-

Welado alustana perhe-elämälle

Kekki Henna
Kekki Henna
Henkilöstö- ja viestintäasiantuntija, Welado

Welado alustana perhe-elämälle

Saan pojaltani usein halauksen, kun hän saapuu koulusta kotiin. Monesti halaus tapahtuu ruudun ulkopuolella, joskus kesken Teams-palaverin. Ja se on tosi ookoo. Weladolaiset tekevät paljon töitä kotona, ja siellä asuu myös meidän perheet. Lapset ja kumppanit saavat vilahdella palavereissa, ja heidän äänensäkin kuulua. Joskus kesken palaverin on vain pakko komentaa koiraa. Se on elämää, se on työelämää.

Perhe ei ole asia, joka meillä täytyisi lakaista taka-alalle tai häivyttää kuvasta. Toiset toki nauttivat siitä, että voivat vetäytyä työhuoneen rauhaan, mutta toiset tykkäävät tehdä töitä kodin paraatipaikalla. Emme halua luoda koteihin ilmapiiriä, jossa weladolainen tiuskii perheelleen ja vaatii sitä kuiskuttelemaan Tärkeän Palaverin takia. Myös lapsilla on asiaa äidille tai isälle, joka hengaa läppärinsä ääressä olkkarissa tai keittiön pöydällä. Mikään hankkeistamme ei ole sen takia hidastunut, että weladolainen tekee muksulleen voileivän kesken palaverin.

Lapsiystävälliset toimistot ja toimintatavat

Oulun toimistollamme on valtavat tilat, ja niistä pääsevät nauttimaan myös weladolaisten lapset. Toimistolla on järjestetty lapsille pikkujouluja, taitettu pitkiä pyhiä jahtaamalla pääsiäispupua, vietetty kaverisynttäreitä, maalattu toimistojen seiniä iloisella lapsityövoimalla ja ideoitu, miten toimistosta saataisiin vielä lapsiystävällisempi. Popparikone on vielä harkinnassa.

Hieman isommat lapset, eli 15-17-vuotiaat pääsevät kesäisin kahdeksi viikoksi töihin miniweladolaisiksi. Heidän tärkein tehtävänsä on huolehtia oman weladolaisensa menestymisen mahdollistamisesta. Weladolaiset isät, äidit tai isoisät ovat ohjeistaneet miniweladolaiset auttamaan toimistotöissä, pesemään kotikonttoreiden ikkunoita tai pilkkomaan puita, joilla kesämökille siirtynyt toimisto lämpiää. HR ohjeistaa miniweladolaisille muitakin tehtäviä, joilla he pääsevät rytmittämään kahta työviikkoaan.

Myös omien vanhempien kanssa voi tulla tilanteita, jolloin weladolaista tarvitaan enemmän heidän seuranaan ja apuna, kuin töissä. Näissä tilanteissa ymmärrämme huolen ja elämme tilanteessa mukana. Se on elämää.

Joustoa elämän mutkissa

Joskus weladolaisella on perheen tai oman hyvinvointinsa takia suurempi tarve ajalle kuin rahalle. Näissä tapauksissa olemme muuttaneet lomarahat lomapäiviksi. Toki myös joustavasta työajasta on tässä apua, sillä meillä voi kerryttää tarpeen mukaan niin miinus- kuin plussatuntejakin. On siis pelivaraa venyttää lomaa, jos vain projektin aikataulu sen mahdollistaa. Plussatunteja voi hyödyntää pitkiin viikonloppuihin tai mihin vain vapaapäiviään haluaakaan käyttää.

Joustava työaika tarjoaa mahdollisuuden omiin menoihin, mutta myös neuvolakäynteihin, lapsen hammaslääkärireissuihin tai koulun vanhempainvarttiin kesken päivän. Vain tehdyt työtunnit merkitään. Jokainen vastaa oman työnsä aikatauluttamisesta, ja jos päivä menee lapsen leirikoululla, voi tunnit tehdä sisään joskus toiste.

Jokaiselle isälle ja äidille mahdollistetaan kaikki vanhempainvapaat, mitä he suinkin haluavat pitää. Raskaus- ja vanhempainvapaan aikana weladolaisilla on käytössään työkalut, kuten tietokone ja puhelin etuineen, työterveyden palvelut sekä Weladon lomamökit. Palveluiden on meidän mielestämme oltava käytössä silloin, kun niitä on eniten aikaa hyödyntää.

Kutsumme jokaisen weladolaisen, myös vanhempainvapailla olevat, yhteisiin rientoihimme mukaan, sillä piipahdus pikkujouluissa on iseille ja äideillekin mukavaa vaihtelua. Mahdollistamme myös työnteon vanhempainvapaalla, mikäli weladolainen niin toivoo. Toisille tekee hyvää irrottautua kokonaan töistä, toisille puhdas vauva-arki on kauhistus. Näissäkin tilanteissa työntekijän kuunteleminen on avain onneen.

Hengähdyshetkiä ja irtiottoja työelämästä

On myös tilanteita, jolloin maltillisempi työaika palvelee paremmin työntekijän hyvinvointia tai perheen arkea, ja niissä tapauksissa olemme aina joustaneet työntekijän hyväksi. Tälläkin hetkellä meillä on 22 työntekijää, joilla on 60-80-prosenttinen työaika. Näissä tilanteissa työnjakoa sovitellaan uusiiksi tiimiläisten tai projektitiimin kanssa, kunnes työntekijä on jälleen valmis palaamaan täysiaikaiseen työhön.

Myös vuorotteluvapaan mahdollisuus on aina olemassa, ja sitä on myös muutaman weladolaisen kanssa vuositasolla hyödynnettykin. Monesti vuorotteluvapaan sijaiseksi otettu työntekijä on lopulta jatkanut vakituisesti weladolaisena, eli win-win-tilanne kaikille osapuolille.

Sopisiko weladolaisuus sinun perhe-elämäsi jatkeeksi? Tutustu, millaista on olla töissä Weladolla ja katsasta avoimet työpaikkamme. Jos ei juuri nyt ole avoinna sinua kiinnostavaa tehtävää, niin liity osaajayhteisöömme. Etsimme ensin sieltä, kun kaipaamme uusia weladolaisia.