-

Asiantuntija Harri Kivistö

Kiinteistöarvioija Harri Kivistö

Kiinteistöarvioija Harri Kivistö on kokenut kiinteistöalan ammattilainen. Syksyllä 2023 Weladolla aloittanut Harri on toiminut kiinteistöjen arvioinnin parissa ympäri Suomea. Arviointikeikoille Harri suuntaa Etelä-Pohjanmaalta kotipaikkakunnaltaan Seinäjoelta.

Mikä kiinteistöissä kiinnostaa?

Kiinteistössä kiinnostaa itse rakennukset, niiden elinkaaren historia sekä rakentajien kädenjälki. Oman taustani takia olen erityisen kiinnostunut siitä, miten rakennustekniset asiat on ratkaistu ja mitä ne rakentajasta kertovat. Rakennuksissa on omaa mystiikkaansa, mikä tekee niistä kiehtovia.

Omien kiinteistöjeni kunnosta huolehdin itse. Meillä on omakotitalo Seinäjoella ja ympärivuotiseen käyttöön sopiva mökki Alajärvellä. Olen aina tykännyt tehdä käsilläni, ja kahdessa kiinteistössä riittää mukavasti puuhasteltavaa. Työkaluja ja koneita löytyy joka lähtöön ja kaiken, minkä aloitan, saan myös valmiiksi. Viimeinen työni on uusi laituri mökille.

Miten asiantuntijuutesi on syntynyt?

Olen koulutukseltani puuseppä ja valmistunut rakennuspuolelta rakennusmestariksi 1994. Valmistumisen jälkeen minulla oli palava halu päästä ulkomaille töihin. Pääsinkin pariksi vuodeksi sveitsiläiseen firmaan tekemään messurakenteita Keski-Eurooppaan. Sen pestin jälkeen hakeuduin myyntityön pariin.

Aloitin työt kiinteistövälityksessä vuonna 1997. Vuonna 2012 suoritin AKA-kokeen, ja sain oikeuden käyttää nimikettä AKA, auktorisoitu kiinteistöarvioija. Siirryin arvioijaksi FinCapille vuonna 2021. Siellä arvioin teollisuuskohteita, sairaaloita, kouluja, halleja ja maa-alueita. Alueena oli koko Suomi.

Erikoisosaamistani on riskirakenteiden tunnistaminen ja kyky havainnoida olosuhteita. Kiinteistövälittäjän tehtävissä kiinnitin huomiota erityisesti rakenteisiin ja talon vihjeisiin sen kunnosta. Moni välittäjä näkee vain pinnat, mutta asunnon arvo ei rakennu sisustuksen perusteella vaan sen, mitä kivijalan päällä lepää.

Mikä sai sinut siirtymään töihin Weladolle?

Edellinen työnantajani FinCap lopettaa palveluliiketoiminnan, ja keskittyy kiinteistökehittämiseen ja -rakentamiseen. Tovin jo selvittelin oman yrityksen perustamista, mutta sitten bongasin somesta Weladon rekrytointi-ilmoituksen. Nyt tuntuu hyvältä olla weladolainen, osa suurempaa asiantuntijoiden porukkaa.

Miksi Welado on hyvä kumppani kiinteistöarvioijana?

Weladolta löytyy asiantuntemusta rutkasti enemmän ja syvällisemmin kuin monesta välitys- tai arvioijaorganisaatiossa. Meidän arvioijien lisäksi Weladolla on lukuisia kiinteistöalan ammattilaisia, joiden asiantuntemus ja eri tekniikkalajien osaaminen on käytössämme. Asiantuntijoita on kiinteistön lisäksi väyliin, teollisuuteen, ympäristöön ja energiaan liittyen. Myös asiantuntijoiden valtakunnallinen kattavuus on laaja.

Weladolaiset myös auttavat mielellään, joten yhteistyö muilla toimialoilla työskentelevien kollegoiden kanssa on jo startattu ja yhteisymmärrys toistemme osaamisesta ja tarpeista hyvällä mallilla. 

Mikä on kiinteistöarvioinnin markkinatilanne tällä hetkellä?

