-

Rakennusalan yhteinen perehdytyspäivä infra-alan tulevaisuuden ammattilaisille

Seitsemän infra-alan organisaatiota on lyönyt parhaat ideansa yhteen ja opastaa keväällä aloittavat työntekijänsä yhteisvoimin rakennusalaan ja sen tarjoamiin työtehtäviin. Welado, Vision Infra, Infra Ry, Tampereen Energia, Sitowise, Pictue Oy ja Sihti kokoavat kesän 2024 työntekijät yhteiseen perehdytyspäivään Tampereelle 29. toukokuuta.

”Perehdytyspäivän tavoitteena on perehdyttää työntekijät rakennusalaan ja rakennushankkeille sekä kertoa käytännön työstä ja arjesta. Yhteisperehdytyksellä pyrimme edistämään vuoropuhelua ja ymmärrystä rakennushankkeiden eri osapuolten – suunnittelijoiden, urakoitsijoiden, rakennuttajakonsulttien ja tilaajien – välillä”, kertoo weladolainen HRD-asiantuntija Sonja Hernesniemi.

Weladolla on jo kokeiltu, miten yhteisperehdytys käytännössä toimii, sillä kesän 2023 projekti-insinööriharjoittelijoiden perehdytys järjestettiin yhteistyössä UKI Arkkitehtien kanssa. Työpajakokonaisuuden teemat saivat osallistujilta niin hyvää palautetta, että tämän vuoden perehdytys vedetään samalla kaavalla:

 • yhteistyön parantaminen ja tiivistäminen rakennushankkeiden eri osapuolien välillä
 • työssä merkityksellisyyttä luovien elementtien löytäminen ja tunnistaminen sekä
 • urapolkusuunnittelun tukeminen uran alkuvaiheista lähtien.

”Perehdytysohjelmamme on kuin visiomme paremmasta työelämästä – avoin, rehellinen ja empaattinen. Kaipaamamme rakennusalan kulttuurimuutos inhimillisemmäksi vaatii totuttujen toimintatapojen tunnistamista, kriittistä tarkastelua ja avointa keskustelua, ja trainee-polkumme koostuukin näistä elementeistä”, kertoo yhteisperehdytysidean kehittänyt Weladon toimitusjohtaja Noora Haverinen.

Yhteisperehdytyspäivän ohjelma

Yritysten yhteisesti järjestämä perehdytyspäivä infra-alan tuoreille tekijöille pidetään Tampereella keskiviikkona 29.5.2024.

 • 10.30 Lounas
 • 11.30 Tilaisuuden avaus, infra-ala yleisesti, Infra ry
 • 12.00 Perehdytys rakennushankkeisiin ja rakennushankkeiden roolit
 • 13.00 Tauko
 • 13.15 Paneelikeskustelu
 • 14.00 Työpajojen ohjeistus ja jakautuminen ryhmiin
 • 15.00 Loppuyhteenveto
 • Vapaata jutustelua ja Roolitori.

“Päivä tarjoaa juuri sitä, mitä alan tuoreet tekijät kaipaavat eli ainutlaatuisen tilaisuuden hahmottaa rakennushankkeiden sidosryhmien vastuita ja tehtäviä infrahankkeilla.Varsinainen kultaharkko junioreille on alan toimijoiden verkosto, sillä tutut kasvot ovat aina arvokasta pääomaa. Yhteisperehdytykseen oli helppo lähteä mukaan, sillä juuri tällaisia eväitä haluamme meidänkin tulokkaillemme tarjota”, toteaa Vision Infran toimitusjohtaja Simo Pynnönen.

Tilaisuuteen on vielä muutama avoin paikka vapaana, joten jos 

 • haluat tarjota oman yrityksesi harjoittelijalle/tulokkaalle/kesätyöntekijälle mahdollisuuden osallistua yhteisperehdytyspäivään, niin se onnistuu lounaan hinnalla
 • olet teknisen alan opiskelija, ja olet kiinnostunut osallistumaan yhteisperehdytykseen, niin ilmoittaudu mukaan. Järjestävät yritykset tarjoavat osallistumismahdollisuuden opiskelijoille, joille tapahtuma on maksuton. Opiskelijapaikkoja on kolmisenkymmentä, ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen Sonjalle viimeistään perjantaina 17. toukokuuta.

Jatkuvaa oppimista

Yhteisperehdytyspäivän lisäksi Weladon kesätyöntekijöille pidetään touko-kesäkuussa tietoiskuja rakennuttamisesta ja eri tekniikka- tai asiantuntija-aloista sekä tarjotaan käytännönläheistä opastusta omasta ja työkavereiden työhyvinvoinnista huolehtimiseen.

”Rakennusalan kehityksessä ja muutoksessa perehdytykseen panostaminen on tärkeää sekä liiketoiminnan että alalle pyrkivien uusien osaajien kannalta. Viime kesän kokeilumme osoitti, että perehdytysyhteistyö eri organisaatioiden kesken voi olla erittäin hedelmällistä, ja että perehdytys voi olla enemmän kuin alaan ja sen tapoihin opastamista – se voi myös olla uudistavaa ja oivalluttavaa dialogia tulevaisuuden tekijöiden kanssa”, Hernesniemi toteaa.

Järjestäjien näkökulmasta oppiminen yhteisperehdytyksessä ei suinkaan ollut yhdensuuntaista.

”Työpajoissa kuuntelimme innostuneina kesäharjoittelijoiden ajatuksia valmennuksen teemoihin liittyen – heillä oli todella hyviä ja tuoreita näkemyksiä johtamiseen, yhteistyöhön ja merkitykselliseen asiantuntijuuteen liittyen. Opiskelijat toivoivat entistä laajempia verkostoja ja keskusteluja, ja toukokuun usean yrityksen yhteisperehdytyksellä mahdollistamme senkin”, Sonja Hernesniemi kertoo.

Palautetta vuoden 2023 yhteysperehdytykseen osallistuneilta:

”Tärkeitä aiheita työpajoissa ja oli kiva tehdä yhteistyötä toisen organisaation kanssa. Uratarinoista oli hieno kuulla, miten erilaisia polkuja ihmisillä oli ollut”

”Työpaja herätti hyvää keskustelua ja pakotti ajattelemaan asioita usealta eri kantilta.”

”Hyviä pointteja ja raadollisuutta peruslätinöiden sijaan.”

 

Sonja Hernesniemi, sonja.hernesniemi@welado.fi, 040 128 7100

Noora Haverinen, noora.haverinen@welado.fi, 040 760 6551

Simo Pynnönen, simo.pynnonen@visioninfra.fi, 044 763 4367