-

Asiantuntija Timo Mättö

Mittaamisen asiantuntija on tehnyt työtään niin maan alla (väestösuojat, rata- ja tietunnelit) kuin maan päälläkin sijaitsevilla työmailla (tiet, talot, radat, kunnallistekniikat, sillat ym.) kattaen lähes koko rakentamisen kirjon. Millainen mies tohtii tuumata tiimistään, että "meiltä onnistuu kaikki"? Tutustu Timo Mätön uratarinaan. 

Mikä on merkityksellistä omassa työssäsi? 

Kaikki uuden oppiminen ja kehittäminen, niin mittaustekniikoiden, mittausvälineiden kuin myös mittauksen toimintamallien ja toimintatapojenkin. Erilaisten poikkeamien ja ongelmien ratkaisu tuo oman lisämakunsa päivittäiseen tekemiseen. Tämän lisäksi oman vuosien varrella kertyneen ”tietopankin” hyödyntäminen ja täydentäminen erilaisissa projekteissa.

Miten asiantuntemuksesi on syntynyt?

Valmistuin maanmittausmekaanikoksi 90-luvun alkupuolella Hämeenlinnassa. Jatkoin opiskelujani Mikkelin ammattikorkeakoulussa, josta valmistuin vuosituhannen vaihteessa maanmittausinsinööriksi.

90-luvulla opiskelujeni lomassa suoritin työharjoitteluni silloisessa Tielaitoksessa (Hämeen-Piiri), josta sain erittäin ammattitaitoista opastusta erilaisista mittauksista, kuten mittausperustojen mittaamisisista sen aikaisilla GPS-laitteilla, takymetreillä ja vaaituskojeilla. Tämän lisäksi sain olla mukana erilaisissa maaperätutkimuksissa, joita suoritettiin erilaisilla maaperätutkimuskalustoilla.  

2000-luvulla olen toiminut muutamissa yrityksissä ja lukuisilla erilaisilla työmailla. Työmaita on ollut niin maan alla (väestösuojat, rata- ja tietunnelit) kuin maan päälläkin (tiet, talot, radat, kunnallistekniikat, sillat ym.) kattaen lähes koko rakentamisen kirjon. Minulla on ollut hyvä tuuri tai onni, kun olen saanut työskennellä ja oppia aivan uskomattoman ammattitaitoisten mestarien, työpäälliköiden ja työmiesten työmailla.

Nyt 2020-luvulla saan kehittää ja kehittyä Weladossa ja Weladon vaativissa ja mielenkiintoisissa projekteissa, ja toivottavasti pystyn jakamaan jotain vuosien varrella oppimaani myös eteenpäin.

Mitä on tehtäväsi Weladolla?

Olen tullut Weladolle yhdeksi pyöräksi lisää kehittämään mittauksen ja laadunvalvonnan liiketoimintaa. Alku on lähtenyt mukavasti käyntiin ja työpäivät alkaneet pitenemään, mitä tässä haettiinkin. Kokonaisuus näyttää hyvältä, sillä meillä on Suomen paras mittausosaaminen, moderni kalusto ja hyviä asiakkuuksia.

Millaista osaamista mittaustiimistä löytyy?

Meillä mittauksen tiimissä löytyy monilta eri suunnittelun ja rakentamisen osa alueilta kymmenien vuosien kokemusta erilaisista toimeksiannoista niin ratapuolelta kuin teollisuudesta, maanrakennuksesta, talonrakentamisesta, kalliorakentamisesta kuin myös esimerkiksi tiepuolelta. Käytännössä meillä löytyy kokemusta lähes kaikenlaisista toimialoista missä vaan mittausta tarvitaan. 

Tiimissä on helppo työskennellä, kun jokaisella jäsenellä on yli 20 vuoden kokemus alalta. Tämä tuo tekemiseen todella suuren vahvuuden, sillä voimme aina hakea jokaiseen toimeksiantoon parhaimman lähestymistavan, ja mahdollisissa ongelmatapauksissa meitä on monta ratkomassa ongelmaa tai poikkeamaa. Pyörää ei niin sanotusti tarvitse keksiä uudestaan, ellei sitten joku halua sellaisen toimeksiannon antaa. Meiltä onnistuu kaikki. Toki meillä on myös takana noin 300 ammattilaisen joukko eri toimialoilta, mikä tuo tukea ja varmuutta tekemiseen.  