Rakennusalan notkahdus ei vaikuta kiinteistöarviointiin. Arvoja ja niiden arvioijia tarvitaan koko ajan, oli markkinassa sitten hyvä tai huono hetki. Arvot myös vanhenevat, ja esimerkiksi pankit tilaavat tuoreita arviointeja päätöstensä tueksi. Markkina ei pysähdy koskaan, sillä aina joku rakentaa, ostaa, myy, purkaa ja välillä joku kohde palaakin. 

Millaisia onnistumisen hetkiä koet työssäsi?

Kiinteistövälittäjänä arvon määrityksen onnistumisen näki kaupanteon yhteydessä: tuliko kauppa helpolla, kestikö myynti kauan, kohtasiko hinta-arvioni kauppahinnan. Jos kohde myydään nopeasti, jää aina mietityttämään, olisiko pitänyt pyytää enemmän. Asuntokaupassa on aina mukana myös ripaus onnea, eikä kodin oikeata hintaa osaa kukaan määrittää tarkemmin kuin ostava asiakas. Jokainen tehty kauppa oli onnistuminen

Nyt kiinteistöarvioijana tehtäväni on valmis, kun arvon määritys on suoritettu. Valmis työ ja asiakkaan kiitos ovat aina onnistumisia.

Mikä sinut on pitänyt alalla?

Työni paras puoli on vapaus. Saan tehdä asiat omalla tavallani, kunhan ne täyttävät alan kriteerit. Jokainen työpäivä ja kohde on erilainen. Toimeksiannossa voidaan pyytää määrittämään kohteen arvo joko menneen tai nykyhetken mukaan. Haastavinta on arvioida kristallipallon kanssa tulevaisuuden näkymiä tai palaneen kodin arvo tilanteessa, jossa kodista on jäljellä tuhkat, tai nekin on jo siivottu. Silloin arvio perustetaan valokuviin, haastatteluihin ja asiakirjoihin.

Miltä tuntuu arvioida toisten omaisuuden arvoa?

Olen suora ihminen, ja minun on helppo kertoa oma arvioni asiakkaalle. Ehkä sitä suoruutta pitäisi osata välillä hieman suodattaakin. Toisaalta mieleeni on jäänyt kiinteistövälitysasiakkaani tokaisu, kun hän ei kehotuksistani huolimatta hyväksynyt ensimmäistä tarjousta talostaan, ja sai seuraavan, alemman tarjouksen, vasta vuoden päästä. Asiakas tuumasi ”Harri, sinun olisi pitänyt sanoa paljon tiukemmin, että talo pitää myydä”. Tämän olen painanut mieleeni ohjenuorana. Toimin asiantuntijana ja tehtäväni oli ja on yhä tukea asiakkaita tiukoissa päätöksissä.

Mikä työssäsi on sinulle merkityksellistä?

Vastuu omasta työstä on minulle merkityksellistä. Sillä, mitä minä kirjoitan lausuntoihin, on merkitystä yritysten ja henkilöiden omaisuuteen, talouteen, heidän elämäänsä. On todella tiedettävä, mihin arvioni perustan ja mitä kohteesta kirjoitan.

Minulle on kunnia-asia, että käytän niin julkisten kuin yksityistenkin kohteiden arvioinneissa oikeita parametrejä eikä arviointiini vaikuta niiden ulkopuoliset seikat. Nukun hyvin, kun tiedän tehneeni työni parhaani mukaan.

Mikä on ollut mieleenpainuvin kohteesi?

Kohteita on vuosien aikana ollut monenlaisia, enkä pysty nostamaan yhtä yli muiden. Jokaisessa on omat erityispiirteensä. Teollisuuskohteissa pääsee oman työn varjolla tutustumaan erilaisiin tuotantolinjoihin, ja näkemään esimerkiksi sen, miten keksit valmistetaan.

Välillä kohteet ovat erikoisissa paikoissa, jonne olen matkannut milloin moottorikelkalla, milloin veneellä ja joskus jopa lumikengillä tamppaamalla. Nämä kaikki kulkupelit myös löytyvät itseltä, eli niistä ei homma jää kiinni.

Kaipaatko Harrin asiantuntemusta tai juttutuokion? Ota yhteyttä

Harri Kivistö, 040 714 6693, harri.kivisto@welado.fi