-

Toimitusjohtaja Matti Tervonen

Weladon toimitusjohtaja Matti Tervosen tehtävä on huolehtia, että firman suunta on oikea ja kaikki, mitä yrityksessä tehdään, tapahtuu järkevästi ja hyvässä hengessä. Matin arki siis pyörii pitkälti Weladon tulevaisuuden varmistamisen ja talouden seurannan parissa, vaikka välillä mies nähdäänkin kehittämässä Weladon palveluita tai kynäilemässä tarjouskirjelmien laatuosioita.

Miten asiantuntijuutesi on syntynyt?

Olen opiskellut sähköinsinööriksi ja konetekniikan diplomi-insinööriksi, ja koulutus onkin ollut hyvä perusta. Urani aikana olen saanut olla tekemässä paljon erilaisia juttuja fiksujen, mukavien ihmisten kanssa, ja koen, että varsinainen osaamiseni on syntynyt juuri tekemisen kautta.

Minusta piti tulla paperimies, ja paperitehtaalla Kajaanissa aloitinkin kesäharjoittelun. Se oli huonoa aikaa mekaanisen metsäteollisuuden osalta. Valmistumiseni AMK:sta vuonna 2005 tuli sopivaan saumaan, ja sattumien kautta ajauduin töihin Proxioniin. Siellä ehdin työskennellä eri rooleissa, kuten projekti-insinöörinä, projektipäällikkönä, ryhmäpäällikkönä ja yksikönpäällikkönä ja lopulta toimitusjohtajana. Pääsin siis tekemään erilaisia tehtäviä ja rooleja rakennuttamisen, valvonnan, suunnittelun ja turvalaitteiden käyttöönottotehtävien parissa.

Weladon toimitusjohtajana olen työskennellyt sen alusta eli kesästä 2017 lähtien. Koen positiivisena, että minulla on laajalti kokemusta, koska sen ansiosta tunnen ja tiedän, millaista työtä meidän asiantuntijamme tekevät. Urani on edennyt enemmän sattumien kautta kuin suunniteltuna, mutta jokaista uutta askelta yhdistää se, että olen aina ollut utelias uutta kohtaan ja kokenut saamani tehtävät mielekkäinä.

Mistä työn mielekkyys syntyy?

Infrarakentaminen, jossa rakennetaan yhteiskuntaa, on jo itsessään merkityksellistä ja motivoivaa. Koen esimerkiksi rautatiejärjestelmän parissa työskentelemisen erityisen mielekkääksi, sillä toimiva rataverkko mahdollistaa turvallisen ja energiatehokaan tavan liikkua ja liikuttaa tavaroita.

Koen kaikki projektimme ja hankkeemme yhteiskunnan kannalta tärkeiksi, ja meistä jokainen tekee hyvin merkityksellistä työtä. Yhteiskunnallinen merkitys tuo mukanaan toki ison vastuun, josta syntyy velvollisuus noudattaa prosesseja ja toimintatapoja. Niiden avulla saamme varmistettua sovitun laadun tilaajalle.


Isoimmat onnistumisesi? Onko jotain, josta olet urallasi erityisen ylpeä?

Silläkin uhalla, että tämä kuulostaa kliseiseltä, niin kyllä ne isoimmat onnistumisen tunteet syntyvät ihmisten kasvutarinoista. On palkitsevaa nähdä muiden onnistuvan. Kun on esimerkiksi rekrytoinut nuoren harjoittelijan, joka oppii nopeasti ja porskuttaa menemään ja toimii asiantuntevasti, kyllä sellaisen kehittymisen seuraaminen tuntuu myös henkilökohtaiselta onnistumiselta.

Minun ja muiden rekrytoivien esihenkilöiden tehtävä on pitää mylly pyörimässä, että uusia alan huippuosaajia on koko ajan kasvamassa. Minun tehtäväni on myös johtamisen kautta varmistaa, että nämä tulevaisuuden nimet – ja kaikki weladolaiset – myös haluavat olla meillä töissä.


Mikä takaa weladolaisten työssä parhaan laadun?

Tiimityö, yhdessä tekeminen, prosessien noudattaminen, kiinnostus omasta ja muiden työstä, hyvä ja avoin viestintä. Vakavaakin asiaa voidaan viedä kevyellä fiiliksellä eteenpäin. Asiat tai ongelmat kyllä ratkeavat, kun on intoa ja halua niitä ratkoa.

