-

Johtamisen inhimillisyys hukassa rakennusalalla?

Salminen Miika
Salminen Miika
Aluepäällikkö

Johtamisen inhimillisyys hukassa rakennusalalla?

Rakennusalalta ei johtamisesta löydy inhimillisyyttä. Tässä kärjistettynä väite, johon keväällä törmäsin. Mutta onko todellisuus kuitenkaan näin mustavalkoinen? Weladolla olen saanut mahdollisuuden toimia yrityksessä, jossa halutaan ravistella tämän perinteisen alan käsityksiä ja näkemyksiä työnteosta. Saan aidosti toimia ympäristössä, jossa ihmisläheiset arvot sekä niihin pohjautuva tekeminen ohjaavat päivittäistä työskentelyä.

Pyrin omassa työssäni noudattamaan weladolaista ihmiskäsitystä: Jokainen saa olla ylpeästi oma itsensä. Jokainen työntekijä, aina ylimmästä johdosta harjoittelijoihin, on meille yhtä arvokas ja tärkeä pala kokonaisuutta. Jokaisella on mahdollisuus jakaa työyhteisön kanssa juuri sen verran itsestään, kuin kokee tarpeelliseksi.

Henkilökohtaisesti olen päättänyt riisua kaikki suojat ja avata syvemmin sitä, mistä oma minuus ihmisenä ja esihenkilönä rakentuu. Tämä malli ei varmasti sovellu kaikille, enkä myöskään oleta kaikkien toimivan samalla tavalla. Omaan kokemukseeni peilaten uskon kuitenkin, että poistamalla turhat suojat sekä asettamalla itseni jollain tapaa haavoittuvaksi, olen pystynyt rakentamaan sellaisen luottamuksen tiimini kanssa, että voimme keskustella paljon helpommin myös vaikeista asioista.

Vastuun jakaminen lisää luottamusta

Yksi erittäin oleellinen osa inhimillisyyttä on huomioida tekijöiden vahvuudet ja jakaa vastuuta tasaisesti. Oma mielipiteeni on, että liiallinen kaikkien lankojen omissa käsissä pitäminen vain heikentää yhteishenkeä sekä työntekijän kokemusta niin työstä itsestään kuin työnantajasta. Mahdollisuus osallistua päätöksentekoon sekä aito vastuunkantaminen motivoivat sekä auttavat yksilöä kehittymään omassa tekemisessään. Vastuun jakamiseen kuuluu myös esihenkilön suunnalta kannustaminen sekä mahdollisten haasteiden kohtaaminen yhdessä. Työsopimuksiimme onkin kirjattu "Jokaisen weladolaisen tärkein tehtävä on mahdollistaa muiden menestyminen ja työyhteisön hyvinvointi."

Oletko sinä mukana luomassa yhdessä inhimillisempää työelämää toimialasta riippumatta? Oletko valmis kyseenalaistamaan perinteisiä johtamismalleja ja ravistelemaan hierarkian portaita? Otatko haasteen vastaan ja lupaat lisätä työhösi palan inhimillisyyttä, ymmärrystä sekä kaikkien huomioimista?
Ja esihenkilöille sekä esimerkiksi projektien vetovastuussa oleville: Uskallatko luottaa tiimiisi ja antaa heidän saavuttaa päämäärä omanlaisella tekemisellään ilman tiukkaa ohjausta ja jokaiseen asiaan puuttumista?

Tiimiläisten ominaisuudet täydentävät toisiaan

Uskon myös aidosti tiimissä tekemisen positiiviseen vaikutukseen. Toimiva tiimi rakentuu erilaisista yksilöistä, jossa jokaisella on mahdollisuus hyödyntää omia parhaita puoliaan, mutta ei silti tarvitse peitellä heikkouksiaan. Toimivassa tiimissä nämä ominaisuudet täydentävät toisiaan ja lopputuloksena on tiivis, luottamukseen ja yhteistyön varaan rakentuva kokonaisuus.

Miten meidän, Tampereen infrarakennuttamisen tiimin, jäsenten ominaisuudet täydentävät toisiaan?

Aartolahti Rosa

Kiinnostunut aidosti turvallisuusasioista ja niiden kehittämisestä. Hieman introvertti luonne omiaan paneutumaan asiakirjojen sisältöön ja kaivamaan sieltä korjattavat asiat.

Ahlqvist Elina

Aina valmis auttamaan ja opastamaan muita. Vaikka ei hankkeiden tiimoilta arjessa ollakaan tekemisissä, niin voi aina luottaa siihen, että hommat tulee tehtyä viimeisen päälle ja asiantuntevasti. Kokemus näkyy tavassa toimia.

Angervo Aino

Ennakkoluuloton ja halukas oppimaan uutta. Avoin vastaanottamaan tietoa, mutta on valmis myös kertomaan oman mielipiteensä.

Haverinen Saku

Monipuolinen tausta ja työhistoria tuo varmuutta ja näkemystä hankkeidenläpivientiin. Rauhallinen luonne, joka jaksaa tsempata muita eteenpäin. Kasvanut vuodessa sisään weladolaisuuteen.

Hietala Niko

Omalla tekemisellään lunastanut paikkansa silta- ja taitorakenteiden vastuuroolissa. Saanut tilaajilta kiitosta rauhallisesta ja asiantuntevasta otteestaan. Täydentää tiimiä omalla ammattiosaamisellaan.

Kankkunen Essi

Lyhyen tuttavuuden perusteella erittäin reipas ja toimeen tarttuva tapaus.

Lahti Kimmo

Valtava halu kehittää hankkeiden läpivientiprosesseja ja viilata asiakirjojen kirjaukset milliin. Jaksaa perehtyä ja perustella näkemyksensä työmaalla. Osaa silti huomioida kaikkien hankkeen osapuolien näkökulman.

Palosaari Ella

Tuore tekijä tiimissämme, ja ensivaikutelma on erittäin positiivinen. Kysyy ja ottaa asioista selvää. Varmasti hyvä lisä tiimiin.

Roponen Iivo

Lähestyy asioita maalaisjärjellä, eikä stressaa asioita turhanpäiten. Vankka ammattitaito kadunrakentamisesta ja kykenee huolehtimaan laadukkaasta lopputuloksesta hankkeesta riippumatta.

Toivanen Markus

Perehtyy ja selvittää haastavatkin asiat. Jaksaa kaivaa määräyksiä ja asetuksia. Omaa uskomattoman detaljitason tietopankin, mitä saa vierestä vain ihailla. Kokemus tuonut rohkeutta tekemiseen.

Wendelin Patrik

On kasvanut alansa ammattilaiseksi lyhyessä ajassa. Erinomainen näkemys laadunvarmistukseen ja urakoitsijoiden aineistojen epäkohtien löytämiseen. Edessä loistava tulevaisuus.

Voit verkostoitua kanssani LinkedInissä tai ottamalla yhteyttä:

miika.salminen@welado.fi, 040 128 0234

Miika Salminen kertoo MeasurEX-webinaarissa omasta johtamistyöstään ja ihmisläheisen tiimi- ja organisaatiokulttuurin kehittämisestä torstaina 30.5.2024 kello 10.00-10.45. Ilmoittaudu webinaariin.