-

Kangasalan kaupunki: Lamminrahkan asuinalue rakentuu weladolaisten valvonnassa

Kangasalan kaupunki: Lamminrahkan asuinalue rakentuu weladolaisten valvonnassa

Kangasalle kohoaa täysin uusi asuinalue Tampereen rajan tuntumaan. Lamminrahkan asuinalueessa yhdistyvät hyvät joukkoliikenneyhteydet, luonnonläheisyys sekä valmiit palvelut ja infra, jotka kaupunki rakentaa etupainotteisesti. Alueelle rakentuu koteja kaikkiaan noin 8 000 asukkaalle sekä noin tuhannen työpaikan yritysalue.

Lamminrahkan ensimmäisen asemakaavan kadut ovat jo valmiit, ja vuonna 2023 alueelle valmistuu muun muassa päiväkoti, alakoulu, liikuntapuisto, tori, seudullinen ulkoilureitti sekä viheralueita. Tavoitteena on valmis asuinalue heti sen ensimmäisille asukkaille.

”Lamminrahka on yksi Tampereen seudun merkittävimmistä uusista asuin- ja yritysalueista ja Kangasalan historian suurin investointi. Meille alueen rakennuttajana on tärkeää, että sen valvontatehtävistä huolehtivat asiantuntevat osaajat. Weladon työpanos alueen rakentumiseen on ollut merkittävä”, kuvailee Kangasalan infran rakennuttamisesta vastaava projekti-insinööri Lassi Aho.  

Vaativia ja monipuolisia valvontaurakoita

Lamminrahkan alueella on jo valmistunut kolme katu-urakkaa, joissa weladolaiset ovat toimineet rakennuttajakonsultteina, valvojina ja turvallisuuskoordinaattoreina. Weladon tieliiketoiminnan aluepäällikkö Miika Salminen vastasi rakennuttamisesta ja valvonnasta Rissonkadun ja viheralueiden rakennusurakoissa, projekti-insinööri Iivo Roponen Kuurankadun ja Taitajankadun sekä Haltijankaaren urakkakokonaisuuksissa. Kaikkiin kolmeen katu-urakkaan sisältyi myös vesihuollon rakentaminen, joissa tilaajana toimi Kangasalan Vesi -liikelaitos. Kuurankadun-Taitajankadun kokonaisuudessa rakennettiin myös kaukolämpölinja Tampereen Sähkölaitokselle.

Vuoden 2023 työlistalla on muun muassa viheralueiden viimeistelyurakan sekä liikuntapuiston rakennusurakan rakennuttaminen, valvonta ja turvallisuuskoordinointi. Viheralueiden viimeistelyurakan valvonnasta vastaa vihervalvojakoulutuksen käynyt projekti-insinööri Rosa Aartolahti ja turvallisuuskoordinoinnista Iivo Roponen. Liikuntapuiston valvonnasta vastaa projekti-insinööri Markus Toivanen.

Lamminrahkan koulukeskuksen pihan rakentamista valvoo weladolainen projektipäällikkö Kimmo Lahti. Koulun yhteyteen rakennetaan lähiliikuntapaikka, jossa on muun muassa ulkopadelkenttä, iso tekonurmikenttä, jääkiekkokaukalo, ulkokuntosali, monitoimikenttä sekä juoksurata. Kenttää varten rakennettiin viivytystunnelijärjestelmä huleveden viivytystä varten. Sen valvonnasta vastasi projekti-insinööri Rosa Aartolahti.

Koko Lamminrahkan alueen hulevedet käsitellään moderneilla järjestelmillä, kuten viivytysaltailla ja erilaisilla patoratkaisuilla, joiden läpi kuljettuaan vesi päätyy Halimasjärveen. Weladon ympäristöasiantuntija Elina Ahlqvist konsultoi viivytysaltaiden kehittämisessä Rissonkadun urakan aikana niin, että hulevedet päätyvät järveen mahdollisimman puhtaina.

”Lamminrahkan rakennuttaminen on laaja kokonaisuus, ja välillä olemme rakennuttajakonsultin kanssa yhdessä selvittäneet, miten asiat kannattaa toteuttaa. Konsultti pystyi myös vikkelästi tarjoamaan ympäristöosaamista talon sisältä, kun kaipasimme neuvoja hulevesiin liittyen. Tämän kokoisessa organisaatiossa ostopalveluiden rooli korostuu, ja Weladon kanssa kiperätkin pulmat on saatu yhteistyössä ratkottua nopeasti ja laadukkaasti”, Lassi Aho toteaa.

Dynaamisesti kehittyvä Kangasala

Kangasala kehittää kaupungin infraa laajasti myös keskustan tuntumassa. Welado on ollut mukana lähivuosien aikana noin kymmenessä hankkeessa Lamminrahkan urakoiden lisäksi. Työn alla on ollut esimerkiksi keskustan uusi hulevesilinja, Mäkirinteentien saneeraus, Niilo Hakolan raitin rakentaminen sekä Urheilutien massanvaihtourakka. Keväällä 2023 on käynnissä Tampereentien alikulkukäytävän rakennustyöt uimahallin vieressä. Kangasalan kaupungin lisäksi kadunrakennushankkeissa on toiminut tilaajana myös Kangasalan Vesi tai Tampereen Vesi. 

”Lamminrahkaan syntyvä kaupunginosa sekä viereiset Ojalan, Risson ja Lemetyn kaupunginosat tulevat nostamaan alueen asukasmäärän 13 000–15 000 asukkaaseen vuoteen 2040 mennessä. Kangasala on dynaamisesti kehittyvä kaupunki, ja uskon, että hyvin sujunut yhteistyömme Weladon kanssa jatkuu tulevaisuudessakin”, Lassi Aho kertoo.

Lamminrahkan ensimmäisen osan kaikki asuintontit on varattu, ja Kangasalan kaupunki on siirtynyt Lamminrahkan kakkosvaiheen eli pohjoisosan suunnitteluun ja toteutukseen. Lamminrahkan pohjoisosaan kaavoitetaan koteja 4000 asukkaalle.

Lue lisää Lamminrahkan alueesta osoitteessa lamminrahka.fi.

Kaipaatko hankkeellesi rakennuttajakonsulttia, valvojaa tai turvallisuuskoordinaattoria? Ota yhteyttä Miikaan tai Joonakseen!

Miika Salminen, aluepäällikkö

miika.salminen@welado.fi, +358 40 128 0234

Joonas Haverinen, liiketoimintajohtaja

joonas.haverinen@welado.fi, +358 50 355 9298


Lisätietoja antaa


Palvelumme