-

Hakijoilleen paras rekrytointi

Kouri Hanna
Kouri Hanna
HR-päällikkö

Yksi arvoistamme on olla tekijöillemme paras työpaikka. Se tarkoittaa meille sitä, että mukaudumme yksilöiden tarpeisiin, työskentelemme aina ihmiset edellä ja toimimme jokaiselle weladolaiselle alustana omaan merkitykselliseen asiantuntijuuteen. Haluamme, että tämä toteutuu myös rekrytoinnista lähtien, eli rekrytoimme hakijoilleen parhaiten, vastuullisesti, jokaisen hakijan yksilölliset ominaisuudet huomioiden ja niihin mukautuen.

Olemme rehellisiä ja viestimme rohkeasti

Pyrimme luomaan työpaikkailmoituksesta lähtien rehellisen ja realistisen kuvan siitä millainen tehtävä on kyseessä ja millainen me olemme työpaikkana. Näin kiinnostunut osaaja pystyy jo ennen yhteydenottoa miettimään olisiko Welado hänelle sopiva työpaikka. Jaamme usein myös paitsi rekrytoivien esihenkilöiden yhteystietoja; myös mahdollisten kollegoiden. Hakija voi ottaa kehen vain weladolaiseen yhteyttä ja kysellä työyhteisöstä, tehtävistä ja fiiliksestä.

Arvostamme jokaista hakijaa, ja pidämme heidät ajan tasalla rekrytointiprosessin kulusta. Lupaammekin palata kiinnostuneille asiaan viimeistään viikon kuluttua, kun rekrytiimimme on tutustunut häneen, ja kertoa miten hänen kanssaan edetään. Välillä meidänkin rekrytointiprosessimme valitettavasti venyy esimerkiksi hankkeiden tilanteista johtuen, mutta viestimme hakijoille säännöllisesti tilanteesta, ja rohkaisemme heitä olemaan myös yhteydessä meihin päin tarvittaessa. Jos poikkeamme tästä, olemme mokanneet ja toivomme palautetta, jotta voimme ottaa opiksemme.

Saamme paljon rekryvinkkejä verkostoiltamme ja weladolaisilta ja ne ovat meille tärkeitä, mutta ketään ei suosita eikä myöskään syrjitä suhteiden perusteella, vaan kiinnostuneet kohdataan aina samalta viivalta. Suosittelija ei myöskään osallistu päätöksen tekemiseen, jottei se vaikuta lopputulokseen.

Varmistamme tarpeiden, toiveiden ja odotusten kohtaamisen

Haluamme, että juttuhetkestä hakijan kanssa tulee hänelle empaattinen, rento ja turvallinen fiilis. Ketään ei hiillosteta, eikä sopimattomia kysymyksiä kysytä, vaan kerrotaan ja tutustutaan toisiimme rennosti jutellen. Toivomme, että hakijat kyselevät meiltä, jolloin osaamme kertoa kaikki heitä mietityttävät asiat. Arvojammekin mukaan, toivomme haastattelussa avoimuutta ja sitä haluamme edustaa itsekin, kerrommekin rehellisesti myös haasteistamme ja tehtävien kaikki puolet, ja haluamme selvittää hakijan odotukset, jotta voimme miettiä voimmeko aidosti vastata niihin, ja tarjota sellaista tehtävää, mitä hakija toivoo.

Keskustelupaikalla ei ole meille väliä, se voi olla yhtä hyvin Teams, toimisto, kahvila, lenkkipolku tai vaikka golf-kenttä.

Tasa-arvoinen kohtelu on ykkösasia

Jokainen hakija on meille yhtä arvokas, oli kyseessä sitten millainen tausta tahansa, ja haluamme kohdella jokaista inhimillisesti, kunnioittaen ja tasa-arvoisesti. Koska tavoitteenamme on kehittää rakennusalan monimuotoisuutta, emme oleta minkään tietyn tekijän estävän työskentelyä meillä. Jos meitä mietityttää jokin, kysymme hakijalta asiasta suoraan. Haluamme kuulla hakijoiden vahvuudet, mutta myös henkiset koetinkivet ja kuormitustekijät kiinnostavat meitä, jotta voimme miettiä oikeita rooleja, joiden varaan voi lähteä kehittämään merkityksellistä työtä ja yksilöllistä menestystä sekä hyvinvointia tukevia toimintatapoja. Koulutamme esihenkilörooleja ja kaikkia weladolaisia ennakkoluuloista, ja niiden alitajuntaisista vaikutuksista toimintaamme.

