-

Manta: Kasvimaalla mieleni lepää

Manta: Anonyymi artisan

Kaikki eivät kaipaa työarkeensa juttuseuraa ja lounaskaveria, vaan työnteko ja tauot maistuvat paremmalta yksin. Kotitoimiston työpäivien rauhasta nauttii weladolainen, joka ei halua esiintyä tässä artikkelissa omalla nimellään. Kutsutaan häntä vaikka Mantaksi.

Mantan opiskelut olivat loppusuoralla, kun hän hakeutui töihin, ja päätyi Weladolle.

”Siinä tuli haettua vähän kaikenlaisia töitä, sillä minulla ei ollut hirveästi työkokemusta. Ratarakennuttaminen ei ollut lainkaan tuttua, mutta alussa sain opastusta kokeneemmilta. Olen myös tottunut itse perehtymään ohjeistuksiin”, hän kertoo.

Manta työskentelee Weladolla erilaisissa ratahankkeissa hankintojen parissa. Hankinta voi koskea suunnittelua, urakointia, pohjatutkimuksia, eli mitä vain, mitä ratatyömailla tarvitaan.

Welado työpaikkana

Manta on viihtynyt Weladolla hyvin. Joustavaa työaikaa Manta hyödyntää aloittamalla päivät niin varhain, että saa työt valmiiksi kolmeen mennessä. 

”Tosin aina se ei ole mahdollista. Myöhemmin iltapäivällä on monesti kokouksia, joihin on pakko osallistua. En kuitenkaan pätki työpäiviäni, vaan teen työt aina putkeen. Sitten suljen työhuoneen oven takanani”, Manta kertoo.

Yksi olennainen viihtyvyystekijä on etätyömahdollisuus. Mantan kotipaikkakunnalla ei – eikä edes sen lähiseudulla – ole Weladon toimistoa, joten työpäivät hän viettää kotitoimistollaan.  

”Työnteko omassa rauhassa on minusta helpompaa. Toimistolla on aina hälyä ja muuta liikehdintää, enkä pysty kauhean hyvin keskittymään sellaisessa ympäristössä.”

Mantalla on kotona erillinen työhuone. Muutaman neliön kokoinen huone on kalustettu ja pyhitetty vain työnteolle.

”Siellä on työnantajan huolehtima kalustus eli sähköpöytä ja työtuoli sekä läppärin lisäksi näyttöjä. Minulla on periaate, että en tule työhuoneeseen töiden jälkeen. Jos työhuoneeseen unohtuu jotain, niin pyydän puolisoani hakemaan sen.”

Tauoilla ötökkäjahdissa

Varsinaista urapolkua Manta ei ole itselleen hahmotellut, sillä muutosta tärkeämpää hänelle on tasainen arki. Ja puutarhanhoito!

”Keväällä ja kesällä puutarhanhoidossa menee melkein kaikki vapaa-aika. Oman pihan kasvimaata olemme laittaneet kuntoon. Nyt kasvimaalla kasvaa perunaa, porkkanaa, punajuuria, salaattia, hernettä, papuja ja nauriita”, viherpeukalo luettelee.

Kasvimaa vaatii huomiota myös päivisin, ja sitä varten on keksitty lakisääteiset tauot.

”Jos suinkin on mahdollista, niin käyn tauoilla kävelemässä pihalla. Katson, mitä ötököitä on liikkeellä. Viime kesänä kaaliperhosen toukat söivät lehtikaalit, ja siitä oppineena ne on nyt peitetty. Kasvimaalla mieleni lepää ja saan muuta ajateltavaa kuin työ.”