-

Kiinteistöarvioija Anne Kääriä

Meistä jokaisella on jonkinlainen kytkös kiinteistöihin

Millainen on asiantuntija, joka hakeutuu arviointikohteen äärelle vaikka lumikengillä tarpoen? Anne Kääriä aloitti työt Weladon kiinteistötiimissä arviointipäällikkönä syyskuussa 2021. Hän ei etsinyt uutta työpaikkaa, mutta weladolainen tekemisen meininki veti puoleensa.

Mikä kiinteistöissä kiinnostaa?

Todella moni sanoo, että työni kuulostaa mielenkiintoiselta. Sitä se kyllä onkin. Meistä jokaisella on jonkinlainen kytkös kiinteistöihin. Joku suunnittelee ostamista, joku omistaa tai on myymässä, ja jokaisessa vaiheessa kiinteistön tai osakkeen arvo kiinnostaa.

On hienoa päästä tutustumaan kohteisiin ja niiden historiaan. Miettiä kohteille uutta elämää, kuten millaiseen käyttöön kiinteistöt jatkossa soveltuisivat. Etenkin erikoiskohteissa tunnen tekeväni salapoliisityötä, kun perehdyn kohteisiin ja määritän niiden arvoa. Kaikki siihen liittyvä on valtavan kiinnostavaa.

Miten asiantuntijuutesi on syntynyt?

Opintojen alussa vielä mietin, että onko tämä minun alani, mutta töihin päästyäni totesin hyvin nopeasti, että työ kiinteistöalalla onkin todella mielenkiintoista! Valmistuin diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta (nykyään Aalto-yliopisto) kiinteistötalouden opinto-ohjelmasta vuonna 2008. Diplomityön tein ISS Proko Infralle, ja jo siellä pääsin kiinteistöarvioinnin projekteihin mukaan.

Heti valmistumiseni jälkeen jatkoin ISS:llä kiinteistöanalyytikkona ja kiinteistöarviointitehtävien lisäksi toimin maanhankinnan konsulttina, olin mukana kiinteistöjen manageerauksessa, kiinteistökehityshankkeissa sekä kiinteistökaupoissa kuten esimerkiksi Suomen Pankin ja Finnveran kiinteistöjen myynnissä. Rambollilla jatkoin vuonna 2012 erilaisissa kiinteistökonsultoinnin hankkeissa.

Kaikista työtehtävistäni juuri kiinteistöarviointi on aina kiinnostanut minua eniten. Siihen olen halunnut myös panostaa. Vuonna 2012 suoritin AKA-kokeen, ja sain oikeuden käyttää nimikettä AKA, auktorisoitu kiinteistöarvioija. Vuotta aiemmin vuonna 2011 suoritin LKV-kokeen.  

Mikä sai sinut siirtymään töihin Weladolle?

Joonas Haverinen soitti minulle ja kertoi Weladon tarinasta, pehmeistä arvoista ja määrätietoisesta kasvusta sekä tekemisen meiningistä, mikä sai minut kiinnostumaan Weladosta yrityksenä.  

Olen nyt juuri oikeassa työpaikassa. Weladolla pääsen työskentelemään innostuneessa ja innostavassa tiimissä. Meillä töitä tehdään oikeasti hyvällä fiiliksellä, jolloin kiireistä ja haasteistakin selvitään mutkattomasti.

Miksi Welado pärjää markkinassa?

Iso kiinteistöpuolen tiimi tarjoaa asiakkaalle laajaa asiantuntemusta ja turvaa. Se luo asiantuntijallekin tukevan selkänojan asiakastyöhön, kun voi hyödyntää yrityksen monipuolisia osaajia. Voin kysyä esimerkiksi kuntotutkimuksista Viittasen Artolta, lakiasioista Härkösen Marleenalta ja rakennuttamisesta Karppelinin Jussilta. Myös tie- ja ratarakennuttajilla on paljon hyödyllistä tietoa esimerkiksi maa-ainesten arvoista. Weladolaisuus näkyy kaikessa tekemisessämme ja uskon, että se luo asiakkaille lisäarvoa.

Miten Welado alustana tukee sinulle merkityksellistä asiantuntijuutta?

Weladolla osataan hyödyntää asiantuntijuuttani, ja olen tyytyväinen siihen, miten monipuolisesti olen päässyt tekemään kiinteistöihin liittyviä töitä. Projektityön lisäksi olen päässyt kehittämään kiinteistöpuolen palveluita ja miettimään mitä me voimme tulevaisuudessa tarjota asiakkaille. Weladon kumppanuusajattelu on hieno juttu, jossa näen valtavasti potentiaalia. Kaikkea ei tarvitse osata yksin. Yhteistyö sekä avoin keskustelu asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa onkin minulle tärkeää ja mielekästä työtä.

Mitä sinulla on nyt työn alla?

Useita kiinteistöarviointeja liittyen kiinteistöjen kauppoihin sekä tase- ja vakuusarvojen päivityksiin. Meillä on myös esimerkiksi Lappeenrannan, Imatran ja Tampereen kaupunkien kanssa puitesopimukset kiinteistöarvioinnista. Lisäksi työn alla on erilaisia kiinteistöihin liittyviä selvityksiä sekä maanhankintaan liittyviä toimeksiantoja.  

Mikä on ollut mieleenpainuvin kohteesi?

Eräs ikimuistoinen arviointikohde oli Lapissa. Matkustin sinne ensin lentäen, sitten hyppäsin vuokra-autoon ja lopulta tarvoin kohteeseen lumikengillä. Kohteen piti olla rakentamaton, mutta yllätyksekseni löysin sieltä luvatta rakennetun mökin. Vaikeakulkuisuudesta huolimatta kohteessa kannatti käydä paikan päällä!

Mikä on kiinteistöarvioinnin tilanne tällä hetkellä?

Taloustilanne oli pitkään melko stabiili, korot olivat matalia ja rahoituksen saatavuus oli hyvä. Nyt maaliskuussa 2023 tilanne on keikahtanut päälaelleen, ja markkinassa on haasteita.

Kiinteistöarvioille on kasvavaa tarvetta, kun esimerkiksi kiinteistöjen vakuusarvoja tulee tarkastella uudessa tilanteessa. Tarvetta ammattimaisille arvioijille siis on, ja meilläkin on rekrytointi käynnissä.

Kiinnostuitko Weladosta työpaikkana? Tutustu Weladoon tarkemmin ja katso avoimet työpaikat urasivustoltamme

Lisätietoja kiinteistöarviointiin, -selvityksiin ja hankintoihin liittyen Annelta

anne.kaaria@welado.fi, +358 44 511 3234