![[]](https://www.welado.fi/media/sthk/personell/cache/frank-steiner-360x270,c.png)
Frank Steiner
Stockholm
Frank Steiner

Hej Frank, berätta om din yrkesmässiga bakgrund!
Jag växte upp i Lübeck i Tyskland och studerade till civilingenjör inom elektroteknik i Braunschweig.
Efter att ha jobbat med teknikstöd inom telekombranschen några år fick jag möjlighet till en visstidslokalisering i Sverige och i samband med det fick jag en bredare roll som även innebar projektledning inom telekom.
Tiden gick och jag rotade mig i Sverige och sökte mig vidare till ett mer konkret teknikområde än telekom och hamnade då i järnvägsbranschen. Jag jobbade med pendeltågsfordon som projektledare med leveransen av dessa till kund, och även med signalsystem på trafikledningssidan. I detta område har jag i olika former verkat sedan dess.
Senast kommer jag från ERTMS-gruppen på Trafikverket där jag bland annat jobbade som projektledare med leverans av signalsystem för en stor driftplats.
Vad lockade med STHK, hur hamnade du här hos oss?
Jag var sugen på nya utmaningar och att prova mina vingar i konsultbranschen. Jag kände redan flera personer på STHK och företaget är dessutom verksamma inom området jag vill jobba, så alla parametrar jag sökte efter stämde.
Hur ser ditt drömuppdrag ut?
Jag jobbar gärna som projektledare med systemleverans inom fordon eller signalsystem, både mark och ombord.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag är en hängiven orienterare, vilket är en en sport jag hållit på med i över 40 år. Jag tävlar en del och är aktiv i orienteringsklubben Järfälla OK. Jag tycker även om att cykla mountainbike och åka längdskidor. Och så fixar jag gärna med huset hemma i Kallhäll och lagar mat från grunden.

Alireza Khoogar
Stockholm
Alireza Khoogar

Alireza, berätta om din yrkesmässiga bakgrund!
Jag bor i Uppsala men studerade till maskiningenjör med inriktning på industriell ekonomi på KTH i Stockholm.
Under några år har jag arbetat på Trafikverket som teknikingenjör med generiska anläggningsutformningar på ERTMS-programmet. I detta arbete ingår tekniska utredningar, riskanalyser, livscykelkostnader och ingående jämförelser mellan komponenter och leverantörer. Detta har gett mig en bra inblick i ERTMS och dess beståndsdelar men även kunskap kring val av komponenter och alla ställningstaganden som finns kring detta.
Vad lockade med STHK, hur hamnade du här?
Jag var redo för nya utmaningar och såg en annons som verkade intressant helt enkelt. När jag träffade STHK kändes det än mer intressant och att det verkar som att jag kan få jobba inom intressanta områden och utvecklas. Jag tyckte att det var extra intressant att STHK i och med samarbetet med Welado ger möjlighet att jobba med projekt och människor i andra länder.
Hur ser ditt drömuppdrag ut?
En mängd detaljer skapar en helhet och jag gillar att jobba med dessa detaljer med vetskap om att det påverkar helheten och verkligen spelar roll. Jag ser mig lite som en brygga mellan tidplan, ekonomi och teknik inom området signalsystem, framför allt marksystem. Det är där jag vill verka.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag spelar gärna basket med mina vänner. Och så gillar jag att göra praktiska saker som att snickra på huset och och mecka med tyska bilar som Volkswagen och Porsche.

