-

Riikka Heino: Siirtyminen terveydenhoitoalalta Weladolle oli hämmentävä kulttuurimuutos

32-vuotiaana insinööriksi valmistunut Riikka Heino on työskennellyt suunnitteluttajana Weladolla helmikuusta 2022 lähtien. Ensimmäiset kuukaudet menivät ihmetellessä, millaiseen työkulttuuriin hän onkaan saapunut. Voiko olla totta, että Weladolla oikeasti välitetään työntekijöiden hyvinvoinnista?

Riikan ensimmäinen ammatti on ensihoitaja. Valmistumisen jälkeen hän huolehti esimerkiksi vastasyntyneistä ambulanssissa tehohoitosiirtojen aikana. Äitiyslomien jälkeen Riikka työskenteli tovin kotihoidossa, mutta ymmärsi nopeasti, että se ei sovi hänen luonteelleen.

”Minä välitän ihmisistä, ja se oli ristiriidassa kotihoidon arjen kanssa. Minulla oli vartti aikaa asiakaskäynnille. Vartin olisi pitänyt riittää esimerkiksi sotaa pelkäävän vanhuksen kanssa, jonka löysin ukkosella sängyn alta. En ehtinyt pitää taukoja, kun olin aina budjetoitua pidempään asiakkaideni luona”, Riikka kertoo.

Kotihoidosta Riikka siirtyi OYSin yhteispäivystyksen lääkintävahtimestariksi ja sieltä avohoitotaloon, jonka lääkintävahtimestarina hän huolehti muun muassa leikkaussalin anestesialaitteista. Pienet lapset ja molempien vanhempien vuorotyö hoitoalalla kävi kuitenkin raskaaksi yhdistelmäksi, joten Riikka päätti vaihtaa alaa.

Lääkintävahtimestarista rakennusinsinööriksi

Riikka oli lukion jälkeen opiskellut jo vuoden rakennusinsinööriksi, ja päätti vuonna 2016 suorittaa opinnot loppuun.

”Molemmat vanhempani ovat tekniikan alalla, joten matemaattinen lahjakkuus ja päättelykyky taitavat olla meillä geeneissä. Olihan se toki raskasta opiskella monimuotokoulutuksessa päivätyön päälle, kun kotona oli 2- ja 3-vuotiaat lapset.”

Vuonna 2018 Riikka pääsi työharjoitteluun WSP:lle, ja irtisanoutui sairaalasta. Edessä oli vielä vuosi insinööriopintoja, kun Riikka tajusi olevansa totaalisen väsynyt.

”Sain sovittua opettajan kanssa, että voin suorittaa vuoden opinnot loppuun puolessa vuodessa. Väsymyksestäni huolimatta lisäsin kierroksia, että valmistumisen jälkeen saisin vihdoin levätä”, Riikka perustelee opintojensa vauhdittamista tuplanopeuteen.

Welado työpaikkana

Kun Riikka valmistui, tuli korona, esikoisen kotikoulu ja hän itse huomasi ajautuneensa töissä tulipalojen sammuttajaksi. Riikka kaipasi pitkäkestoisempaa projektia vastuulleen, ja siirtyi Swecolle ratayksikköön. Sieltä hän ehti palata takaisin WSP:lle, kun sai puhelun Weladon Janne Takkiselta.

”Olin hirveän kiinnostunut Weladosta. Täällä oli valmiiksi kavereita, kuten Marko Tuppurainen, joka on opettanut minulle kaiken tietomallintamisesta. Oli houkutteleva ajatus, että Weladolla työntekijästä välitetään ja saisin mahdollisuuden kehittyä ja tehdä itselleni mielekästä työtä. Päätin tulla katsomaan, pitääkö lupaus pehmeillä arvoilla johtamisesta paikkansa. Oli hieno huomata, että kyllä pitää”, suunnittelijasta suunnitteluttajaksi siirtynyt Riikka kertoo.

