-

Vekaransalmen silta on Vuoden silta 2020

0 kommenttia
Kuva siltatyömaalta. Vekarasalmen silta on vuoden 2020 silta

RILin Vuoden silta -tunnustuspalkinto on myönnetty Vekaransalmen sillalle. Vekaransalmen silta on vilissyt Weladon somessa erityisesti rakennuskausien aikana vuosina 2018 ja 2019, sillä olihan se erityisen hieno hanke jo rakennusaikana. Itseasiassa hanke palkittiin aiemmin vuoden 2018 infratyömaana Rakennuslehden järjestämässä Vuoden työmaa -kilpailussa. 

Vekaransalmen silta pähkinänkuoressa 

Kokonaispituudeltaan Vekaransalmen silta on 639,3 metriä, mikä tekee siitä Suomen viidenneksi pisimmän sillan. Silta on esteettisesti upea teräksinen jatkuva liittopalkkisilta, joka istuu sulavasti ympäristöönsä. Vekaransalmen silta korvasi valmistuessaan lossiyhteyden, jonka keskimääräinen ajoneuvoliikenne on ollut tasaisesti noin 800 ajoneuvoa vuorokaudessa. Näin ollen hanke on parantanut merkittävästi alueen liikenteen sujuvuutta. 

Mikä hankkeesta tekee erityisen hienon ja palkinnon arvoisen? 

Väyläviraston tilaajan projektipäällikkö Jetro Matilainen on tunnettu innokkaana ja näkemyksellisenä kehittäjänä hankkeillaan. Tämän ansiosta kehitysteemoja oli hankkeella useita, ja näiden avulla päästiin myös poikkeuksellisiin lopputuloksiin. 

Esimerkiksi tietomallinnusta hyödynnettiin hankkeella tehokkaasti ja luontoarvot huomioitiin erityisen hyvin. Silta sijaitsee Natura-alueella ja Saimaan norpan pesintäalueella. Perustustavaksi määräytyi porapaalu osittain juuri norppien vuoksi, sillä näin vältyttiin häiritseviltä räjäytystöiltä.  

Hankkeen aikana eri sidosryhmät huomioitiin pienillä muistamisilla: sillassa on mustakeltainen Sulkavan vaakunan mukainen väriteema, ja katselutasanteet mahdollistavat upeiden maisemien ihailun sillalta virkistyskäytön iloksi. Pientä lisähaastetta rakentamiseen lisäsi se, että siltapaikalla sijaitseva syväväyläreitti oli pidettävä avoinna koko vesiliikennekauden ajan. Tästäkin hankkeessa suoriuduttiin hyvin. 

Hanke sai tuomaristoltakin kiitosta hyvästä sidosryhmäyhteistyöstä ja projektin johtamisesta: projekti valmistui sekä suunnitellussa aikataulussa että budjetissa. Hankeviestintä onnistui myös, ja kuntalaisiin pidettiin aktiivisesti yhteyttä rakentamisen aikana.  

Hankkeen weladolaiset artisaanit 

Weladon toimeksianto hankkeella sisälsi rakennuttamisen ja valvonnan kokonaisuuden, josta päävastuussa olivat neljä artisaaniamme.  

Timo Kuningas, maa- ja tietöiden valvoja 

Timo on maarakennuspuolen superasiantuntija, jolla on yli 40 vuotta kokemusta alalta. 40 vuotta! Sitä ei moni päihitä. 70 vuotta viime vuonna täyttänyt Timo tekee valvontaa osa-aikaisesti edelleen rakkaudesta lajiin. Ja me puolestaan toivomme, että joku keksisi asiantuntijuuden purkituskoneen ennen sitä päivää, kun Timo haluaa jäädä lopullisesti eläkkeelle. Onneksi Timo lämpimällä otteella pitää nuoret rinnallaan ja hiljalleen siirtää tietojaan eteenpäin. Timo on myös tunnettu valvojana hätkähdyttävistäkin kommenteistaan, mikä piti Vekaransalmellakin urakoitsijan hieman varpaillaan – mutta aina hyvällä tavalla yhteistyössä, varmistaen priimalaadun. 

