-

Vinkit kesätyöpaikkaa hakeville

Muistan miettineeni joskus opiskeluaikoina, että millä täytän CV:ni ja tuon oman profiilini näkyville, kun työkokemusriville oli tarjolla vain lyhyt lista työpaikoista – saati sitten alan relevanttia kokemusta. Tätä muistellessani päätimme Weladon HR:ssä auttaa hakijoita työnhaussa tekemällä esimerkkipohjat ja listaamalla parhaat vinkkimme työnhakuun. 

CV – raski tiivistää ja anna persoonasi näkyä  

CV on hyvä pitää yhden sivun tiiviinä ja ytimekkäänä pakettina. Katso, että teksti ja ilme ovat huoliteltuja. CV:n tehtävä on antaa sinusta yhdellä silmäyksellä kokonaiskuva, ja herättää mielenkiintoa ennen kuin rekrytoija etenee lukemaan hakemusta. 

Emme odota, että CV:si on räätälöity juuri meille, mutta rakennuttamisen, valvonnan, projektinjohdon ja asiantuntijan tehtäviin se on hyvä katsoa sopivaksi: eli suosittelemme tiivistämään tehtävätyyppikohtaisesti olennaiset asiat itsestäsi. Esimerkiksi rakennusalan suunnittelu- ja urakointipuolen hakuun CV:n nostosi ovat todennäköisesti erit kuin rakennuttamisen haussa. 

Muista nostaa tuoreimmat ja relevanteimmat työkokemukset listan alkupäähän. Opiskeluaikoina osaamisesta voi kertoa myös muu kuin työkokemus, kuten esimerkiksi vapaaehtoistyö ja vaikkapa harrastelajien tuomarointi. Muista kuitenkin kertoa miksi nostit tietyt kokemukset esille: esimerkiksi oppien, osaamisen ja vastuiden näkökulmasta. 

Insinöörialoilla CV:n ulkoasulla ei ole samalla tavalla merkitystä, kuin esimerkiksi visuaalisia tai viestinnän paikkoja hakiessa. Ulkoasulla voi kuitenkin erottautua: harkitse esimerkiksi lyhyttä introvideota valokuvan tilalle, tai mieti, saatko jotain visuaalista jujua taustaan. Kun hakemuksia tulee satoja, on erottautuminen aina plussaa. 

Kun olet tyytyväinen CV:si nimeä tiedosto omalla nimelläsi ja tallenna se PDF:ksiTäältä löydät CV-pohjamme, jonka voit ladata itsellesi hyödynnettäväksi. Linkki vie sinut Canvaan, jonne kirjautumalla tai rekisteröitymällä pääset muokkaamaan pohjaan omat tietosi. 

Hakemus – kuka olet, ja miksi sinut pitäisi valita 

Työhakemus on perustelusi siihen, miksi haluat juuri kyseiseen organisaatioon ja tehtävään, ja miksi juuri sinut pitäisi valita. Hyvä hakemus on räätälöity juuri kyseiselle yritykselle, ja siitä näkee, että olet perehtynyt organisaatioon. 

Esimerkiksi meillä Weladolla opiskelijarekryssä suurin arviointitekijä on kulttuurifit ja motivaatio tehdä juuri Weladolla töitä. Haluamme, että olet tutustunut meihin, arvoihimme, tiedät mitä teemme ja sinulla on syy haluta nimenomaan meille töihin. 

Hakemus voi olla perinteinen Word-dokkari, jolloin sen pituus ei saisi ainakaan merkittävästi ylittää yhtä A4:sta. Tavoitteesi on herättää mielenkiinto ja saada kutsu haastatteluun. Eli haastatteluun saa jäädä myös kerrottavaa ja tarkennettavaa. 