Tiimin ammattitaito pääsee omiin oikeuksiinsa suunnitteluttamisessa ja rakennuttamisessa, joissa mittauksen laadun varmistus on erittäin tärkeä asia. Sen avulla tuomme lisäarvoa asiakkaalle, sillä tällä hetkellä suurin osa kaikista dokumenteista on urakoitsijan dokumentteja, joiden tarkastaminen perustuu urakoitsijan tai tämän aliurakoitsijan mittauksiin. Valvonnassa teemme tehtävämäärittelyt annettujen ohjeistusten mukaan ja kommentoimme työsuunnitelmat, mittausmenetelmät ja laatudokumentit. Tämän lisäksi käymme tekemässä maastossa pistotarkastuksia, joista voimme todeta dokumenttien oikeellisuuden. Tämä tuo kaikille toimijoille samat säännöt ja läpinäkyvyyden etenkin, kun käytetään veronmaksajien rahoja.

Isoimmat onnistumisesi?

Jokainen toimeksianto on ollut minulle aina yhtä tärkeä, on se sitten päivän kestävä tai useamman vuoden projekti. Kaikki työni pyrin aina tekemään samalla intensiteetillä alusta loppuun. Toki ensimmäinen itse mitattu silta oli kaiken stressaamisen jälkeen riemuvoitto, kuten oli ensimmäinen tunnelikin, kun se kuukausien työn jälkeen yhdistyi toisessa päässä oikeaan paikkaan. Tietenkään unohtamatta ensimmäistä vaihdetta, joka sujahti paikalleen. Kaikissa toimeksiannoissa on ollut, ja varmasti jatkossakin tulee olemaan hienoja onnistumisia.

Referenssilistauksestani löytyy muun muassa useitaradan kunnossapitoalueita, kuten KPA3 ja KPA4, sekä monia erilaisia rakentamisen projekteja (Äly, Liekki ym.). Talotyömaita on useampia, viimeisin missä olin mukana oli Tampereen Torni-hotelli. Länsimetrossa ja kehäradalla laserkeilauksia, mittausperustoja, louhintamittauksia ja toteumien mittauksia erilaisilla menetelmillä.

Mitä merkityksellinen asiantuntijuus sinulle tarkoittaa?

Se merkitsee minulle asioiden tekemistä mahdollisimman laadukkaasti, tinkimättömästi, läpinäkyvästi, rehellisesti ja tehokkaasti. Jokaiseen ongelmaan on olemassa ratkaisu, joskus sen löytäminen vain kestää pitempään.

Mitä edelläkävijyys sinulle merkitsee?

Rohkeasti uuden teknologian ja uusien toimintatapojen testaamista ja onnistuessaan näiden hyödyntämistä omassa tekemisessä, ja tietenkin näiden lanseeraamista eteenpäin. Näistä asioista ideointi, keskustelu ja testaaminen on helppoa, kun kollegoina on Suomen johtavat asiantuntijat.

Mitä haluaisit alalla kehittää parempaan suuntaan?

Mittausala on ollut suuressa murroksessa jo useampia vuosia. Koulutusta on vähennetty, ”vanhat” gurut ovat enemmän tai vähemmän eläkkeellä, uutta teknologiaa tulee ovista ja ikkunoista. BIM hakee omia suuntalinjoja suunnittelussa, rakentamisessa ja tietenkin myös mittaamisessa.

Mittausalan koulutusta pitäisi lisätä merkittävästi niin perustekemisessä kuin myös erikoismittauksissa. Eläkkeelle lähtevien ja jo eläkkeellä olevien gurujen tietotaito pitäisi saada talteen niiltä osin kuin se suinkin on mahdollista. Uudella teknologialla ei pystytä korvaamaan kokonaan mittaushenkilöä, mutta sillä pystytään tehostamaan ja helpottamaan mittaajan arkea huomattavasti, mikäli perustekemisen tiedot ja taidot ovat kohdillaan. Tämän lisäksi kaikille alan toimijoille pitää saada samat säännöt ja läpinäkyvyys kaikkeen tekemiseen. Käytämmehän paljon myös veronmaksajien rahoja.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajalla?

Tykkään kaikenlaisesta eräilystä, kuten kalastus, metsästys ja vaellus.

Lisätietoja mittauspalveluistamme:

Timo Mättö

+358 40 863 0136

timo.matto@welado.fi