-

Minä minuna rakennusalalla

0 kommenttia
Haverinen Noora
Haverinen Noora
Toimitusjohtaja

Minä minuna rakennusalalla

Kerromme kesän aikana Minä minuna rakennusalalla -kampanjassamme tarinoita weladolaisista ja heidän kokemuksistaan rakennusalasta. Lanseeraamme perinteisen kesärekrykamppiksemme samalla kärjellä. Haastamme myös muut rakennusalan yritykset ja ihmiset mukaan edistämään konkreettisin teoin rakennusalan kulttuurimuutosta ja olennaisena osana tätä lisäämään ymmärrystä monimuotoisuuden tärkeydestä. Aktiivisen empatian ja avoimuuden keinoin pystymme parantamaan rakennusalan luovuutta, hyvinvointia, kannattavuutta, vetovoimaa – ja sitä alan kaipaamaa hyvää mainetta. Me pystymme siihen yhdessä.

Monimuotoisuus rakennusalalla – tunnistatko omat asetuksesi?

Weladolaiset tuntevat sosiaalisten tilanteiden harjoittelua varten Kaisa Krögerin kehittämän törmäysnuken, joka kuvailee yksilöiden ominaisuuksia hyvin havainnollisesti. Tämä nukke edustaa jokaista meistä. Millaiset asetukset sinulla on? Miten sovit niiden kanssa rakennusalalle?

Törmäysnukke

Monimuotoisuuden ja yksilöllisyyden esille tuominen on yksi asia. Mutta me uskomme myös, että työelämän monipuolisuus on nimenomaan yksilöiden vahvuuksien ja mielenkiinnon kohteiden ymmärtämistä ja niiden mätsäämistä sopiviin työtehtäviin. Monimuotoisuutta tulee johtaa – ei ylhäältä alas, vaan yhteisöinä ja tiimeinä. Näin saadaan aikaiseksi merkityksellisiä ja hyvinvoivia työnkuvia ja työuria.

Hyvinvoivat ihmiset puolestaan tarjoavat työyhteisölle ja asiakkaillemme, sekä rakennusalalle parastaan. Toki meillä konsulttityössä omiin vahvuuksiin sopivat, merkitykselliset roolit ja tehtävät tulee pääosin löytää asiakasarvon tuottamisen kautta, jotta hyvinvoivan liiketoiminnan edellytykset täyttyvät. Jos sopivuutta omiin asetuksiin ei löydy, konsulttityö ei välttämättä ole paras kaikista rakennusalan vaihtoehdoista – ja kaikille se ei ole – ja sekin on tarpeen hoksata matkan varrella. Monimuotoiselta rakennusalalta löytyy vaihtoehtoja, ja hyvin erilaisia rooleja, joissa erilaiset ihmiset menestyvät.

Minä minuna rakennusalalla -kamppiksen avulla haluamme osoittaa, että tulevaisuuden rakennusala on meitä kaikkia varten.

Monimuotoinen rakennusala houkuttelee tulevaisuuden osaajia

Menestyksen rakentajat -verkoston tapahtumassa tammikuussa varmistui, että emme ole inhimillisten muutosajatustemme ja arvojemme kanssa onneksi yksin. Uki Arkkitehtien ja Visonin kanssa järjestettyyn avoimeen tapahtumaan osallistui vajaa 100 rakennusalan kulttuurimuuttajaa eri organisaatiosta. Alla verkostotilaisuuden keskustelun pääanti rakennusalalle tiivistettynä:

  1. Hankkeilla tulee ottaa tarpeeksi aikaa tavoitteille, luottamukselle ja oppimiselle. Siellä saa ja kuuluukin muodostua oma hankeyhteisö.
  2. Inhimillisyys ja ihmiset ovat raksallakin tärkeimmät voimavarat, joten huolehditaan niistä. Meidän tulee muuttaa rakennusalan ihmiskäsitys positiivisemmaksi: uskotaan siihen, että lähtökohtaisesti ihminen tekee parhaansa kaikissa rooleissa. Ja jos ei, niin puitteissa ja/tai johtamisessa on todennäköisesti myös vikaa.
  3. Annetaan osapuolten keskittyä omaan arvontuottoon, merkitykselliseen työhön. Parannetaan projektinjohtoa, kokouskäytäntöjä ja toimintatapoja. Poistetaan päällekkäisyydet tehtävistä.
  4. Sopimustekniikka tarvitsee uudistusta vastatakseen nykyajan toimintaympäristön tarpeisiin, purkkavirityskokoelma on nyt aikansa päässä.
  5. Parempien sopimusten lisäksi tarvitaan luottamusta ja keskustelua, rohkeutta kokeilla uutta. Mokatkin ovat inhimillisiä, ja ne kohdatessa luottamus ja rehellisyys sekä ilmapiiri punnitaan.
  6. Luottamus lähtee jokaisesta meistä: vuorovaikutuksesta, avoimuudesta. Siitä, että tehdään mitä luvataan. Kerrotaan vaikeudet etukäteen/heti kun ne kohdataan.
  7. Paitsi että meidän pitää saada tuottavuutta, hyvinvointia ja laatua parannettua yhdessä, meidän tehtävänämme on saada rakennusalasta vetovoimainen myös tulevaisuuden osaajille.

Tähän viimeiseen pointsiin haluammekin nyt tällä kertaa pureutua Minä minuna rakennusalalla -kamppiksessakin. Kun tehtävänämme on parantaa rakennusalaa kaikin puolin tehden siitä samalla vetovoimainen myös tulevaisuuden rakennusalan osaajille, on avainasemassa mielestämme rakennusalan monipuolistaminen. Toisaalta meidän tehtävänämme on yhdessä alan toimijoiden kanssa luoda rakennusalasta turvallinen työympäristö jokaiselle yksilölle.

Tutustu weladolaisiin!

Katja Tiihonen: Olen softakoodari, ja tässä mie nyt olen!

Taneli Sammaljoki: Joustava työaika mahdollistaa minun ja kanojen hyvinvoinnin

Ilpo Karjalainen: Luottoukko näkee moninaisuuden rikkautena 

Riikka Heino: Siirtyminen terveydenhoitoalalta Weladolle oli hämmentävä kulttuurimuutos

"Manta": Kasvimaalla mieleni lepää

 


Kommentit

Ei kommentteja