-

Vekaransalmen silta

Vekaransalmensilta valmistuneena.
Taitorakenteet eli sillat, tunnelit, laiturit ja muut rakenteet vaativat sekä suunittelun että rakennuttamisen erikoisosaamista.

Vekaransalmen silta on kokonaispituudeltaan 639,3 metriä, mikä tekee siitä Suomen viidenneksi pisimmän sillan. Silta korvaa lossiyhteyden, jonka keskimääräinen ajoneuvoliikenne on ollut noin 800 ajoneuvoa vuorokaudessa. Silta on siis parantanut merkittävästi alueen liikenteen sujuvuutta. Vekaransalmen silta on esteettisesti upea, teräksinen jatkuva liittopalkkisilta, joka istuu sulavasti ympäristöönsä. Weladon toimeksianto hankkeella sisälsi rakennuttamisen ja valvonnan.

Vekaransalmen sillalle on myönnetty vuonna 2020 RILin Vuoden silta -tunnustuspalkinto. Hanke palkittiin myös vuoden 2018 infratyömaana Rakennuslehden järjestämässä Vuoden työmaa -kilpailussa.

Siltahankkeessa hyödynnettiin tietomallinnusta ja huomioitiin luontoarvot

Tilaajan eli Väyläviraston projektipäällikkö Jetro Matilainen on tunnettu innokkaana ja näkemyksellisenä kehittäjänä hankkeillaan. Hänen ansiostaan hankkeella oli useita kehitysteemoja, joiden avulla päästiin myös poikkeuksellisiin lopputuloksiin.

Esimerkiksi tietomallinnusta hyödynnettiin hankkeella tehokkaasti ja luontoarvot huomioitiin erityisen hyvin. Silta sijaitsee Natura-alueella ja Saimaan norpan pesintäalueella. Osittain juuri norppien vuoksi perustustavaksi määräytyi porapaalu, sillä näin vältyttiin luonnon asukkaita häiritseviltä räjäytystöiltä. 

Hankkeen aikana eri sidosryhmät huomioitiin pienillä muistamisilla: sillassa on mustakeltainen Sulkavan vaakunan mukainen väriteema, ja katselutasanteet mahdollistavat virkistyskäytön ja upeiden maisemien ihailun sillalta. Pientä lisähaastetta rakentamiseen lisäsi se, että siltapaikalla sijaitseva syväväyläreitti oli pidettävä avoinna koko vesiliikennekauden ajan. Tästäkin hankkeessa suoriuduttiin hyvin.

Hanke sai tuomaristoltakin kiitosta hyvästä sidosryhmäyhteistyöstä ja projektin johtamisesta: projekti valmistui sekä suunnitellussa aikataulussa että budjetissa. Hankeviestintä onnistui myös, ja kuntalaisiin pidettiin aktiivisesti yhteyttä rakentamisen aikana. 

Hankkeen weladolaiset artisaanit

Weladon toimeksianto hankkeella sisälsi rakennuttamisen ja valvonnan kokonaisuuden, josta päävastuussa olivat neljä artisaaniamme. 

Marko ”Make” Savolainen, siltavalvoja

Maken valvonnassa taitorakenteet valmistuvat priimana. Mies onkin sillanrakennuksen kävelevä tietopankki, kuten työkaverit miestä kutsuvat. Vekaransalmen hanke alkoi tammikuussa 2018, mutta Make tuli mukaan vasta huhtikuussa. Hän pääsi kuitenkin kovan ammattitaitonsa turvin nopeasti kiinni homman ytimeen. Makella on paitsi konkariutta takataskussa, myös sitä nuorille perinteisempää kehitysintoa. Ennakkoluulottomasti Make pilotoi Weladon ympäristömittaria työmaavalvonnassa sekä Trimble Connect -työkalua tietomallin suhteen, ja näin ollen on ollut isossa roolissa hankkeen kehityksessäkin. Untuvikoille vielä vinkki, että jos tarvitset tietoa taitorakenteista, niin Marko ottaa aina ajan auttaakseen kaveria.

Timo Kuningas, maa- ja tietöiden valvoja

Hiljattain eläköitynyt Timo on maarakennuspuolen superasiantuntija, jolla on yli 40 vuotta kokemusta alalta. 40 vuotta! Sitä ei moni päihitä. Onneksi Timo lämpimällä otteellaan on pitänyt nuoret rinnallaan ja hiljalleen siirtänyt tietojaan eteenpäin. Timo on myös tunnettu valvojana hätkähdyttävistäkin kommenteistaan, mikä piti Vekaransalmellakin urakoitsijan hieman varpaillaan – mutta aina hyvällä tavalla yhteistyössä, varmistaen priimalaadun.

Laura Jussila, projekti-insinööri

Hanketiimin sydän ja jöönpitäjä. Laura pitää porukan kasassa, ja projektin asiat näpeissään – mutta aina tuttuun ystävälliseen ja lämpimään tyyliinsä. Lauran supervoimat piilevät nimenomaan vakaan asiantuntijuuden, vastuunoton ja yhteistyön kulmentumassa. Lauran rakennuttajaura eteni harppauksin Vekaransalmen käynnissä olon aikana, ja pääsipä hän ylittämäänkin itsensä useaan kertaan: Laura muun muassa opetteli hankkeen aikana Trimble Connectin käytön, ja voitti korkeanpaikan pelkonsa uskaltautumalla korkeille telineille. Laura työskentelee tällä hetkellä Tampereen Hiedanrannan rakennuttajapäällikkönä.

Timo Hujanen, projektipäällikkö

Konkarirakennuttajamme, joka ei pienistä hätkähdä. Timon tyyli johtaa hanketta on rauhallinen, vakaa ja asiallinen. Hän jättää tilaa muiden hanketiimiläisten kasvulle ja mentoroinnille. Timo toimi Vekaransalmella myös hankkeen turvallisuuskoordinaattorina ja YSEn tuntijana, ja varmisti, että hanke eteni paitsi turvallisesti myös sopimuspykälien mukaisesti. Timo Hujanen nauttii nyt ansaituista eläkepäivistä.

Lisäksi tuttuun weladolaiseen tapaan hanketiimi hyödynsi sisäisesti parhaita asiantuntijoitamme aina tarvittaessa muun muassa ympäristöteemojen tarkempaa asiantuntemusta varten. Kiitos hankkeen onnistumisesta kuuluu koko hanketiimille!

Vekaransalmen silta on jälleen osoitus siitä, että yhdessä rakentuu enemmän. Menestys oli mahdollista vain, koska jokainen osapuoli huolehti paitsi oman roolinsa laadukkaasti, myös toimivat tiimissä hyvässä yhteistyössä yhteisen tavoitteen hyväksi.

Vekaransalmen silta

Tilaaja: Väylävirasto, Projektipäällikkö Jetro Matilainen

Rakennuttajakonsultti ja valvoja: Welado Oy

Pääsuunnittelija: Insinööritoimisto Suunnittelukide Oy

Urakoitsija: GRK Infra Oy

Päällysrakenteen suunnittelija: Ponvia Oy


Lisätietoja antaa