-

Arvot ja merkitys Weladon strategian pysyvinä kulmakivinä

0 kommenttia
Kuvituskuva Welado ARTISAN ja strategiakuva, jossa rakennettu ympäristö ja eri rakennuttamisen kohteita.

Jokainen weladolainen toteuttaa strategiaamme arjessaan aina, kun auttaa asiakasta tai kollegaa menestymään

Strategia tai strateginen ajattelu saattavat joskus tuntua jokseenkin kaukaisilta teemoilta varsinkin arjen kiireessä. Minusta kuitenkin jokainen weladolainen toteuttaa strategiaamme arjessaan aina, kun auttaa asiakasta tai kollegaa menestymään, edistää yhteistyötä, tai tekee päätöksiä arvoihimme perustuen. Itseasiassa itselleni nimenomaan arvot antavat tärkeimmät ja konkreettisimmat suuntaviivat strategiasta arkipäiviini. Esimerkiksi siihen, miten minun tulisi toimia parhaani tekevänä johtajana tai hyvänä kollegana. Ehkä jopa hieman yllättäen onnistuimme valitsemaan vuonna 2017 meille sopivat arvot: avoin, rohkea, empaattinen ja tekijöilleen paras. Ajan hammas ei näitä arvoja ole kuluttanut ja tuntuu, että niihin olemme edelleen valmiit sitoutumaan ja vaatimaan itseltämme niiden toteutumista.   

Weladolaisten työstämänä tärkeiksi asioiksi yrityksen merkityksessä muodostuivat ihmisten välinen luottamus, inhimillisyys, pehmeät arvot, jatkuvuus, rajattomat mahdollisuudet, lupa olla oma itsensä   

Viimeisen poikkeuksellisen vuoden aikana on ollut aikaa ajatella. Ison kuvan ajatteluun Weladon osalta on saatu iloksemme sitoutettua paljon tekijöitä hyvinkin erilaisista taustoista. Päädyimmekin näiden pohdintojen lomassa syksyllä siihen, että ehkäpä arvojen lisäksi olisi tärkeätä määrittää yrityksellemme merkitys toiseksi pysyväksi strategiseksi kulmakiveksi. Merkitys vastaa varsin yksinkertaiseen kysymykseen – miksi olemme olemassa? Maailma muuttuu ja toiminta kehittyy. Meidän on pysyttävä kehityksessä mukana ja annettava kehitykseen ja toimintaan enemmän kuin siitä otamme. Keitä me olemme tai miksi olemme? Mikä olisi se yksi asia, joka ei muutu, vaikka maailma ja markkinat ympärillämme muuttuisivat tai onko edes sellaista asiaa olemassa? Weladolaisten työstämänä tärkeiksi asioiksi yrityksen merkityksessä muodostuivat ihmisten välinen luottamus, inhimillisyys, pehmeät arvot, jatkuvuus, rajattomat mahdollisuudet, lupa olla oma itsensä ja toisaalta se, että merkitys ei rajaisi meitä liikaa tai että emme asettaisi itsellemme keinotekoisia rajoja. 

Weladolaisuus on halutuin alusta toteuttaa merkityksellistä asiantuntijuutta

Pikkuhiljaa merkityksemme kiteytyi työstön myötä, ja jatkossa Weladoa johdattelevana teemana toimii ajatus siitä, että ”weladolaisuus on halutuin alusta toteuttaa merkityksellistä asiantuntijuutta”. Se, mitä merkityksellinen asiantuntijuus tarkoittaa kullekin on todella henkilökohtaista ja saa ollakin. Meidän pitää pystyä organisaationa olemaan alusta, joka mukautuu ja mahdollistaa jokaisen yksilön menestyksen ja hyvinvoinnin. Jollekin se voi olla intohimoista osaamisen kehittämistä ja taas toiselle tasapainoista elämää. Työn tekemisen merkitys myös varmasti vaihtelee uran aikana perhetilanteen tai muiden prioriteettien vaihdellessa.     