Per Södrén
Stockholm

Magnus Platemar
Stockholm

Magnus Lille

Andreas Engström
Stockholm

Mats Eriksson
Stockholm

Jesper Näsström
Stockholm

Helena Ljung
Stockholm

Johan Nilsson
Stockholm

Håkan Älvegran
Stockholm

Lars Blomqvist
Stockholm

Simon Betts
Stockholm

Rolf Nilsson
Stockholm

Dan Enberg
Stockholm

Stefan Eklöf
Stockholm

Peppe Leanza
Stockholm

David Gustavsson
Stockholm

Noora Haverinen

Per Börjel

Anders Dahl
Stockholm
Anders Dahl

Anders, berätta om din yrkesbakgrund!
I grunden är jag väg- och vattenbyggare från KTH. I princip direkt efter studierna började jag arbeta på SL med utvärdering av passagerarräkningssystem och med statistik som man erhöll från trafikräkningen. Jag har sedan jobbat vidare med uppbyggnad och drift av sådana system vilka har blivit mer och mer sofistikerade i och med teknikutvecklingen. Jag har även lett uppdrag och projekt för montage och installationer av mätutrustning på olika typer av fordon.
Själva tekniken går ut på att man monterar räknare i form av sensorer på fordon och sedan samkör man denna information med klockslag, hållplatstider och position. Detta är oerhört viktiga data för att få en bild av hur kollektivtrafiksystemet beläggs men naturligtvis även värdefullt för att kunna planera trafiken och framtida utbyggnader. När jag började med automatisk trafikräkning så var vi pionjärer men i dag finns trafikräkningssystem på nästan alla fordon i kollektivtrafiken.
Jag har även jobbat som volontär i Gambia under ett par år i slutet på 80-talet. Det var ett färskvattensprojekt där pumpen drevs med solpaneler vilket var ganska oetablerad teknik på den tiden.
Hur skulle ditt drömuppdrag se ut?
Jag måste nog svara något med trafikräkning. Jag brinner verkligen för det. Jag ser samhällsnyttan med de projekt jag jobbat med trots att det kanske har setts med viss skepsis i början. Tekniken som kan användas blir som sagt mer och mer sofistikerad så att systemen ständigt kan förbättras, samtidigt som den personliga integriteten givetvis måste värnas.
Varför valde du STHK?
Jag såg i en annons på LinkedIn att STHK sökte IT-folk med intresse för kollektivtrafik och jag kände mig träffad. I dialogen tilltalades jag av intresset för min kompetens och min person, bemötandet var professionellt men ändå avslappnat. Det kändes helt enkelt som en bra matchning!
Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag har tre vuxna barn som jag gärna umgås med. Och så har jag en sommarstuga i Småland som jag gärna åker till. Jag gillar att promenera och ägnar mig mycket åt omvärldsbevakning och att följa med i nyhetsflödet.

Joonas Haverinen

John Adolfsson

Markus Hellström
Stockholm
Markus Hellström

Hej Markus, berätta om din yrkesbakgrund!
Jag har studerat matematik, logik och filosofi på Stockholms universitet.
Mitt första jobb var som reliabilityingenjör inom signalsystem för järnväg hos en stor systemleverantör. Jobbet gick ut på att på olika sätt öka ombordsystemets tillförlitlighet genom att leta efter fel och analysera data för att hitta faktorer som sänker tillförlitligheten. Min roll utökades så småningom till att inte bara omfatta R:et utan hela RAMS så att säga (Reliability, Availability, Maintainability, Safety). Ett spännande arbete där man fick jämföra verkligheten med labbmiljön.
Nästa steg i karriären blev rollen som systemingenjör, en ganska bred roll som innebar felsökning, underhållsfrågor och krav på operatörsspecifika applikationer inom ombordsystem.
Det är där jag är i dag kan man säga, en systemingenjör som gillar problemlösning, matematik och logik.
Vad förde dig till oss på STHK?
Jag har känt till STHK i och med att jag känner ett par personer som jobbar här. Jag är nyfiken på konsultrollen för att bredda min kunskap och vidga mina vyer, så det blev naturligt att söka sig till STHK. Jag lockades även av möjligheten att själv påverka min riktning i yrkeslivet.
Vad har du för drömuppdrag, när trivs du bäst?
Jag trivs i rollen som problemlösare med matematik och logik som redskap. Jag gillar att analysera, fundera och hitta lösningar. Det skulle vara kul att komma ut i en verklig driftsmiljö som till exempel en testbana och göra detta.
Vad gör du på din fritid?
Som nybliven pappa är det förstås mycket fokus på familjen och att leka med dinosaurier och besöka 4H-gårdar med mera. Annars är jag mycket av en friluftsmänniska, jag gillar att vara ute och springa och promenera.