Aluksi Riikan täytyi totutella siihen, että suunnitteluttaja pyörittelee CADin sijaan Exceliä ja Kameleonia. Helmikuussa 2022 hän aloitti suunnitteluttajana Jyväskylä–Pieksämäki-hankkeessa.

”Olen päässyt hyvin kiinni suunnitteluttajan toimenkuvaan. Mentorini Katja Puolitaival on auttanut kaikessa. Toimin myös Seinäjoki–Vaasa-ratahankkeessa tietomallikoordinaattorina sekä ylläpidän Väyläviraston ratarekistereitä. Tulipalot ja pätkäprojektit ovat taakse jäänyttä elämää. Syksyllä uskalsin sanoa Jannelle, että minulla on liikaa töitä. Hän kuunteli, otti toiveeni huomioon ja yhdessä ratkaisimme työtilanteen paremmaksi. Koen, että meillä on avoimet välit, ja pystyn kertomaan herkästi, mitä milloinkin on mielen päällä”, kuvailee Riikka suhdetta esihenkilöönsä.

Terveydenhoitoalan ja Weladon kulttuurit kuin yö ja päivä

Siirtyminen terveydenhoitoalalta rakennusalalle oli Riikalle hämmentävä kulttuurimuutos.

”Kyseessä on kaksi eri maailmaa. Sairaalamaailma on taistelua reviireistä, selän takana puhumista ja moittimista. Kehuja ei saa mistään, aina on kiire ja ilmapiiri stressaava. Hierarkian huipulla ovat erikoislääkärit, sitten kandit, osastonhoitajat, apulaisosastonhoitajat, sairaanhoitajat, lähihoitajat… nokkimisjärjestys on selkeä moniammatillisesta yhteistyöstä huolimatta. Weladolla on yliopistotaustaisia diplomi-insinöörejä, AMK-insinöörejä, opiskelijoita ja alanvaihtajia ja tohtoreita, mutta täällä ei ihmisiä tai heidän töitään arvoteta. Jokaisen työpanosta arvostetaan, ketään ei nokitella ja kaikki istuvat samassa kahvipöydässä”, Riikka summaa.

Kattavien työterveyspalvelujen lisäksi weladolaisilla on aina mahdollisuus keskustella joko mentorin, esihenkilön, walmentajan tai jonkun muun kanssa, mikä on Riikan mukaan kullanarvoinen asia.

”Etenkin etätöissä tulee hetkiä, jolloin päähän hiipii ajatus, että en ole riittävä tai tarpeeksi tehokas. Silloin on syytä viettää muutama päivä toimistolla. Kollegoiden kanssa jutellessa turhat ajatuskelat pysähtyvät ja huomaa, että ihan samalla tavalla tässä hommia paiskitaan.”

Pikakelauksella suoritetut loppuopinnot johtivat Riikan uupumiseen hänen edellisessä työpaikassaan. Burn outin ansiosta muuttuivat niin arvot kuin asenne työntekoa kohtaan.

”Lapset ovat hyvä indikaattori, sillä jos minä en voi hyvin, myös lapsemme kitisevät. Nyt osaan sammuttaa tietokoneen ja siirtyä vapaalle. Muistilaput, kalenterimuistutukset ja Planner pitävät minut ajan tasalla. Välillä toki huomaan, miten aivoni tikittävät ylikierroksilla. Kyseessä voi olla tarjouspyynnön työstö tai jalkkisturnaukseen liittyvät joukkueenjohtajan hommat, kuten bussikyytien ja ruokailujen hoitaminen” sanoo Riikka, joka päättäväisyytensä ja tehokkuutensa ansiosta päätyy aina taloyhtiöiden hallituksiin ja muihin vastuutehtäviin.

 

Haluatko tietää tarkemmin uramuutoksesta, työskentelystä Weladolla tai suunnitteluttamisesta? Kysy Riikalta:

riikka.heino@welado.fi, 040 136 3001