-

Johtava asiantuntija Esa Mäkelä

Esa Mäkelä on monialaisesti liikkuvaan kalustoon sekä niihin liittyviin teknologioihin perehtynyt asiantuntija niin kattavalla kokemuksella ja osaamisella, että hänen ansioluettelonsa vaatisi uratarinaankin erillisen liitetiedoston. Weladolle Esan johdatti kiinnostava junakalustohanke, saksalaisen Funkwerkin ohjaamoradioihin liittyvä toimeksianto, jossa hän uskoo jälleen oppivansa uutta – ja jakavansa osaamistaan myös muille weladolaisille.

Mikä sai sinut alalle?

Sattumat ovat ohjanneet omaa uraani. Valmetilla kollegani vinkkasi, että osaamistani kaivattiin Aplicomilla. Koska Valmetilla ei ollut tuolloin tarjota minulle mitään uutta, laitoin hakemuksen, ja sain paikan. Aplicomilta siirryin Indagonille, jonne veti kiinnostukseni lähteä mukaan Nokia spin-offiin. Siellä ajauduin vuoden 2005 tienoilla raideliikenteen pariin, kun VR:ltä kyseltiin paikannukseen liittyviä tarpeita. Minusta tuli myös pääkontakti raideliikenteen suuntaan. VR Transpointilla avautunut kiinnostava kalusto- ja teknologiapäällikön tehtävä istui minulle luontevana jatkumona, koska raideliikenne oli osaamisessani jo merkittävässä roolissa.

VR:llä sain jälleen jotakuinkin kaikki itseäni kiinnostavat ja tehtävissä olevat asiat tehdyksi, sillä osallistuin veturi- ja tavaravaunukalustohankintoihin, ja olin mukana hankkimassa kaikkiin Transpointilla käytössä oleviin teknologioihin uudet, ajanmukaiset ratkaisut. Näissä hankkeissa olin useimmiten vetovastuussa tai muuten mukana.

Kuutisen vuotta sitten huomasin WSP:n hakevan telematiikkatiimin vetäjää, mutta heillä olikin muita suunnitelmia minun suhteeni. Reilut viisi vuotta sitten minusta tuli WSP:n Nordic Rail Advisoryn ensimmäinen Ruotsin ulkopuolinen asiantuntija. WSP:llä työt olivat mielenkiintoisia, mutta en päässyt sellaiseen kalustoprojektiin, joka itseäni kiinnosti. Tähän saumaan Welado STHK:n toimitusjohtaja Jan-Paul Anderssonilla, eli aiemmalla WSP NRA:n esimiehelläni, oli tarjota Weladolta kiinnostava toimeksianto.

Kiinnostavat toimeksiannot ja tehtävät ovat olleet työurallani aina tärkeimpiä motivaationi ja innostukseni ylläpitäjiä. Kun on kokenut monenlaisia projekteja, niin iän myötä työn merkityksellisyys vielä korostuu.   

Miten asiantuntijuutesi on syntynyt?

Valmistuin diplomi-insinööriksi konetekniikan osastolta 1998, pääaineena hydrauliikka ja koneautomaatio, sivuaineina tuotanto- ja turvallisuustekniikat. Näin vuosien jälkeen näen, että kyseiset opinnot Tampereen teknillisessä korkeakoulussa ovat olleet osuvimmat monipolviselle uralleni.

Olen urani aikana saanut monipuolisesti kokemusta eri asioista, kuten raskaasta koneteollisuudesta ja sen automaatiosuunnittelusta, teknologiateollisuudessa elektroniikkasuunnittelusta, ohjelmistosuunnittelusta, laiteasennuksista ajoneuvoihin ja raideliikenteen kalustoon, ohjelmistopalveluiden tuotannosta, teknisestä tuesta, tuotehallinnasta ja yrityksen johtoryhmätyöstä. Raideliikenteessä kokemusta on karttunut rautatiekalustosta, sen operoinnista ja kunnossapidosta, raideliikenteen teknologioista (mm. puheviestintä, vaunuvaa’at, jarrujen testaus, käsipäätelaitteet ja aktiivikuulonsuojaus), kalusto- ja teknologiahankinnoista, logistiikkapalveluiden tuotannosta sekä turvallisuuteen ja riskienhallintaan liittyvistä asioista.