Ellinor Karlsson
Ellinor Karlsson

Örnsköldsvik
Hej Ellinor! Berätta om din yrkesbakgrund!
Mitt yrkesliv har dominerats av ett antal olika roller inom infrastruktur. Jag är utbildad ingenjör inom väg- och banteknik och efter det har jag jobbat som exempelvis biträdande byggledare, spårtekniker och med föreskrifter och förordningar inom området. På senare år har jag som konsult jobbat mycket inom olika projekt med Transportstyrelsens godkännandeprocesser och även med besiktning och projektering. Min officiella titel är GOP-handläggare.
Hur ser du på samarbetet mellan STHK och finska Welado?
Jag tror att samarbetet kommer att göra båda företagen starkare. Welado kan stärka sin kunskap och erövra en större marknad inom ERTMS i Finland. STHK i sin tur får stöttning att komma in i nya affärsområden och på så sätt förstärka och bredda sitt erbjudande inom infrastrukturområdet. Tillsammans tror jag att STHK och Welado har stora möjligheter att även etablera sig utanför sina respektive länder.
Hur skulle ditt drömuppdrag se ut?
Jag gillar att samordna, planera, förbättra och förenkla. Jag hade tidigare ett uppdrag där jag som uppdragsledare fick planera, resurssätta och samordna garantibesiktningarna utefter Botniabanan. Det är ett av de roligaste uppdragen jag har haft, så något liknande vore kul.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag gillar att hålla på ute i trädgården även om ambitionsnivån kanske snarare är hellre än bra. Jag tycker även om att vandra i naturen, vi har väldigt många vackra platser att besöka runt Höga Kusten. Jag gillar även idrott, kanske mest att titta på barnens idrottande, men jag försöker även att träna lite själv.

Anders Forsberg
Anders Forsberg

Hej Anders! Berätta om din yrkesbakgrund!
Jag har arbetat i järnvägsbranschen länge, sedan 1984 inom väldigt många olika delar. Senaste 20 åren har jag huvudsakligen sysslat med projektledning inom säkerhets- och trafikstyrning och sedan 2008 inom ERTMS.
Hur ser du på samarbetet mellan STHK och Welado?
Jag är övertygad om att det är ett samarbete som gynnar båda parter. Både STHK och Welado har starka varumärken inom sina nischer i Sverige respektive Finland. Utvecklingen av ERTMS i Finland har börjat ta ordentlig fart och där finns stora möjligheter för STHK och Welado.
Hur skulle ditt drömuppdrag se ut?
Mitt drömuppdrag är faktiskt det jag har nu. Jag arbetar på Trafikverket med pilotanläggningar för ERTMS. Det händer saker hela tiden och man utsätts hela tiden för nya utmaningar. Jag tror stenhårt på ERTMS som järnvägens framtida trafikstyrningssystem i framför allt Europa, så det är väldigt tillfredsställande att vara en liten del i detta.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
Om vi börjar med sommaren så är både min fru och jag husbilsfans av stora mått. Vi åker gärna runt i Sverige och på kontinenten och vandrar, tittar på sevärdheter och solar och badar. Övrig tid stavas KAIS Mora IF. Jag är ordförande i föreningen som tillhört de ledande i landet inom daminnebandy de senaste 15 åren.

Jesper Mandre
Stockholm
Jesper Mandre

Hej Jesper, berätta om din yrkesbakgrund!
Jag har drygt 20 års erfarenhet av signalbranschen, har jobbat mycket med ATC-systemet i ett antal olika roller, exempelvis konstruktion, säljstöd och utvecklingsprojekt. Jag har gradvis specialiserat mig inom säkerhetsområdet och har arbetat mycket med områden som säkerhetsgranskning, säkerhetsstyrning och RAMS samt som säkerhetsingenjör i projekt.
Vad gjorde att du sökte dig till oss på STHK?
Jag kände till firman sedan tidigare och känner många som arbetar där. Jag lockades också av STHK:s upplägg att ge stor frihet att styra över sin egen utveckling och inriktning men samtidigt en grundtrygghet i form av infrastruktur, kollegor och uppdragsförsörjning.
Om du fick välja ett uppdrag som skulle passa dig, vad skulle det vara?
Jag gillar att ställas inför något nytt och okänt som behöver styras upp. Jag stimuleras av att reda ut “omöjliga” uppdrag och skapa ordning i kaos genom att metodiskt sortera, utesluta och förstå sammanhang.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag renoverar museibrandbilar, är med i en klubb som sysslar med detta. Jag är även intresserad av modelltåg. Jag har en idé om att ha en modell av alla fordonstyper jag jobbat med. Jag är inte riktigt där, men jag kämpar på.