Mitä asiantuntijuus sinulle merkitsee, ja miten se sinun työssäsi konkreettisesti näkyy asiakkaalle?

Meidän työmme on asiantuntijatyötä, jollain tapaa nykyajan käsityötä, että vaikka tehdään työtä yhteiskunnalle, niin siellä on se yksi asiakas, joka on henkilö ja ihminen. Hänen täytyy saada kokea hyvä asiakaskokemus meidän työmme ansiosta.  


Millaisia kollegoja sinulla on Weladolla?

Nyt puhutaan 300 hengen tiimistä, jossa on fiksuja ihmisiä, joilla on arvot kohdallaan. Osan weladolaisista tunnen vuosikymmenen takaa, ja osa on uudempia tuttavuuksia. Rohkeita ihmisiä, joilla riittää kiinnostusta kehittää toimialaa.  Hienoa joukkoa pärjääviä, aikaansaavia henkilöitä. Olen ylpeä ja iloinen jokaisesta, joka Weladossa työskentelee.

Mistä Weladon arvot ovat peräisin?

Meitä oli vuonna 2017 riittävä määrä samanhenkisiä ihmisiä pohtimassa arvomaailmoita ja monella meistä oli ajatus, että voisiko tätä hommaa tehdä eri tavalla. Pärjäisimmekö ilman management by perkele -asennetta? Saisimmeko jopa enemmän aikaiseksi, jos asioita tehtäisiin toisin: nostetaan työntekijöiden hyvinvointi ja viihtyvyys keskiöön, johdetaan valmentavalla otteella, kerrotaan kaikesta henkilöstölle – ja talon ulkopuolellekin - avoimesti ja rehellisesti?

Nyt on selvää, että pehmeät arvomme ovat toimineet. Vaikka meillä tehdäänkin asioita tosissaan, niin uskallan väittää, että kovin usein ei hampaita tarvitse kiristellä. Jos joku haluaa olla uraohjus tai elää työlleen, niin se on ihan fine. On yhtä ok, jos toinen haluaa käyttää aikaa perheelleen, harrastuksiinsa, mihin ikinä, ja käy meillä töissä. Nämä eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja, vaan meille mahtuu kaikenlaisia ihmisiä ja tapoja tehdä töitä.


Missä haluat Welado-polkusi aikana kehittyä?

Nykyinen työelämä ja sen asettamat tarpeet osaamiselle sekä koronan aiheuttamat mullistukset ovat aiheuttaneet sen, että koskaan aiemmin ei ole ollut niin vajavainen olo kuin nyt on. Haluan kehittyä ihmisenä ja asiantuntijana. Johtamistaitojani haluan myös kehittää, totta kai. Kehitymme yhdessä Weladon kanssa, ja opimme toisiltamme koko ajan. Tärkeää olisi säilyttää tietynlainen rohkeus astua epämukavuusalueelle ja lapsenomainen, utelias asenne uuteen päivään.


Mitä haluaisit alallamme kehittää parempaan suuntaan?

Haluaisin yhdessä alalla toimivien ihmisten kanssa kehittää toimintamalleja, erityisesti rakennuttamisen toimintamallia, teknologian hyödyntämistä ja ihmisten osaamisen kehittämistä. Haluan olla mukana mahdollistamassa näitä yhteisiä kehittämistoimia ja olla jakamassa ja saamassa tietoa parhaista käytännöistä on se sitten löydetty yrityksen sisällä tai asiakashankkeissa.

Tärkeää olisi myös osata suhtautua positiivisesti uuteen. Jos joku asia on tehty aina tietyllä tavalla, on ainoastaan tervettä ravistella tapoja ja kyseenalaistaa, olisiko joku muu tapa järkevämpi tai edes kokeilemisen arvoinen. Jokaista asiaa ei ole tarve hämmentää, sillä myös jatkuvuus on tärkeää. Onkin haasteellista löytää balanssi ravisteltavien ja säilyttämisen arvoisten asioiden välillä, ja siihen tarvitaan toimiva kombo konkareiden kokemusta ja tuoreita silmiä katsomaan asioita.

Haluatko jutella, miten Welado voisi auttaa sinun hankkeellasi? Ota yhteyttä!

matti.tervonen@welado.fi, +358 40 749 3065