Viimeisen viiden vuoden aikana konsulttina on lisäksi tullut tutuiksi muun muassa ETCS-asiat ja ERTMS Users Groupissa työskentely.

Pääosaamisalueet

Rautatiekaluston kanssa työni alkoi VR:n paikannustestien myötä vuoden 2005 tienoilla. Alkuun paikannuslaitteiden toimitusprojekti kalustoon oli vastuullani toimittajan puolella. VR:llä vastuulleni kuului noin 8000 tavaravaunua, niiden operointiin, kunnossapitoon sekä kehittämiseen liittyviä asioita. Sr3 projektissa olin toimitusvaiheessa mukana. Dr19 kuin myös InnoWagonin hankintaryhmässä olin mukana. Erilaisia kalustoon liittyviä asioita on ollut toimeksiantoina konsulttiaikana.

Paikannuslaitteiden kanssa olen ollut tekemisissä vuodesta 1999 alkaen: alkuun satelliittipaikannus ja satelliittipaikannuksen avusteet, sitten inertia sekä verkkopaikannus ja myöhemmin muita paikannusteknologioita, kuten tutkateknologiat ja muut radioteknologiat. Paikannusasioiden kautta on tullut kokemusta erilaisista uusista teknologioista hyvin laajalti.

Tiedonsiirto ja puheviestintä. Tiedonsiirto on osa paikannusratkaisua, ja sen kanssa olen ollut tekemisissä vuodesta 1999 lähtien, ja myöhemmin jonkin verran tuli verkkopuolen asioista. VR:llä ajoin VIRVEn ylös, ja olimme ensimmäinen täysin VIRVEä käyttävä yksikkö Suomen rautateillä. Nyt olen mukana Weladolla ohjaamoradion retrofit -projektissa. 

Teknologiat. Teknologiakehitysprojektit ovat olleet isossa roolissa koko uran ajan niin paperikone- ja teknologiateollisuudessa kuin myös VR:llä ja Digiratahankkeessa. Projekteja on ollut hyvin erilaisia ideoiden jalostamisesta ja tuotekehitysprojekteista kaluston liikkeen tähystämisessä teknologian hyödyntämiseen ja Digiradan paikannuspilottiin.

Syvällistä osaamista löytyy myös jarrujentestauslaitteista ja vaunuvaaoista, vaihtotyöntekijöiden käyttämistä teknisistä laitteista, kuten aktiivikuulonsuojaimista, käsipäätelaitteista ja kaasuanalysaattoreista. 

EMC-asioiden (sähkömagneettinen yhteensopivuus) parissa olin diplomityöni myötä kesästä 1997 aina vuoteen 2014 asti jonkinlaisessa vastuussa. Myös sen jälkeen osaamistani on satunnaisesti hyödynnetty asian tiimoilta. Yhteensä olen työskennellyt EMC-asioiden parissa aktiivisesti 17 vuotta, mutta kokonaisuudessaan 28 vuotta.

Asiakasrajapintatyötä olen tehnyt vuosituhannen vaihteesta alkaen poisluettuna VR-aikani, jolloin toimin ostajan puolella. Olen ollut vastuussa teknologiaratkaisujen myynnistä, mm. VR:n käyttämä paikannus, konsulttipuolen puitesopimuksista mm. KL:n METKA ja kalustopuitesopimukset ja niihin liittyvästä myyntityöstä sekä ostopuolella olen ollut hankkimassa VR:lle dieselvetureita sekä vastannut TETRA-radiohankinnasta, vaunuvaakahankinnasta sekä muista teknologiahankinnoista.

Millaisia palveluja pystyt asiakkaille tarjoamaan? Mikä on erikoisosaamistasi?