Andreas Percevic Kling
Stockholm
Andreas Percevic Kling

Hej Andreas, berätta om din yrkesbakgrund!
I botten är jag elektroingenjör från KTH. Jag kom in i arbetslivet när IT-branschen hade sina gladaste dagar. I samband med IT-kraschen lockades jag in till järnvägsbranschen och signalsystem och började på dåvarande Adtranz (numera Alstom). Min röda tråd där har varit framför allt ombordsystem. Jag har jobbat med spännande projekt åt kunder i Taiwan, Sydkorea och Schweiz, först i rollen som testare, men senare även i koordinators- och ledarroller som exempelvis teamledare och teknisk projektledare. Jag har också jobbat mycket med att utveckla testverktyg, samt som projektledare i anpassningsprojekt för ombordutrustning.
Vad gjorde att du sökte dig till oss på STHK?
Jag har känt till STHK länge eftersom jag känner många som jobbar där. Jag har hört att de trivs och har nog tänkt att jag kanske kommer att hamna där själv någon gång. Och nu var det ett bra läge. Jag har jobbat väldigt länge, nästan 20 år, på min föregående arbetsplats och kände att det var dags för en ny utmaning och nya perspektiv. Konsultrollen känns lockande i och med att man då ställs inför nya förutsättningar, det skulle till exempel vara spännande att jobba på beställarsidan.
Om du fick välja ett uppdrag som skulle passa dig, vad skulle det vara?
Jag trivs i rollen som relativt teknikorienterad projektledare. Som jag var inne på tidigare skulle det vara kul att arbeta på beställarsidan i ett signalprojekt, till exempel åt Trafikförvaltningen eller Trafikverket. Det perspektivet skulle vara spännande och jag tror att jag kan tillföra mycket i och med min långa erfarenhet på leverantörssidan.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
Som trebarnsförälder med barn i skolåldern kretsar naturligtvis mycket kring familjelivet. Men i övrigt blir det mycket idrott. Jag springer, spelar korpfotboll, går på gym, spelar tennis och innebandy och cyklar stig. Och så är jag Hammarbyare, det är en del av min identitet kan man säga.

Irma Holmberg
Stockholm
Irma Holmberg

Hej Irma, berätta om din yrkesbakgrund!
Relativt tidigt i mitt arbetsliv när jag jobbade i IT-branschen märkte jag att jag trivdes i rådgivande och stödjande roller. Och egentligen är det i de rollerna jag fortfarande verkar, även fast jag har lagt till ledarskap och ämnesområdet numera omfattar stora infrastrukturprojekt. Jag gillar att tillsammans med tvärvetenskaplig och teknisk expertis arbeta i stora projekt som ger samhällsnytta. Att få folk att förstå varandra och samverka mot ett gemensamt konkret mål. Genom åren har mina uppdrag handlat mycket om infrastruktur och samhällsbyggnad. Jag har jobbat i många roller såsom uppdragsledare, projektledare, projekteringsledare, gruppledare och chef samt strategisk rådgivare. Uppdragen har varierat mycket, allt från skolutbyggnader till kollektivtrafik, färjeterminal, torg och stora järnvägsuppdrag.
Vad var det som gjorde att du blev intresserad av oss på STHK?
Jag lockades av att arbeta på en relativt liten men ändå väletablerad aktör som STHK är. Jag gillar att jobba nära där besluten tas kombinerat med frihet över mitt arbete och samtidigt få tryggheten i att vara en del av ett välrenommerat företag. Och det blev inte sämre av att jag hade hört från tidigare kollegor som jobbar på STHK att de trivs och har intressanta uppdrag. Det kändes helt rätt att kliva in på kontoret och skriva på!
Om du fick välja ett uppdrag som skulle passa dig, vad skulle det vara?
Jag skulle säga att jag redan har jobbat i flera drömuppdrag. Jag gillar att jobba med samhällsnytta; något som ger ett avtryck för eftervärlden. Jag älskar att kunna åka förbi en plats och tänka att det där har jag varit med och skapat.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag är trädgårdsentusiast och har ständigt nya projekt på tomten på Ingarö. Just nu håller jag på att planera för en större köksträdgård som behöver vara inhägnad för att rådjuren inte ska äta upp allt. Jag är på jakt efter en fin grindportal dit. Jag drömmer också om att skapa ett japanskt ”trädgårdsrum”. Och i framtiden vill jag gärna läsa trädgårdsdesign så att det kan komma till nytta även på mitt CV.

