-

Jos venytte, niin palautukaa

0 kommenttia

Mikä on sellainen aihe, joka saa kiitokset ja sydämet lentelemään viestikentässä? Toukokuisessa henkilöstöinfossa sen aiheutti työsuojeluvaltuutettumme Elina Ahlqvist, joka piti kiitellyn puheenvuoron työpäivien pituudesta.

⭐ Maailman terveysjärjestö WHO ja Kansainvälinen työjärjestö ILO arvioivat tuoreessa tutkimuksessaan, että yli 55 tunnin työviikot ovat vakavat terveysuhka – erityisesti miehille. Erityisen huolestuttavaa on työajan venymisen yleistyminen.

⭐ Tutkimuksissa pitkien työpäivien on esimerkiksi huomattu suurentavan sydän- ja verisuonitautien sekä jopa syövän vaaraa sekä altistavan uudelle sydäninfarktille. Eli liian suuri työkuorma aiheuttaa stressitilan seurauksena fysiologisia muutoksia, jolloin adrenaliini virtaa ja hormonitoiminta hyrrää.

⭐ Mikään työ ei ole aivoinfarktin tai sydänsairauden arvoinen, sanoo tutkija WHO:n tiedotteessa. Tutkijat peräävät tiedotteessaan työntekijöiden terveyttä suojelevia tekoja sekä hallituksilta, työnantajilta että työntekijöiltä itseltään.

”Itse tein aikanaan liian pitkiä työpäiviä liian useita vuosia. Meno jatkui niin pitkään, että tuli burnout, yöunet menivät ja päädyin työpsykologin juttusille. Hän kertoi, että toiminnallani voin aiheuttaa pysyviä muutoksia sydämeeni. Tämä pysäytti minut ja lopulta ajoi vaihtamaan työpaikkaa, koska muulla tavoin en saanut työkuormaani vähennettyä. Muistona tästä ovat tärisevät kädet”, kertoi Elina omista kokemuksistaan, ja jatkoi:

”Jos venytte, niin palautukaa. Muistakaa pyhittää lepopäivänne ja pitää riittävät lomat. Lyhyellä tähtäimellä ylenpalttinen työteko on ratkaisu, mutta pidemmällä huonoa sekä työnantajalle että erityisesti työntekijöille.”

Nappaa sinäkin Elinan jakamat vinkit sydämeesi ja arkeesi:

💜 Wintrassa Henkilöstö-välilehdellä kerrotaan Säännöllisestä ja joustavasta työajasta. Joustavan työajan rajat ovat +120 / -60 tuntia. Jokaisella työntekijällä on velvollisuus itse seurata kyseisiä rajoja ja huolehtia niissä pysymisessä.

💜 Mikäli rajat meinaavat ylittyä, pitää asiasta keskustella esihenkilön kanssa. Oman saldotilanteesi näet ValueFrame-tuntikirjausohjelmasta.

💜 Esihenkilöiden lisäksi HR seuraa weladolaisten tuntikertymiä ja keskustelee esihenkilön kanssa, jos jonkun liukumat lähestyvät tuntirajaa.

💜 Esihenkilö ottaa saldotunnit puheeksi työntekijän kanssa saldorajojen lähestyessä ja laatii yhdessä työntekijän kanssa saldojen tasaussuunnitelman.

💜 Jos työkuorma on liian iso, niin avatkaa suunne esihenkilölle tai HR:lle, tai kertokaa asiasta WeladoFeelsissä tai Lassessa, sillä ratkaisu löytyy kyllä.


Kommentit

Ei kommentteja