Merkitys toimii siis jatkossa muuttumattomana ”pohjantähtenämme”, joka johdattelee arvojemme kanssa toimintaamme. Strategiaan kuuluu toisaalta toki myös tarkentuvia tavoitteita lähemmälle tulevaisuudelle, mitkä voivat olla hyvinkin konkreettisia: 

Vuoteen 2023 mennessä strategisena tavoitteenamme on olla tulevaisuuden elinympäristöjen kehittämisen kansainvälinen laatubrändi.

Välitavoite tälle vuodelle on olla halutuin rakennuttamiseen erikoistunut kumppani Suomessa, sekä kehittyvä ja haluttu kumppani lähialueilla Ruotsissa ja Baltiassa. Tämä tarkoittaa panostuksia ja kehitystä niin työnantajana, asiakaspalvelijana sekä yhteistyökumppanina.  

Siispä lähitulevaisuudessa tiedossa on ainakin kehitystä ja panostusta seuraaviin osa-alueisiin;  

  • kokeilukulttuurin tuntuminen läpi organisaation 
  • ketterän organisaatiomme toimivuus  
  • projektilaatu ja mentorointi  
  • Welado Artisaani, yksilöllistä palvelua asiakastarpeisiin  
  • yhteistyö avainonnistumistekijänä 

 

Itse asiassa yhteistyöhön olemme sitoutuneita arvomaailmaltamme niin tiiviisti, että määrittelimme jokaisen weladolaisen tärkeimmän tehtävän vastikään seuraavasti: ”jokaisen weladolaisen tärkein tehtävä on mahdollistaa muiden menestyminen ja työyhteisön hyvinvointi”. Tämä tulee lukemaan myös vakiotekstinä weladolaisissa työsopimuksissa jatkossa. Tämä ei tietenkään ole mitattava tai valvottava suure vaan enemmänkin arvopohjainen sitoumus, jota haluamme kaikkien miettivän tarkkaan omalta kohdaltaan. Uskomme, että jos tämä ominaisuus on kunnossa, niin sekä Welado että rakennusala pääsevät yhdessä pitkälle - pidemmälle.    

Kasvu teemana näkyy edelleen päivitetyssäkin strategiassamme: Hallittu kasvu poistaa monta ongelmaa ja luo positiivista kierrettä. Kasvu ei ole itse tarkoitus, ja sitä halutaan tehdä orgaanisesti sekä kumppanuuksia rakentamalla. Toisaalta, jotta voimme olla hyvä ja vastuullinen yritys, on sen oltava myös taloudellisesti kannattava. Kohtuullinen kannattavuus riittää, ja kasvu tehdään ihmiset sekä laatu edellä. Muutosagentit itseasiassa kysyivät työpajassaan, että mikä on Weladolle sopiva mutta ei liian iso koko? Ja totesivat, että ei ole numeerista rajaa, vaan niin pitkälle voidaan kasvaa, kunhan ”pienen firman fiilis” saadaan pidettyä. Tähän pystyy johto ja omistajat sitoutumaan ja jokainen weladolainen vaikuttamaan. 

Weladon matkaa tulee täyteen neljä vuotta ensi juhannuksena. Katsoin vuoden vaihteessa suunnitelmiamme, jotka teimme aivan Weladon tarinan alussa. Melkein kuin ihmeen kaupalla moni asia on toteutunut. Alla olevaan strategiakuvaan on tuotu hieman historiaa ja toki tulevaakin. Kuvaan on sijoitettu asioita ja toimenpiteitä, joita tulemme tavoittelemaan seuraavaksi. Uskon, että pystymme ne saavuttamaan, mikäli pystymme olemaan hyvä kumppani asiakkaillemme ja pitämään huolta weladolaisista. Tällä reseptillä pärjäämme kyllä kuten tähänkin asti!     

terveisin Matti

Lisätietoja:

Matti Tervonen, toimitusjohtaja

matti.tervonen@welado.fi, 040 749 3065


Kommentit

Ei kommentteja