Kirjoita tai kuvaa jotenkin muuten itseäsi mieleenpainuvasti niin, että rekrytoija tuntee persoonasi. Harkitse, onko jokin muu esitysmuoto vaihtoehto: esimerkiksi ppt-esityksessä ei tarvitse samalla tavalla kirjoittaa kokonaisia lauseita ja erilaisina infograafikoinakin voi esittää tietoja. Älä toista CV:n tietoja, vaan täydennä niitä: linkkaa osaamisesi, kokemuksesi, ja mielenkiintosi juuri kohdeyritykseen ja tehtävään. Älä kerro enää yleisesti. 

Pyri muotoilemaan asiat organisaation näkökulmasta. Esimerkiksi: 

  • Mieti kirjoitatko: "Haluan työn, jossa olen lähellä asiakasrajapintaa." 
  • Vai mielummin: "Asiakaslupauksenne on aina helppo projekti, mikä teki vaikutuksen. Vuorovaikutustaitoni sekä kokemukseni asiakaspalvelutehtävistä auttaisivat minua ja tiimiäni menestymään tässä tavoitteessa käytännössä ja olisi todella motivoivaa näkökulmastani. Minulla olisi myös ideoita, miten voisimme somettaa hankkeilta hyviä esimerkkejä käytännön työstä." 

Lue vaikka ystäväsi kanssa hakemukset ristiin: onko selkeää, minkä vaikutelman siitä saa. Esimerkinomaisen ja muokattavan hakemuspohjamme löydät ladattavaksi täältä. Linkki vie sinut Canvaan, jonne kirjautumalla tai rekisteröitymällä pääset muokkaamaan pohjaan omat tietosi. 

Tipsejä haastatteluun – ole oma itsesi. Muista, että olet samalla myymässä että ostamassa

Kun olet päässyt haastatteluun, voit olla jo varma, että olet pärjännyt hienosti. Tässä vaiheessa pelikenttä alkaa kääntyä, ja oletkin haastattelussa sekä ostajan että myyjän roolissa. Tämä tarkoittaa, että on myös organisaation tehtävä ”myydä” heidät sinulle. Sinulla on oikeus positiivisessa vireessä haastaa, miksi juuri tämä organisaatio ansaitsisi sinut.  

Erilaisia haastattelutyylejä on useita. Osa teettää tehtäviä, osaa testaa paineensietoa ”tentteinä”. Weladolla haastattelut ovat vuoropuhelua, joissa halutaan saada tatsi hakijan motivaatioon, maailmankatsomukseen ja kulttuurifittiin, sekä henkilön sopivuuteen tiimiin. Haluamme myös tietää kiinnostuksistasi ja tulevaisuuden toiveistasi. Kaikkiin vastauksiin ei ole pakko olla selkeitä vastauksia, mutta silloinkin kuulemme mielellämme pohdintaasi aiheeseen liittyen. Emme hae vain tietyn tyyppisiä ihmisiä, mutta on todella tärkeää, että hakija uskoo yhteistyöhön ja ihmisiin, sekä arvomaailmaamme. Mutta voit olla kaikkea ekstrovertistä innovaattorista pohdiskelevaan ja detaljeista kiinnostuneeseen introverttiin ja yhtä sopiva meille. 

Haastattelussa on hyvä olla aktiivinen, ja kysellä myös itse. Älä kuitenkaan kysele vain kysymyksien vuoksi. Kysymyksissä pitää olla järkeä, ja niiden on hyvä tuoda esille, että olet perehtynyt asioihin. 

 Esimerkkejä hyvistä kysymyksistä: 

  • Miten yrityksenne arvot näkyvät käytännössä? 
  • Miten yritys tukee henkilöstönsä hyvinvointia tai osaamisen kehitystä? 
  • Millainen on tyypillinen työpäivä? 
  • Minkälainen rekrytoiva esihenkilö on käytännössä, mitä hän arvostaa? 
  • Minkälainen työyhteisö tai työkulttuuri on? 
  • Miten joku sinua kiinnostava yrityksen markkinoima tapa tai ominaisuus näkyy käytännössä?