-

Artisan Jukka

0 kommenttia

Kesätoimittajamme Melinda teki 4-osaisen juttusarjan weladolaisista kesällä 2019. Neljäntenä haastatteluun pääsi Jukka Niemelä.

Kurkistus weladolaisen kypärän alle! #4

Nyt pääsemme katsomaan Weladon toista puolta, eli siirrymme ratarakennuttamisen työntekijöihin ja haastateltavana meillä on Jukka Niemelä. Hän toimii Weladon ratarakennuttamisen Etelä-Suomen aluepäällikkönä. Hän on ollut weladolainen kohta kolme kuukautta, silti työtehtävä aluepäällikkönä on tuttu 13 vuoden takaa. Silloin hän teki samaa työtä Proxion Oy:llä, josta Weladokin on tavallaan saanut alkunsa. Erot työssä ovat Weladon toiminnan kasvu, kun työntekijöitä on enemmän ja toimialat ovat laajentuneet. Hauskaa Jukan mielestä on se, että vanhat työkaverit ovat myös pysyneet samoissa tehtävissä alalla, jotkut toki välissä kokeilleet muutakin.

Hän kertookin valinneensa Weladon juuri tuttujen ja hyvien työkavereiden takia. ”Eihän hyvien tyyppien kanssa voi olla muuta kuin hyvä työ!” Jukka toteaa. Weladolla hän on pitänyt energisestä ja rennosta asenteesta, jonka ansiosta on mahdollisuus tehdä sitä työtä mistä tykkää. Näin hän kuvaileekin työtään kolmella sanalla: mielenkiintoinen, haastava ja palkitseva.

Jukan matka Weladolle on ollut hieman erilainen kuin muiden aikaisemmissa haastatteluissa. Alavalinta on tullut hänen omien sanojensa mukaan alitajuntaisesti, kun hän on pikkupoikana käynyt isänsä kanssa katsomassa junia Oulussa Tuiran rautatieasemalla. Sieltä hän on saanut kiinnostuksen tekniikkaan ja työmaatason työskentelyyn. Nyt hän on päätynyt aluepäälliköksi toimistotehtävien ja ratatyöskentelyn myötä. Ennen alalle tulemista hän on käynyt peruskoulun jälkeen lukion, josta meni ensin ammattikouluun opiskelemaan tietotekniikan mekaanikoksi ja sitten jatkoi ammattikorkeakouluun tekemään teollisuuden kunnossapito insinöörin opintoja. Insinööriopinnot jäivät kesken, kun hän lähti tekemään välissä merkonomin tutkinnon. Koulupolku on monimutkainen ja eri alojakin Jukka on kokeillut ennen infra-alalle asettumistaan. ”Jossain vaiheessa minusta piti tulla opettaja, muttei sitten tullutkaan”, Jukka kertoo. Tällä hetkellä hän suorittaa insinööriopintojaan loppuun töiden ohessa.

Nyt Jukan vinkki 15-vuotiaalle itselleen olisi useiden alojen kokeileminen. Hän haluaisi muistuttaa itseään, että kyllä se oma ala ja mielenkiinto löytyy. Hänelle on kuitenkin ollut selvää, että tekninen ala on hänen vahvinta osaamistaan. Nuorena hän ei ollut aivan varma omasta alasta ja onkin työskennellyt paljon eri työtehtävissä. Vaikkei hänestä koskaan tullutkaan opettajaa hän teki kaksikymmentä vuotta erilaisia kouluttajan töitä, ja oli mukana perustamassa koulutuslaitosta vanhalle työpaikalleen. Kouluttajan työt ovat olleet hänelle uran pisin vaihe, joka vei myös hänet itsensä kouluttautumaan.

Teknologiasta ja yhteiskunnan infrastruktuurista kiinnostuneita nuoria tarvitaan alalle työvoimatarpeen takia, mutta tärkeä asia on myös vanhemmilta tekijöiltä siirrettävä osaaminen nuorille. Organisointikyky ja isojen kokonaisuuksien hahmottaminen ovat tärkeitä valttikortteja alalle.

Digitalisaatio tulee muuttamaan alaa paljon, mutta siitä huolimatta ihmisten täytyy tulevaisuudessakin liikkua eli infra-alaa tarvitaan. Jukka sanookin näin: ”Tämä on toisaalta menneisyyden ala, mutta samalla myös tulevaisuuden alaa.” Yhteiskunnan toimivuuden kannalta rakentaminen jatkuu, vaikka se muuttuisi. Aluksi rakennettiin lapioilla ja hevosvoimalla, nyt alkavat tulla robotit ja muut tekniset laitteet.

Jukan perustyöpäivään ei kuulu lapiointi, mutta hän aloittaa päivän heräämällä innokkaana töihin. Sitten hän tarkistaa sähköpostinsa, muistiot ja osallistuu projektipalavereihin. Hän myös valmistelee projekteille erilaisia hankintoja ja etsii uusia liiketoimintamahdollisuuksia Weladolle. Hänen työtehtävänsä on myös vahvasti muiden ihmisten auttamista omassa työssään ja näin parhaiden menestysedellytyksien luomista. Hän on suoranlinjan esimies projektipäälliköille ja valvojille. Hän katsoo ettei työtä tule tehtyä liikaa eikä liian vähän.

Hyvää kesän alkua ja leppoisia lukuhetkiä weladolaisten haastisten parissa, toivottaa:

kesätoimittaja Melinda

Kaipaatko Jukan ja hänen tiiminsä rataosaamista? Ota yhteyttä!

jukka.niemela@welado.fi, +358 40 658 1234


Kommentit

Ei kommentteja