-

Edelläkävijänä kohti hiilineutraalia kiinteistörakennuttamista - Pudasjärven hirsitalot

Sisätilakuva hirsirakenteisesta talosta. Weladolaiset juhlistavat onnistunutta projektia tilaajan kanssa.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Pudasjärvi on strategiassaan ilmoittanut olevansa Suomen hirsipääkaupunki ja modernin hirsirakentamisen edelläkävijä. Kaupunki onkin tunnettu muun muassa palkitusta hirsikoulukampuksestaan, jonka suojissa opiskelee yhteensä 700 koululaista. Nyt kaupungin ytimeen rakennetaan Hirsihovin 4-kerroksisia hirsikerrostaloja. Niiden rakennuttaja on Pudasjärven Vuokratalot ja rakennuttajakonsulttina toimii Welado. 

Hirsihovihankkeeseen on haettu kustannustehokkuutta rakentamalla niin kutsutut hybridihirsikerrostalot, joiden alimmat kerrokset ovat liiketiloja ja yläkerroksissa on vuokra-asuntoja

Keväällä 2021 rakennusvaiheessa oleviin kahteen kerrostaloon tulee yhteensä 53 asuntoa, joiden kokonaispinta-ala on lähes 2300 neliötä.  Liiketiloja rakennuksiin tulee noin 340 neliötä. Tilat valmistuvat uusien asukkaiden ja yrittäjien käyttöön syksyllä 2021.  

CO2-tavoitteet mielessä nyt, eikä 2035 

Puurakentaminen on koko Suomen CO2-päästötavoitteiden kannalta merkityksellistä, sillä valtakunnallisena tavoitteena on saavuttaa 45 % puurakentamisaste. Hirsi on yksi keino ympäristöystävälliseen rakentamiseen, jossa tuotetaan mahdollisimman pieniä määriä CO2-päästöjä.  

VTT:n n tekemän tutkimuksen mukaan puurakenteisen kerrostalon hiilijalanjälki on noin 20 % pienempi identtiseen betonirakenteiseen kerrostaloon nähden. 

Hybridihirsitalo – kuka sen taitaa? 

 Rakennustyömaa sijaitsee keskellä kaupunkia liikenteen solmukohdassa, joten kokonaishankkeeseen on tarvittu laajaa asiantuntevuutta varmistamaan saumaton liikkuminen ja turvallinen rakentaminen tiiviillä alueella.  

Tilaaja tarvitsi rinnalleen rakennuttajakonsultit, jotka hallitsevat erikoisrakentamisen erityispiirteiden lisäksi hankkeen johtamisen suunnittelusta toteutukseen sekä työmaavalvonnan.  

’Pudasjärven strategiassa hirsirakentaminen on avain kohti hiilineutraalisuutta. Hirsihovi on ensimmäinen hybridihirsirakentamisella toteutettu kerrostalo Suomessa. Etsimme rakennuttajakonsultiksi toimijaa, jolla olisi taito ja kyky ratkoa hirsirakentamiseen liittyvät erityishaasteet. Olemme aikataulussa ja hyvin tyytyväisiä hankkeen toteutukseen. Kiitokset Weladon asiantuntijoille', sanoo Jouko Väänänen, toimitusjohtaja, Pudasjärven Vuokratalot Oy. 

Riippumaton rakennuttajakonsultti Welado on vastannut hankkeen onnistumisesta alusta loppuun  

Weladon modernin rakennuttamisen artisaanit ovat olleet tässä ainutkertaisessa projektissa mukana sen alusta lähtien. Heidän ammattitaitonsa avulla varmistetaan, että Hirsihovi valmistuu aikataulun mukaisesti lokakuussa 2021.  

‘Pudasjärven hybridihirsitalo on ainutlaatuinen hanke, jonka toteuttaminen on vaativaa ja uraauurtavaa. Ara-rahoitus antaa tiukat vaatimukset kustannuksille, eli aikataulussa ja budjetissa pysyminen on kriittistä’, kertoo hankkeessa talotekniikan projektipäällikkönä toimiva weladolainen Iivari Tikkanen.  

Projektiin on kuulunut hankkeen suunnittelun ohjaus, hankintojen valmistelu, projektin suunnittelu ja toteutus sekä urakoiden valvonta ja asiakkaan neuvonta.  

Tarvitsetko rakennushankkeellesi asiantuntevan rakennuttajakonsultin? 

Ota yhteyttä Jukkaan, Juhaniin tai Kimmoon. 


Lisätietoja antaa


Palvelumme