-

Joensuun ratapiha hankkeen suunnittelun ja ohjauksen keskiössä uudet teknologiat

Puolitaival Katja
Puolitaival Katja
Suunnitteluttaja

Rata 2023 -tapahtuman antia

Joensuun ratapihahankkeen suunnittelun ja ohjauksen keskiössä uudet teknologiat

Joensuun ratapiha on 77 miljoonan euron suunnittelu- ja rakennuttamishanke, jossa uusitaan koko ratapiha. Joensuun ratapihan kehittämisen ensisijaiset tavoitteet ovat liikenteen palvelutason parantaminen sekä operatiivisten kustannussäästöjen lisäksi nykyistä parempi joustavuus ja turvallisuus. Osana hanketta rakennetaan myös kokonaan uusi sammutusvesijärjestelmä sekä sammutusvesiasema.

Ratapihakohde itsessään on ollut haastava suunnitteluympäristö ja mukana on ollut monta tekniikkalajin suunnittelijaa. Alueella on paljon vanhoja rakenteita ja suunnitelmien yhteensovitusta tarvittiin paljon.

Tietomallit ja lisätty todellisuus 3D-visualisoivat ympäristön ja hankkeen tavoitteet

Rakentamissuunnittelu on toteutettu mallintamalla. Suunnittelijat kokosivat eri tekniikkalajien mallit yhteen yhdistelmämalliin Trimble Connect -ohjelmiston avulla.

Hankkeen ohjauksessa hyödynnettiin uusinta lisätyn todellisuuden järjestelmää, Trimble SiteVisionia. Sen avulla suunnitelmamalleja pystyi visualisoimaan työmaalla valvontakäynneillä. Päätelaitteen avulla työmaan tilannetta on voinut tarkastella maastokäynneillä helpommin ilman paperisia suunnitelmia. Erityisesti aluerajalle tulevia rakenteita on ollut helppo esitellä kaupungin edustajille ja asukkaille. Valvonnalle erityisen hyödyllisiä ovat olleet urakoitsijan tietyn väliajoin ottamat ja Infrakittiin päivittämät tarkat ortokuvat.

Lue asiantuntijamme Katja Puolitaipaleen artikkeli Artikkeli: Joensuun ratapiha: uusien teknologioiden hyödyntäminen hankkeen ohjauksessa Rautatietekniikka lehti 1/2023

Lue lisää ratkaisuistamme: Tietomallit sekä data analytiikka ja tiedolla johtaminen

Lisätietoja:

Katja Puolitaival 

etunimi.sukunimi@welado.fi