-

Timanttiseksi kehuttu perehdytysprosessimme

0 kommenttia
Kekki Henna
Kekki Henna
Henkilöstö- ja viestintäasiantuntija, Welado

Nuorena likkana olin kesätöissä K-kaupan lihatiskillä, vanhainkodin kävelyttäjänä, pullakonsulenttina ja radiotoimittajana. Minut perehdytettiin töihin kädestä pitäen ja lisää opin taitavampaa tekijää tarkkaillen, kunnes sain siirtyä itsenäisiin hommiin. Hieman siis nielaisin tyhjää, kun Weladolla ilmeni tarvetta perehdyttää 12 kesätyöntekijää niin weladolaisuuteen kuin työtehtäviinsä etäyhteyksien välityksellä.

En varmastikaan ollut ainoa, jota moinen sokkoperehdytys jännitti, sillä linjojen toisessa päässä oli 12 enemmän tai vähemmän infra-alaan vihkiytymätöntä projekti-insinööriharjoittelijaa, joiden täytyi tarttua työn tukkaan kiinni Teams-palavereiden perusteella. Ennen kuin kerron, miten perehdytyksen teimme, halusin tietää, miten siinä onnistuimme.

Miten perehdytys sujui?

”Weladon perehdytys on toiminut erinomaisesti. Poikkeusolosuhteista huolimatta Weladolla aloittaminen on tehty helpoksi ja mielekkääksi. Perehdyttävien videopalavereiden lisäksi uusille työntekijöille on jaettu laaja kirjo materiaaleja työtehtävien tukemiseksi sekä sisäisten toimintatapojen esittelemiseksi. Materiaaleista asioita voi tarpeen tullen tarkistaa tai kerrata, mikä jouhevoittaa omaa kehittymistä. Myös kysymyksiä voi esittää usealle eri taholle, mikä tekee avun saamisesta helppoa mahdollisten ongelmatilanteiden ilmentyessä.” Niklas Paldanius

”Perehdytysprosessi oli kattava, mutta jälkikäteen mietittynä ”perehdytysshow’hun” olisi kannattanut osallistua vasta sitten, kun olisin jo aloittanut työt. Se show meni vähän ohitse, koska ei ollut vielä siinä vaiheessa työkonetta. Kokonaisuudessaan perehdytys oli kattava ja pääsi hyvin mukaan töihin.”

-Miten pääsit talon tapoihin ja käytäntöihin sisään?

”Talon tapoihin olen päässyt hyvin mukaan, mutta vaikeuksia on ainakin näin alkuvaiheessa ollut tuntikirjausjärjestelmän osaprojektin valinnassa. Näissä asioissa olen saanut apua kaikilta, joilta olen pyytänyt. Mentorisysteemi on toiminut hyvin, ja mentori on opettanut suurimman osan talon tavoista ja menetelmistä.” Markus Toivanen

”Weladon perehdytysprosessi on toiminut hyvin ja oli selkeä. Trellon avulla perehdytyksen tekeminen ja seuranta oli helppoa. Perehdytys oli jaoteltu selkeästi, joten oli helppo olla kärryillä, mihin asioihin on jo perehtynyt, ja mitä on vielä käymättä läpi. Alussa oma mentori myös soitteli ja kyseli fiiliksiä ja varmisti, että työt olivat lähteneet rullaamaan. Weladon toimintatavat ja käytännöt ovat tulleet hyvin jo tutuiksi ja selville oman mentorin ja muiden weladolaisten avustuksella, vaikkakin työt on tullut aloiteltua etähommina kotoa käsin.” Viljami Merenluoto

”Musta Weladon perehdytysprosessi sujui erittäin hyvin! Etätyöskentelystä huolimatta perehdytysprosessissa onnistuttiin erittäin hyvin, enkä parempaa perehdytystä uuteen työpaikkaan olisi osannut edes toivoa. Etenkin Trellosta oli iso apu siihen, mitä kaikkea tuli hoitaa ensimmäisinä viikkoina. Isot kiitokset timanttisesta perehdytysprosessista! Talon tapoihin sekä käytäntöihin oli tosi helppo päästä sisään loistavan perehdytysprosessin ja mahtavien työkavereiden ansiosta!" Taivo Kolomainen

