-

Projektipäällikkö Ville Saarenoja

Projektipäällikkö Ville Saarenoja

Weladolainen projektipäällikkö Ville Saarenoja rakennuttaa ja valvoo eteläpohjalaisia infrahankkeita. Villellä on myös ammatillisen opettajan pätevyys, joka on johdattanut hänet luennoimaan rakennuttamisen saloista Oulun yliopistoon. Seinäjokisen Villen rima on kaikessa korkealla, ja miehen työhuoneesta löytyykin toimiston järein nitoja, paksuin tussi ja terävin teippileikkuri.

Mikä tie- ja katurakennuttamisessa sinua kiinnostaa?

Infrassa minua kiinnostaa kaksi asiaa, joista ensimmäinen on yhteiskunnallinen merkityksellisyys. Saan tehdä työtä, jonka avulla luodaan puitteet ja edellytykset yhteiskunnan perustoiminnoille. Ilman teitä, siltoja ja rautateitä – ja meidän työpanostamme – ei yhteiskunta kovin tehokkaasti toimisi. Saan olla mukana varmistamassa toimivaa ja turvallista ympäristöä ystäville, perheille ja omille muksuilleni.

Toinen on työn konkreettisuus. Aikanaan on lähdetty hahmottelemaan nollasta asioita paperille, ja vuosien päästä voidaan huristella siltaa kiertoliittymineen. Pääsen itsekin ihailemaan työni tuloksia, että tuossa se nyt on. Yksin näitä hommia ei tokikaan tehdä, vaan tiiviissä yhteistyössä tiimin ja eri organisaatioiden kanssa.

Rakentaminen on tietyllä tapaa virheiden minimoimista, ja tehtäväni on valvoa rakentamisen laatua, sopimuksenmukaisuutta ja tilaajan etua. Ammattiylpeyteni on vankkaa, vaikka vuosien kuluessa olenkin oppinut, että näissä hommissa täydellisyyteen ja millitarkkuuteen ei tokikaan aina päästä.

Miten asiantuntijuutesi on syntynyt?

Rakentaminen kiinnosti jo nuorena, ja valmistuin rakennusinsinööriksi Seinäjoen ammattikorkeakoulusta vuonna 2007. Koulussa kiinnostukseni etenkin isoja ja haastavia rakennushankkeita kohtaan syveni. Ensimmäinen työmaani olikin Itiksen Prisma, joka rakennettiin vanhan merenpohjan päälle.

Urakointiaikoinani opin pyörittämään isoja hankkeita, siellä työskenteleviä ihmismassoja ja viemään hankkeet laadukkaasti, kustannustehokkaasti, aikataulussa ja turvallisesti maaliin. Työskentelin 13 vuotta ensin työnjohtajana, ja sen jälkeen työmaapäällikkönä, jonka ohessa tein myös kustannusasiantuntijan tehtäviä. Vuodesta 2020 lähtien olen toiminut rakennuttajakonsulttina. Monisyisten ja kompleksisten hankkeiden vieminen maaliin annetuissa raameissa on yhä kiitollisinta hommaa.

Vuosituhannen alussa kypsähdin urakointipuoleen: työmaapäällikön rooliin ja työn toistuvuuteen. Halusin kokeilla kahta asiaa: opettamista ja konsultointia. Hakeuduin opettajakorkeakouluun, ja samalla minua pyydettiin töihin konsulttitoimistoon. Luin pitkien konsulttityöpäivien ohella Jyväskylässä opettajaksi 1,5 vuodessa, joten niistä vuosista ei ole montaakaan muistijälkeä.

Olen haaveillut opettajan ammatista jo pienestä lähtien, ja halusin sen ässän hihaani. Jos joskus menee käpy rakentamiseen, niin voin aina opettaa. Olen syksystä 2022 lähtien luennoinut Oulun yliopistolla rakennuttamisen kurssilla. Se on ollut mielekäs lisä kenttätyöhön, ja mielelläni opettaisin enemmänkin.

Mikä on ydinosaamistasi?