Mikael Matsson
Stockholm
Mikael Matsson

Hej Mikael, berätta om din bakgrund!
Jag är en testingenjör som har rört mig mot mer teknikorienterade ledande roller som teknisk projektledare och teamledare. Jag har jobbat länge i dessa roller inom produktutveckling av ERTMS-signalsystem på Bombardier. Det har varit mycket arbete med baliser och antenner, men jag har även stor erfarenhet av produktgodkännande och de styrande europeiska CENELEC-standarderna.
Vad förde dig till oss på STHK?
Jag var egentligen relativt nöjd med tillvaron när jag kom i kontakt med STHK. Men jag kände folk som jobbade på STHK och trivdes, och jag insåg att det kanske var dags att ta ett nytt steg efter att ha jobbat ganska länge för samma arbetsgivare. Det känns intressant och spännande att gå in i denna nya roll!
Vilken typ av uppdrag skulle du önska om du fick välja fritt?
Gärna ett uppdrag där jag kan kombinera mina roller som tekniker och ledare, till exempel projektledare för utveckling av ett ERTMS-testlabb.
Vad gör du på fritiden?
Jag tycker om löpning och gillar att springa lopp, som till exempel Lidingöloppet och Göteborgsvarvet. Jag är även musikintresserad och spelar synth och gitarr i ett indiepopband som heter Red Sleeping Beauty.

Klas Brising
Stockholm

Mattias Saalo
Stockholm

Fredrik Kihlanki
Stockholm
Fredrik Kihlanki

Hej Fredrik, berätta om din yrkesbakgrund!
Mitt arbetsliv har kretsat kring järnvägsfordon, från rent verkstadsarbete till mer ledande och översiktliga roller. Jag började i Rissnedepån med reparationer och underhåll av tunnelbanefordon direkt efter verkstadsskolan. Jag tyckte att det var väldigt kul med fordon och ville lära mig allt om dem. Så jag läste på, frågade mer erfarna kollegor och studerade fordonen i verkstaden. Efter ett tag hade jag arbetat upp ganska komplett kunskap om fordonen och jobbade med många delar av dem. Så småningom fick jag mer ledande roller med mer översikt och strategiska inslag som till exempel projektledare för modifieringar och underhållsrelaterade förändringar. Jag var även teknisk chef med ansvar för fem fordonstyper. Jag gillar att driva projekt nära verkstaden med stor delaktighet och där jag kan använda mina praktiska kunskaper och mitt fordonskunnande.
Hur kom det sig att du hamnade hos oss på STHK?
Jag har träffat på flera konsulter från STHK på uppdrag där ute i depåerna, branschen är ju inte så jättestor. Jag har noterat att de alla har varit kompetenta, professionella och trevliga. När jag sedan kontaktades av er och fick höra mer om firman och anställningsmodellen blev det än mer intressant och jag beslutade mig för att tacka ja till erbjudandet jag fick. Dessutom hade jag trots allt inte sökt nytt jobb på 14 år.
Att vara konsult har i sig inte så stort egenvärde för mig, men jag tycker om att utvecklas, ställas inför nya uppdrag och att träffa nya människor.
Vad har du för drömprojekt?
Det skulle vara kul att jobba i ett fordonsleveransprojekt på leverantörssidan. Då jag tidigare varit delaktig från operatören/underhållaren vid fordonsleveranser skulle det andra perspektivet vara lärorikt.
En annan sak jag skulle vilja fortsätta arbeta med är optimering av underhåll. Här finns många intressanta perspektiv med koppling till kvalitet, ekonomi, livstid, med mera. Jag upplever att det behövs mer samarbete mellan underhåll och förvaltning.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Jag gillar att röra på mig och att sporta. Jag har cyklat mycket BMX och mountainbike och jag älskar att åka snowboard. I övrigt gymmar jag och spelar padel. Jag har också på senare år upptäckt att golf är en trevlig sport, inte minst för att det är så socialt och ett bra sätt att hålla kontakt med gamla kompisar som liksom jag börjat ta det lite lugnare med actionsporterna.

