Turvallisuuskulttuurin peruskivet

Weladolainen HSE-asiantuntija Jussi Vierimaa viettää työpäivänsä ratahankkeiden turvallisuuskulttuurin johtamisen parissa. Ei siis ihme, että kysyttäessä hän listaa turvallisuuden peruskivet muutamassa minuutissa. Miten turvallisuuden ja riskienhallinnan asiantuntija varmistaa niin urakoitsijoiden, valvojien kuin vierailijoidenkin turvallisen työpäivän rakennustyömailla? Tässä Jussin muuraamat turvallisen työpäivän peruskivet.
Esimerkillä johtamisella on valtava voima, joka kannattaa valjastaa toimimaan turvallisuuden puolesta. Työmaalla epätasaisen maaston, metelin, työkalujen, räjäytysten ja koneiden kanssa työskentelevien lisäksi myös tilaajien, urakoitsijan työnjohdon ja muiden työmaalla vierailevien täytyy näyttää esimerkkiä suojautumalla asianmukaisin varustein. Jokaisella on oltava myös kypärän remmit kiinni, silmäsuojaimet paikoillaan, tarvittaessa kuulosuojaimet päässään jne.
Tiedota urakoitsijaa vierailustasi. Turvallisuustoimenpiteisiin kuuluu myös varmistaa, että urakoitsijan henkilökunta on tietoinen valvojan tai muun satunnaisemmin vierailevan visiitistä. Kenenkään ei ole turvallista hengailla työmaalla yksin, eikä etenkään luvattomasti.
Avoin keskustelu turvallisuusasioista alkaa moikkaamalla työntekijöitä ja etenkin urakoitsijan ja työntekijöiden kanssa luontevasti kysymyksellä ”Miten täällä menee?” Juttutuokio ennen varsinaista työmaakierrosta voi tuottaa oivalluksia ja sitouttaa yhteiseen turvallisuustavoitteeseen paremmin kuin pistomaiset huomautukset epäkohdista.
Yleinen työmaan ilme. Onko alueella roskaa, miten siististi varastointi on toteutettu ja vastaako konttien sisältö niiden merkintöjä? Mikäli työmaa on kovin epäsiisti ja epäloogisen oloinen, jo se kertoo valvovalle asiantuntijalle, ettei kaikki ole työmaalla ihan kohdallaan.
Vahinko ei tule kello kaulassa, vaan kädessä! Onko työmaan toiminta kiireen sanelemaa vai tasaisen varmaa, harkitun oloista tekemistä? Kiireessä hosuminen ja prosesseissa oikaiseminen lisää vahinkoriskiä, kun joku päättää ”siirtää tuon raudoitenipun pikaisesti” kiinnittämättä taakkaa kunnolla.
Välitön puuttuminen epäkohtiin. Oikea-aikainen reagointi puutteisiin tai virheisiin yhdessä urakoitsijan kanssa tarjoaa oivan mahdollisuuden kehittää toimintaa. Näissä tilanteissa on muistettava myös jälkiseuranta, eli viimeistään seuraavassa kokouksessa tai työmaakäynnin yhteydessä tarkastetaan, että asiat on korjattu tai huomioitu. Jos työmailla bongataan hyviä käytäntöjä, niin niistä kannattaa aina antaa kehut ja jakaa tietoa myös muille työmaille.
Turvallisuuskulttuuria kehitetään johtamalla. Rakennusalan Viisaat kypärät yhteen – turvallisuusviikkoa on järjestetty jo kaksitoista kertaa, vuonna 2025 toukokuussa. Viikolla muistutetaan, että vastuullisuus ja turvallisuus kuuluvat yhteen, ja jokainen rakennusalalla työskentelevä täytyy saada mukaan yhteistä turvallisuuttamme kehittämään.
Kaipaatko HSE-asiantuntijaa hankkeellesi? Kysy weladolaisten osaamisesta ja palveluista lisää turvallisuuden ja riskinhallinnan tiimiämme vetävältä Antilta!
Antti Karhu
040 195 1888
etunimi.sukunimi@welado.fi