Weladolla toimin johtavana asiantuntijana omalla osaamisalueellani, jossa tavoitteenani on saada myös muita weladolaisia asiantuntijoita projekteihin mukaan. Palvelut ovat pääasiassa asiantuntijapalveluita, joita tehdään erilaisiin tarpeisiin. Esimerkiksi meneillään olevassa GSM-R retrofit -projektissa autetaan asiakasta dokumentaatiossa ja ratkaisun hyväksymisessä rautatiekäyttöön. Digiradassa tuon asiantuntemusta paikannuksen, junien eheydenvalvonnan ja puheviestinnän alueilla sekä kalustoteknisissä asioissa, joissa voin tuoda kokemuksellani näkökantoja, mitä kannattaa tehdä ja mitä tulee huomioida. Lisäksi työ sisältää dokumentaation luomista erinäisiin tarpeisiin, korkean tason asioista hyvin yksityiskohtaisiin tietoihin. Mielelläni hyödynnän myös kattavaa osaamistani erilaisista kalusto- ja teknologiahankinnoista. 

Mikä sai sinut siirtymään töihin Weladolle?

Olin varsin tyytyväinen edellisellä työnantajallani oloon, mutta se tärkein puuttui, eli itseäni todella kiinnostava toimeksianto. Jan-Paulin kanssa olemme olleet yhteydessä pidemmän aikaa. Sanoin hänelle, että olen valmis siirtymään, jos hän löytää minulle kiinnostavan rautatiekalustoon liittyvän toimeksiannon. Nyt sitä ollaan Weladolla, jossa työskentelen itselleni mielenkiintoisen Funkwerkin toimeksiannon parissa.

Miten Welado alustana tukee sinulle merkityksellistä asiantuntijuutta?

Mahdollisuus kiinnostaviin toimeksiantoihin ja siten myös itseni kehittämiseen. Täällä pystyn myös luomaan asiantuntijatiimin asiakkaidemme tuleviin tarpeisiin.

Miksi Welado pärjää kansainvälisessä ratamarkkinassa?

Radiopuolella tullaan siirtymään GSM-R:stä lähivuosina uuteen radioteknologiaan. Minulla on kokemusta jo yhden muutoksen läpiviennistä, kun Suomessa siirryttiin GSM.R:stä TETRA-teknologiaan ja VIRVE-verkon käyttöön. GSM-R:stä uuteen teknologiaan siirtymisiä on tulossa jatkossa lisää, kun FRMCS on valmis käyttöönotettavaksi. Lisäksi osaamiselleni ETCS:stä ja varsinkin siihen liittyvistä uusista teknologioista on tulevaisuudessa varmasti tarvetta Suomen lisäksi myös muissa maissa.

Myös vanhoista kulunvalvontaratkaisuista siirrytään ETCS:ään tai sen uudempaan versioon, kuten Suomessa siirrytään JKV:stä ETCS:ään. Näihin pystymme yhdessä ruotsalaisten kollegoideni kanssa tarjoamaan jo nyt asiantuntemustamme. Toivottavasti jatkossa saadaan lisää henkilöitä myös Suomesta mukaan näihin projekteihin. Myös kunnossapitokaluston siirtymisessä ETCS:n käyttöön on tiedossa paljon töitä.

Mikä on ollut mieleenpainuvin projektisi?

Mieleenpainuvimmat ovat varmastikin vankien paikannusjärjestelmän toimittaminen Rikosseuraamusviraston 26 vankilaan yhdessä TeliaSoneran kanssa. Se oli kokonaisuudessaan hieman erilainen projekti. Mieleen on jäänyt myös VR:lle myymäni ja toimittamani differentiaalipaikannusratkaisu, joka on heillä edelleen käytössä 15 vuotta toimituksen jälkeen. Ja ehkä omassa luokassaan on jo kokoluokaltaankin omaa luokkaansa ollut DrX-projekti, jossa pääsin hankkimaan VR:lle uusia dieselvetureita osana VR:n hankintaprojektitiimiä.

Myös työ EUG:n LWG:ssä (Localization working group), kun pääsin kokemaan EU:n rautatielainsäädännön kehitystä ja vaikuttamaan siihen. Toki monta muutakin mieleen painunutta projektia on vuosien varrelle mahtunut, kuten muut VR:n hankinta- ja kalustojen kehitysprojektit.

Onko sinulla kalusto-, teknologia tai hankintaprojekti, johon kaipaat Esan osaamista? Ota yhteyttä!

Esa Mäkelä

+358 40 163 4900

etunimi.sukunimi@welado.fi