-

Tuulivoimarakentaminen siirtyy maalta merelle - rakennuttaminen vaatii erikoisosaamista

0 kommenttia
Gussander Toni
Gussander Toni
Projektipäällikkö

Tuulivoimarakentaminen siirtyy maalta merelle - rakennuttamisen vaikeusaste kasvaa huomattavasti

Tuulivoimarakentamisen siirtyessä tulevaisuudessa enenevissä määrin maalta merelle, kannattaa rakennuttajien huomioida, että vedessä rakentaminen on aina vaativaa. Rakennuttajakonsultti varmistaa, että hankkeet vaatimukset ja tavoitteet on määritelty tarkasti ja kattavasti, jotta työn lopputulos olisi tilaajan tavoitteen mukainen sekä pysyisi suunnitellussa budjetissa.

Vesiväylärakentaminen poikkeaa monella tavalla maalla rakentamisesta. Keliolosuhteet ja niiden muutokset ovat äkkinäisiä ja joskus jopa rajuja. Olosuhdehallinta ja työturvallisuus ovat jatkuvasti huomioonotettavia tekijöitä. Esimerkiksi työmaavarustuksessa ja -toiminnassa on huomioitava, ettei kukaan joudu veden varaan. Hankkeessa tarvitaan erikoistyövälineitä, kuten sukelluskalustoa, hinaajia ja lauttoja.

"Weladon asiantuntijan työssä asiakas arvostaa kokemusta vesistöissä tai meressä työskentelystä. Vain kokemuksen kautta osataan määritellä oikein vaatimukset ja varmistaa työn hyvä ja haluttu lopputulos. Itselläni on ennen Weladolle siirtymistä neljän vuoden kokemus majakkojen saneerauksesta urakoitsijan puolelta – ymmärrän hyvin sen käytännön työn ja haasteet, mitä vesirakentamisessa on", kertoo projektipäällikkö Toni Gussander Weladolta.

Welado rakennuttaa ja valvoo Luodon matalan peruskorjaushanketta

Luodon matala sijaitsee noin 10 kilometriä Hailuodosta pohjoiseen. Hankkeessa peruskorjataan linjamerkin betonirakenteet ja itse linjamerkki. Väyläviraston puitesopimuksen mukaisesti Welado vastaa hankkeen rakennuttamisesta, valvonnasta ja turvallisuuskoordinaattorin tehtävistä.

Osana hanketta Welado kilpailuttaa urakan valmiiden suunnitelmien pohjalta. Työ sisältää vaatimusten määrittelyn yhdessä tilaajan kanssa, kaikkien kaupallisten asiakirjojen laatimisen ja hankkeen viemisen tarjouspalvelu Cloudiaan. Valvontatyö suoritetaan pääosin avovesiaikaan. Valvontakonsultin tehtäviin kuuluu linjamerkin peruskorjauksen valvonta sekä myös turvallisuuskoordinaattorina toimiminen. Valvontatehtävät kattavat teknisen tason ja laadun valvontaa.

Weladolla Vesiväylien valvonta vuosille 2023-2025

Weladolla on Väyläviraston kanssa vesiväylien valvonnasta vuosille 2023-2025 sopimus, joka kattaa seitsemän sisävesialuetta ja neljä merialuetta. Valvontakonsultin tehtäviin kuuluu vesiväylänhoidon valvonta sekä myös vesiväylänhoidon turvallisuuskoordinaattorina toimiminen. Valvontatehtävät kattavat väylänhoidon teknisen tason ja laadun valvontaa. Se perustuu palvelukuvaukseen ja muihin sopimusasiakirjoihin.

Erityishaasteita hankkeissa – käytännön kokemus tärkeää

Erityisiä haasteita peruskorjauksien kilpailuttamisessa on saada riittävä määrä tarjouksia urakoitsijoilta, jotka tuntevat vesirakentamisen haasteet ja ominaisuudet hyvin. Rakennuttajakonsultti varmistaa, että hankkeen vaatimukset ja tavoitteet on määritelty tarkasti ja kattavasti, jotta työn lopputulos olisi tilaajan tavoitteen mukainen sekä pysyisi suunnitellusti budjetissa.

Lue lisää Weladon väylärakennuttamisen palveluista

Lue lisää Weladon vesiväylät ja satamat palvelusta

Haluatko keskustella aiheesta lisää? Ota yhteyttä Toni Gussanderiin

toni.gussander@welado.fi

+358 40 631 6551


Kommentit

Ei kommentteja