-

Pandemia nujerretaan yhdessä

0 kommenttia

Alkuvuodesta tieto uhkaavasta tartuntataudista levisi kuin hidastetussa filmissä, mutta viimeistään viime viikolla ymmärrys pandemiasta saavutti meistä jokaisen. Tänään tajuamme, että COVID-19-viruksen leviämisen hidastaminen on meistä jokaisen käsissä. Huolella saippuoiduissa ja kiirehtimättä pestyissä käsissä.

Tieto koronaviruksen vaikutuksista hiipi suomalaisten tietoisuuteen hitaasti, ja otimme tiedon mahdollisesta pandemiasta vastaan hieman epäröiden. Meistä moni varmasti mietti, miten ehkä kiinalaiselta torilta lähtöisin oleva virus juuri meidän maillemme eksyisi. Nyt tiedämme, että kyllä virus tiensä löytää, ja me ihmiset olemme auttaneet virusta jopa lentämään mantereelta toiselle.

Projekteilla työt jatkuvat

Me weladolaisetkin vetäydyimme kotikonttoreille valtiovallan toiveesta perjantaina 13. päivä maaliskuuta. Ainakin niiltä osin, kuin se töiden hoitamisen kannalta on mahdollista. Meilläkin on hankkeiden etenemisen kannalta ratkaisevassa roolissa olevia valvontatöitä, jotka on hoidettava paikan päällä. Nämä varovaisuuden ja tarkkaavaisuuden ammattilaiset huolehtivat nyt erityisellä tarmolla käsihygieniastaan ja noudattavat THL:n ohjeita muun muassa keskusteluetäisyyksistä suojatakseen itsensä ja muut mahdolliselta koronatartunnalta.

Jokainen vastuullemme annettu työ hoituukin totutusti, työ vain tehdään osin eri osoitteista kuin yleensä. Projektinjohdon asiantuntijamme toimivat rakennuttajan edustajina tälläkin hetkellä infra-alan hankkeissa, kuten ratapuolen LUIMA, TAHERA, KAKO ja TASE sekä tiepuolen VT 4 Oulu-Kemi ja VT 4 Kirri-Tikkakoski. Yksi merkittävä hanke on E18 Turun kehätie, jonka toista vaihetta käynnistellään juuri nyt, poikkeusolojen keskellä.  

Virtuaalista läsnäoloa

Olen ylpeä henkilökunnastamme ja siitä tyyneydestä, minkä vallitessa siirtymä kotikonttoreihin tapahtui. Toki etätyöt ovat meillä Weladossa arkea, mutta nyt jokainen haki toimistolta itselleen tarpeellisia laitteita, ja rakensi kotiinsa itselleen mieleisen työpisteen. Moni haki läppärin ja ulkoisen näytön, mutta muutama kantoi toimistolta jopa oman sähköpöytänsä kotiin. Hyvä näin, sillä työergonomia on myös kotikonttorilla ensiarvoisen tärkeää.

Meillä on aloittanut poikkeusolojen aikana neljä uutta työntekijää, jotka ovat omaksuneet nopeasti roolinsa fyysisesti loitontuneessa mutta virtuaalisesti aktiivisessa yhteisössämme. Viime viikon maanantaina kahvittelimme ensimmäistä kertaa yhdessä Teamsin äärellä. Jokainen weladolainen voi halutessaan osallistua sieltä, missä kahvitunnin aikana sattuukaan olemaan.

Itse vietän Teams-tauot useimmiten ulkoterassilla luurit päässä ja auringosta nautiskellen. On hienoa seurata, miten moni tohtii napsauttaa kamerankin päälle ja näyttää meille muille, millaisessa ympäristössä työpäiväänsä viettävät. Tuntuu, että moni on näissä poikkeusoloissa halunnut jakaa itsestään paljon enemmän kuin aikaisemmin. Joillakin on seurana etäkoululaisia, toisilla lämpöisen läppärin läheisyyteen hakeutuneita kissoja tai seurasta onnellisia koiria.

Etäkoululainen askarteli viestin TAHERAn autioituneen toimiston ikkunaan. Kuva: Jatta Tuomikoski

Poikkeusolot yhdistävät

Mitä kummallisemmaksi ajat muuttuvat, sitä enemmän korostuu avoimen ja tiiviin viestinnän merkitys. Olen yllätyksekseni saanut kiitosta omasta sisäisestä viestinnästäni, joka on perustunut valtiollisten käskyjen välittämisen lisäksi myös omiin ajatuksiini tilanteesta. Olen yksi niistä monista etätyöläisistä, joiden etäpalavereita ja päiviä värittävät uudenlaiset arjen haasteet.

Lastenviihdytysvinkkien lisäksi weladolaiset ovat tukeneet toisiaan jakamalla lempireseptejään, jumppaohjelinkkejä tai muistuttaneet meitä muita pitämään välillä edes ne lakisääteiset tauot. Yksi jakaa kadehdittavan upeita kuvia lounasaikaan sivakoimaltaan hiihtolenkiltä, toinen kotiinsa tilaamastaan kukkakimpusta ja kolmas lähettelee koronameemejä päiviemme iloksi.

Kevyempi viestiliikenne tulee tarpeeseen, sillä poikkeustilanne on varmasti monelle iso ponnistus. Perheen, työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen neljän seinän sisällä ei ole helpoin mahdollinen tehtävä. Arvostan sitä, miten sujuvasti weladolaiset ovat poikkeusoloihin sopeutuneet.

Poikkeusolot näyttävät jatkuvan vielä vähintäänkin viikkoja, joten toivotan jatkossakin ymmärrystä, kärsivällisyyttä, huolellisuutta ja ennen kaikkea terveyttä kaikille!

Terveisin Matti


Kommentit

Ei kommentteja