Laura Jussila, projekti-insinööri 

Hanketiimin sydän ja jöönpitäjä. Laura pitää porukan kasassa, ja projektin asiat näpeissään – mutta aina tuttuun ystävälliseen ja lämpimään tyyliinsä. Lauran supervoimat piilevät nimenomaan vakaan asiantuntijuuden, vastuunoton ja yhteistyön kulmentumassa. Lauran rakennuttajaura eteni harppauksin Vekaransalmen käynnissä olon aikana, ja pääsipä hän ylittämäänkin itsensä useaan kertaan: Laura muun muassa opetteli hankkeen aikana Trimble Connectin käytön, ja voitti korkeanpaikan pelkonsa uskaltautumalla korkeille telineille. 

Timo Hujanen, projektipäällikkö 

Konkarirakennuttajamme, joka ei pienistä hätkähdä. Timon tyyli johtaa hanketta on rauhallinen, vakaa ja asiallinen. Hän jättää tilaa muiden hanketiimiläisten kasvulle ja mentoroinnille. Timo toimi Vekaransalmella myös hankkeen turvallisuuskoordinaattorina ja YSEn tuntijana, ja varmisti, että hanke eteni paitsi turvallisesti myös sopimuspykälien mukaisesti. 

Marko ”Make” Savolainen, siltavalvoja 

Maken valvonnassa taitorakenteet valmistuvat priimana. Mies onkin ”sillanrakennuksen kävelevä tietopankki”, kuten työkaverit miestä kutsuvat. Vekaransalmen hanke alkoi 1/2018, mutta Make tuli mukaan vasta 4/2018 eli hyppäsi ”liikkuvaan junaan”. Hän pääsi kuitenkin kovan ammattitaitonsa turvin nopeasti kiinni homman ytimeen. Makella on paitsi konkariutta takataskussa, myös sitä nuorille perinteisempää kehitysintoa. Ennakkoluulottomasti Make pilotoi Weladon ympäristömittaria työmaavalvonnassa sekä Trimble Connect -työkalua tietomallin suhteen, ja näin ollen on ollut isossa roolissa hankkeen kehityksessäkin. Untuvikoille vielä vinkki, että jos tarvitset tietoa taitorakenteista, niin Marko ottaa aina ajan auttaakseen kaveria. 

Lisäksi tuttuun weladolaiseen tapaan hanketiimi hyödynsi sisäisesti parhaita asiantuntijoitamme aina tarvittaessa muun muassa ympäristöteemojen tarkempaa asiantuntemusta varten.  

Kiitos hankkeen onnistumisesta kuuluu koko hanketiimille

Vekaransalmen silta on jälleen osoitus siitä, että yhdessä rakentuu enemmän. Menestys oli mahdollista vain, koska jokainen osapuoli huolehti paitsi oman roolinsa laadukkaasti, myös toimivat tiimissä hyvässä yhteistyössä yhteisen tavoitteen hyväksi. 

Vekaransalmen silta 

Tilaaja: Väylävirasto, Projektipäällikkö Jetro Matilainen 

Rakennuttajakonsultti ja valvoja: Welado Oy 
Pääsuunnittelija: Insinööritoimisto Suunnittelukide Oy 
Urakoitsija: GRK Infra Oy 
Päällysrakenteen suunnittelija: Ponvia Oy 
Tie- ja ympäristösuunnittelu: Plaana Oy 
Geosuunnittelija: Geobotnia Oy 
Valaistussuunnittelija: LITE-designs 
Sähkösuunnittelija: Dynniq Finland Oy 
Mittaukset, maaperä- ja maastotutkimukset: Mitta Oy 

Kuva Vekaransalmen sillasta: Marko Savolainen, Welado Oy

Kaipaatko hankkeellesi siltaosaamista? Ota yhteyttä Joonakseen!

joonas.haverinen@welado.fi, +358 50 355 9298


Kommentit

Ei kommentteja