-

Welado-STHK Masters

Haverinen Noora
Haverinen Noora
Toimitusjohtaja

Haimme vastikään rakennusalan tulevaisuuden tekijöitä – opiskelijoita. Nyt on aika laittaa hakuun rakennusalan viisaimmat ja kokeneimmat emeritukset, sillä haluamme koota alan parhaat kokemukset ja viisauden yhteen Welado-STHK Masters -yhteisöön.

Merkityksellisyys eläköitymisen kynnyksellä ja sen jälkeen

Eläkkeelle jääminen on iso päätös ja elämän mullistus. Eläkeikää usein odotetaan innolla ja ajatus siitä, ettei aamulla tarvitse herätä töihin kuulostaa pitkän uraputken jälkeen erinomaiselta. Sittenhän on aikaa tehdä kaikkea sitä, mitä aiemmin ei ole ehtinyt!

Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että muutama kuukausi eläkkeelle jäämisen jälkeen ihminen kohtaa usein henkisen seinän ja alkuinnostuksen jälkeen päivät saattavatkin tuntua hiukan tyhjjltä. Eikä ihme, olemmehan viettäneet vuosikymmeniä ison osan ajastamme työyhteisöissä, joissa voimme hyödyntää ammattillista osaamistamme päivittäin, koemme itsemme tarpeellisiksi, ja joissa kohtaamme muita ihmisiä. Tutkimukset kertovat meille myös, että eläkkeelle jäädessä elämän merkityksellisyyden ja osallisuuden kokemukset nousevat suurimmiksi hyvinvointia määritteleviksi tekijöiksi – suuremmiksi kuin terveellinen ruoka ja riittävä liikunta. Eli työn ja työyhteisön jättämä tyhjiö pitäisi pystyä täyttämään jollain.

Mutta mitäpä jos äkillistä luopumista työroolista ja -yhteisöstä ei tarvitsisikaan tehdä?

Psykologit suosittelevat nykyään hiljaista siirtymistä eläkkeelle, sekä eläkkeen ja työelämän aiemmin niin selkeän ajallisen rajan hämärtämistä. Mietimme Weladolla mitä voisimme tehdä edistääksemme sujuvaa siirtymää? Tarjoamme ilman muuta meiltä eläköityville mahdollisuuden joustaviin ratkaisuihin, kuten vähennettyyn työaikaan ja lopulta tuntitöihin.

Olemme ehdottomasti sitä mieltä, että voisimme tehdä vielä enemmän eläköityvien asiantuntijoiden, oman organisaatiomme ja koko rakennusalan vuoksi. Asiantuntijan eläköityminen nimittäin tarkoittaa edelleen myös hiljaisen tiedon katoamista alalta, sillä emme vieläkään osaa siirtää sitä tarpeeksi hyvin nuoremmille. Eläköitymishaastatteluissa moni harmittelee, ettei ole omasta mielestään saanut kerrottua kaikkea eteenpäin.

Weladolaisuus kiteytyy merkityksellisen asiantuntijuuden ympärille. Haluamme olla mukana luomassa myös merkityksellisempiä eläkepäiviä. Päiviä, joissa hitaisiin aamuihin, mielekkääseen vapaa-ajan tekemiseen ja arjen onneen yhdistyy sopiva annos yhteyksiä työelämään ja työyhteisöön luomassa merkityksellisyyden kokemusta. Siksi loimme Welado-STHK Mastersit.

 

Mitä Mastersit tekisivät?

Olemme tietenkin ajatelleet, että Mastersit kehittävät itse konseptiaan. Me annamme resursseja ja tukea, mutta emme osaa kertoa vastauksia siitä, miten konseptista rakennetaan parhaiten merkityksellisiä eläkepäiviä tukeva.

Toivomme, että Masters-malli mahdollistaisi yksilöille erilaisia vaihtoehtoja. Halukkaat voisivat mentoroida nuoria asiantuntijoita yksilöinä ja ryhminä eri asiantuntija-aloilla. Osa voisi liittyä ”saa soittaa, jos on kysyttävää” -puhelinlistalle. Osa saattaisi haluta vaikkapa osallistua mielenkiintoisimpiin projekteihin pienellä tasaisella tuntimäärällä. Ehkä joku haluaisi sparrailla nuorempia asiantuntijoita myös oman ammatti-identiteetin löytämisessä, “Masters meet Juniors” -tekemisen parissa? Antaa vinkkinsä siihen, miten stressiin ja konsulttirooliin kannattaa suhtautua, jotta löytää tasapainon työn ja muun elämän välillä?

Toisaalta Mastersit voisivat tavata keskenään ja saada tukea yhteisöllisyysbudjetistamme, osallistua halutessaan toimistobrunsseille tai kahvituokioihin. He voisivat perustaa harrastuskerhoja ja muistella vanhoja hyviä aikoja, löytää samanhenkistä kalastusseuraa, pitää masterslounaita, käydä laivaristeilyllä kansainvälisellä Masters-porukalla, vierailla käynnissä olevilla työmailla? Kenties ryhmä voisi kerätä joukkueitakin kokoon ja osallistua vaikkapa Petanque Masterseihin.

Pääosassa voisi olla osallistujaporukan omannäköinen paikallistoiminta, ja kerran vuodessa voisi olla jokin isompi yhteistapahtuma.

 

Ilmoittautuminen on auki Welado-STHK Masterseihin

Masters ei velvoita jäseniä mihinkään, mutta antaa toisaalta ainutlaatuisia mahdollisuuksia hyödyntää osaamista aktiivityöurankin jälkeen, ja kokea merkityksellistä asiantuntijuutta edelleen. Masters on siis ennen kaikkea verkosto, mutta halukkaat voivat tehdä myös asiantuntijatyötä sen erilaisissa muodoissa.

Ensimmäiset Master-lounaat ovat suunnitteilla huhti-toukokuulle Ouluun, Tampereelle, sekä Kuopioon. Tällöin agendalla olisi idean tarkempi esittely, konseptin yhteiskehittäminen ja tietenkin mainiot kohtaamiset. Tuumataan toiminnan luonnetta ensin omalla porukalla.

Oletko siis noin +60-vuotias (ikärajoista emme ole tarkkoja), vastikään jäänyt tai hiljalleen harkitsemassa eläkkeelle jäämistä? Voit edustaa mitä tahansa rakennetun ympäristön asiantuntija-alaa. Kiinnostaako sinua edelleen olla mukana ”skenessä” tavalla tai toisella? Ilmoita itsestäsi Sonja Hernesniemelle, tai liity osaajayhteisömme Masters-tiimiin.

Lisätietoja voit kysellä Weladon HR:n Sonja Hernesniemeltä, Masters-rehtori Ilpo Karjalaiselta, tai konseptia täydellä sydämellä luotsaavalta Jyrki Katajalta.

Sonja Hernesniemi, sonja.hernesniemi@welado.fi, +358 40 128 7100

Ilpo Karjalainen, ilpo.karjalainen@welado.fi, +358 40 154 4333

Jyrki Kataja, jyrki.kataja@welado.fi, +358 40 866 1790