Ydinosaamistani on tie- katu- ja siltahankkeiden rakennuttaminen ja valvonta, turvallisuus ja riskienhallinta, suunnittelun ohjaus sekä betonirakentaminen. Olen työskennellyt myös toimitila-, teollisuus- ja tuulivoimarakentamisen parissa.

Minulla on vuosien varrella hankittu laaja kokemus työmaalla tapahtuvista toiminnoista eli siitä, mitä siellä pitäisi milloinkin tapahtua. Olen aiemmin pyörittänyt työmaita pääurakoitsijan työmaapäällikön roolissa, joten osaan asettua niin konsultin kuin urakoitsijankin rooliin. Tunnistan tehtävien lisäksi eri toimijoiden pelistrategiat, ja osaan pitää huolen, että asiakkaani saavat sitä, mitä ovat tilanneet.

Miksi olet töissä juuri Weladolla?

Welado ja siihen liittyvät myyntipuheet kuulostivat aluksi liian hyviltä ollakseen totta, ja sulattelin asiaa vuoden päivät. Helmikuussa 2022 uskaltauduin Welado-bussin kyytiin, eikä päätöstä ole tarvinnut katua.

Täällä vallitsee avoimempi ja perinteistä konsulttitoimistoa sallivampi ilmapiiri ja yhdessä tekemisen meininki. Ihmisläheiset arvot puhuttelevat ja sopivat minulle. Töitä tehdään tietysti kovasti, mutta työntekijälähtöisyys näkyy arjessa, täällä on hyvät työkaverit ja aina on kiva tulla töihin.

Miten Welado alustana tukee sinulle merkityksellistä asiantuntijuutta?

Haluan oppia, kehittyä, kasvaa ja ottaa yhä enemmän vastuuta. Tykkään työstäni, ja Weladolla saan hyvin itsenäisesti ja vapaasti tehdä sitä mitä osaan.

Miksi Welado pärjää infra-alan markkinassa?

Meillä on ammattitaitoisia tekijöitä, halua auttaa asiakasta heidän tarpeidensa mukaan ja weladolaisten työskentely on avointa ja rehellistä. Tätä kombinaatiota arvostetaan, ja siksi olemme haluttu kumppani viemään projekteja maaliin yhdessä asiakkaamme kanssa.

Mitä sinulla on nyt työn alla?

Koko urani aikana olen ollut mukana eri rooleissa useissa kymmenissä taitorakennekohteissa. Nyt on menossa esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen siltojen ylläpitourakka, johon kuuluu kaikki EPO ELYn sillat parinsadan kilometrin harpissa. Kyseessä on useampivuotinen hanke, jonka aikana toimin valvojana korjausta vaativien siltahankkeiden työmailla. Lisäksi menossa on muita konsulttitoimeksiantoja, kuten Atrian sisäiset tiejärjestelyt ja EPO ELYn siltaurakka vuodelta 2023, jossa puretaan vanha ja rakennetaan uusi silta.

Mikä on ollut mieleenpainuvin hankkeesi?

No kyllä se on minä itse, varsinainen ikuisuusprojekti. Miehestä löytyy pienempiä ja suurempia virheitä, joita koitan hioa, ja pikkuhiljaa kokonaisuus kehittyy parempaan suuntaan. Joka päivä teen töitä itseni kehittämiseksi niin kotona kuin töissäkin, että olisin paras versio itsestäni.

Yksi on varmaa: valmista ei tule ikinä. Tämä on ikuinen oppimatka ja vaatii paitsi peiliin katsomisen taitoa myös vahvaa pyrkimystä parempaan. Analysoin päivittäin omaa tekemistäni ja sitä, miten asioita olisi voinut tehdä vielä komiammin.

Kaipaatko Villen tai muiden infrarakennuttamisen asiantuntijoiden osaamista hankkeellesi? Ota yhteyttä Villeen tai Janne Lohelaan:

ville.saarenoja@welado.fi, 050 553 4545

janne.lohela@welado.fi, 040 705 2795