminen muinakin kuin vain numeroina Excelissä. Täällä ymmärretään, että kun työntekijällä on hyvä olla, silloin myös yrityksellä on hyvä olla. Tyytyväiset työntekijät hoitavat myös asiakkaan suuntaan asioita paremmin, ja silloin työnantajakin voi hyvin. Näin vuoden kokemuksella voin todeta olevani vihdoin yrityksessä, jossa ajatellaan samoin kuin olen itse aina ajatellut. ”

Kaipaatko asiantuntijaa omalle rakennushankkeellesi? Ota yhteyttä Juhaniin!

juhani.karppelin@welado.fi, +358 40 841 0923