Meillä rekrytointeihin osallistuu useita henkilöitä, HR esikarsii hakemuksia, viestii hakijoiden kanssa ja osallistuu osaan haastatteluista. Rekrytoivat tiiminvetäjät sekä tiimiläiset lukevat hakemuksia, ja juttelevat kiinnostuneiden kanssa. Jotta kiinnostuneita osaajia kohdeltaisiin mahdollisimman tasa-arvoisesti, pyrimme siihen, että juttuhetkissä on aina mukana vähintään kaksi weladolaista ja usein pidämme kaksi haastattelua, joissa toisessa keskitymme enemmän kulttuurimatchin varmistamiseen ja toisessa tutustumme kandin osaamiseen ja juttelemme tarkemmin tehtävänkuvasta. Käytämme myös yhteisiä keskustelurunkoja, jotta eri juttuhetket olisivat keskenään vertailukelpoisia. Sen osana on myös muistutus siitä, mitä ei saa kysellä ja mistä aiheista on hyvä jutella. 

Joissain tehtävissä olemme kokeilleet myös anonymisoitua rekrytointia, jolloin esikarsintavaiheessa on poistettu kaikki hakijan taustatiedot.

Tänä vuonna kehitämme Weladon palkka-avoimuutta sisältäen myös rekrytoinnin ja työpaikkailmoitukset. Haastavaksi asian tekee se, että haemme usein asiantuntijoita laajalla skoupilla, jolloin palkkahaitarit voivat olla isoja.

Tietosuoja on meille tärkeä ja siksi pidämmekin kaikki rekrytointitiedot ja hakijan lähettämät tiedot tallessa rekrytointijärjestelmässämme, josta ne on helppo lähettää hakijalle nähtäväksi, poistaa pyydettäessä tai tietyn ajan kuluessa, ja johon pääsevät vain rekrytointiin osallistuvat henkilöt.

Annamme palautetta ja toivomme sitä itsekin

Viestimme kaikille meistä kiinnostuneille heti heidän tilanteensa rekrytointiprosessissa, kun olemme päätöksen heidän osaltaan tehneet. Emme halua, että kukaan on epätietoisuudessa turhan pitkään. Kerromme rehellisesti, miksi emme etene pidemmälle tai voi tarjota kyseistä paikkaa. Meiltä saa myös aina kysyä lisää palautetta. Hakijalla on myös mahdollisuus liittyä meidän osaajayhteisöön, jolloin hän saa jatkossa itseään kiinnostavat työpaikat sähköpostiinsa niiden julkaisemisen jälkeen. Rekrytarpeen ilmetessä, kurkkaamme löytyisikö osaajayhteisöstä potentiaalisia henkilöitä.

Kun löydämme meille sopivan tyypin, emme aikaile, vaan tarjoamme hänelle paikkaa pikimmiten. Tässäkin vaiheessa keskustelemme avoimesti sopimuksen ehdoista ja pallottelemme niistä molemmille sopivat. Normaalien palkkasuhteiden lisäksi, olemme avoimia myös muunlaisille yhteistyömalleille. Kehitämme tällä hetkellä alustakonseptia, jolloin ainoa vaihtoehto olla weladolainen ei välttämättä olekaan perinteinen työsuhde. Kun uusi weladolainen aloittaa meille, alkaa Weladopolku kattavalla perehdytyksellä, josta kerromme lisää piakkoin.

Rekrytointiprosessissa edenneille hakijoille lähetämme aina NPS-kyselyn rekrytoinnin päätyttyä, jotta saamme palautetta ja pystymme kehittämään hakijakokemusta jatkossakin hakijoilleen parhaaksi. Arvostamme suuresti jokaista saamaamme vastausta, ne auttavat meitä kehittymään ja kehittämään omaa toimintaamme.