Weladon perehdytysprosessi

Perehdytysprosessimme oli jo valmiiksi timantin muotoon hiottu, kun saavuin helmikuussa taloon. HR-päällikkö Hanna Kouri yhdessä kehitysjohtaja Noora Haverisen kanssa otti jo maaliskuussa kesurit siipiensä suojaan, ja kävivät läpi Weladoon ja weladolaisuuteen liittyviä asioita puolen päivän mittaisessa, kesureille yhteisessä perehdytyssessiossa. Mukana oli myös viime vuonna kesätyöläisenä meillä aloittanut ja nykyinen weladolainen Essi Tikkanen sekä mentoroinnistaan kiitosta saanut projektipäällikkö Sami Honkanen kertomassa rakennuttamisesta ja valvonnasta.

Tästä jatkoin huhtikuussa, kun ensimmäinen kesätyöntekijämme aloitti työnsä Seinäjoella. Kuten kaikille meillä aloittaville asiantuntijoille, koostin hänellekin Trelloon taulun, josta löytyy KAIKKI työn aloittamiseen ja Weladolla työskentelemiseen liittyvät asiat. Trellossa tehtävät on jaoteltu aikataulullisesti siten, että osaan voi tutustua tai niitä suorittaa jo ennen työn alkua, osaan ensimmäisen viikon aikana ja osaan myöhemmin. Taulu toimii myös erinomaisena muistilistana, johon voi palata myös perehdytyskauden jälkeen. Suoritetut tehtävät voi raahata Tehty-osioon, jolloin uusi työntekijä pysyy kärryillä, mitkä asiat ovat jo kuosissa. Myös esihenkilö pystyy seuraamaan Trellossa työntekijänsä perehtymisen etenemistä.

Koronakevään aikana kevensimme esimiesten työkuormaa siten, että HR otti tehtäväkseen kaikkien uusien työntekijöiden yleisperehdytyksen. Työntekijöiden itsenäisen Trelloon tutustumisen lisäksi olen siis vetänyt heille kevään aikana lukuisia Teams-perehdytyksiä (tunnetaan nimellä Perehdytysshow), joihin on osallistunut niin kesätyöntekijöitä kuin kokeneita asiantuntijoitakin.

Perehdytyksessä olen esitellyt Weladoa, weladolaista toimintatapaa, kasvustrategiaamme, käynyt läpi arvomme ja suurimmat hankkeemme sekä vastaillut avoimiin kysymyksiin. Viimeksi juhannusviikolla perehdytin työhön 15­-17-vuotiaat ”minikesurimme”, joita meillä aloitti kuusi henkilöä. Heille laadin Trello-taulujen lisäksi molemmille työviikoille ohjeelliset lukujärjestykset, joita seuraamalla saa päiviin rakennetta ja asioita valmiiksi.

Varsinaiseen työhön perehdyttävät esihenkilöt ja projektipäälliköt. Näiden lisäksi jokaiselle uudelle työntekijälle nimetään myös mentori, jonka tehtävä on tukea uutta työntekijää ja auttaa sopeutumaan meidän tapaamme työskennellä ja palvella asiakkaitamme. Hienoa saada kaiken tämän jälkeen palautetta, että perehdytysprosessimme toimii!

Wopisto muuttaa kaiken

Onko perehdytysprosessi nyt siis hyväksi havaittu ja leimat päällä, että näillä jatketaan maailman tappiin? Ei todellakaan! Weladolaiseen yrityskulttuurin ja strategiaamme kuuluu viedä juttuja aina hieman pidemmälle, tehdä ne vielä paremmin ja keksiä uusia tapoja suoriutua asioista entistä tehokkaammin on kyse sitten henkilökuntamme tai toimialamme kehittämisestä. Syksyllä käynnistyy Wopistoksi nimetty Welado Akatemia, jonka ensimmäinen oppimispolku tulee liittymään nimenomaan perehdytyksen tehostamiseen. Koulutus on suurin henkilöstöetumme ja sitä myös asiantuntijatehtävissä toimivat työntekijämme osaavat arvostaa.

Haluatko kuulla perehdytyksestämme lisää? Meilaa tai kilauta Hennalle!

henna.kekki@welado.fi, 050 555 5725


Kommentit

Ei kommentteja