Mathias Mårtensson
Stockholm
Mathias Mårtensson

Hej Mathias, berätta om din yrkesbakgrund!
Jag växte upp i textilstaden Borås och tänkte logiskt nog egentligen bli textilekonom, men i stället valde jag att bli maskiningenjör och senare även magister i kvalitetsteknik. Redan tidigt i arbetslivet jobbade jag mycket med kvalitetsfrågor i olika former, exempelvis certifieringar och upphandlingar. Så småningom sökte jag mig till mer ledande roller och min första sådana roll blev att bygga upp en kvalitetsavdelning på ett internationellt företag i järnvägsbranschen. Jag har även varit teknisk chef på ett företag som sysslar med fordonsunderhåll. Sammanfattningsvis kan man säga att jag är en kvalitetsmedveten ledare som gillar att se den stora bilden.
Hur kom det sig att du hamnade hos oss på STHK?
Jag lockades av upplägget att man i någon symbolisk mening har ett eget bolag – det vill säga att man bestämmer över och tar ansvar för sin inriktning – men att detta sker i formen av en fast anställning med alla fördelar det har i form av trygghet, socialt nätverk och övriga basfunktioner. Frihet med grundtrygghet helt enkelt.
Vad har du för drömprojekt?
Jag är en generalist som ser den stora bilden och gillar att leda operativ verksamhet. Jag vill göra skillnad och driva igenom förändring, tillsammans med mitt team. Ett drömprojekt skulle kunna vara att gå in som interrimschef.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Jag gillar att träna. Jag springer mycket hinderbana hemma i Huddingeskogarna och tävlar i bland, till exempel Toughest. Och så gillar jag armbandsklockor, gärna franska, ett estetiskt intresse.

Bengt Alm
Stockholm
Bengt Alm

Hej Bengt, kul att ha dig tillbaka! Den naturliga första frågan är förstås vad som gjorde att du sökte dig tillbaka till oss.
Förutom att jag trivdes under mina år på STHK så var det som lockade mig tillbaka den stora frihetsgraden att påverka min inriktning och att konsultrollen ger större möjligheter till omväxling och att lära sig nya saker. Det är kanske lättare att inse sådana saker när man får distans till det.
Berätta om din yrkesbakgrund!
Jag har jobbat med fordon i princip hela mitt yrkesliv. Det började med lastbilar men gled ganska snart in på järnvägsfordon, till en början godsvagnar. Jag har jobbat mycket med konstruktion, upphandlingar och nationella krav kopplat till gods- och arbetsfordon. ECM, underhållsansvarig enhet, och regelverken kring detta har jag också arbetat mycket med. Ett annat område är riskanalyser (CSM-RA) och väsentlighetsbedömningar i samband med förändringar av fordon. Sammanfattningsvis kan man säga att jag hanterar förändringar i fordonsflotta.
Har du något drömuppdrag?
Något som skulle vara spännande är att vara med i ett implementationsprojekt för ETCS-system (ERTMS-ombordsystem). Att följa hela processen från förstudie via upphandling till installation och driftsutvärdering. Det finns nog goda möjligheter till att prova på detta hos STHK.
Den privata Bengt då, vad gillar du att göra på fritiden?
Jag har ägnat mig mycket åt judo för att hålla mig i form och jag är innehavare av svart bälte 2 dan. Men nästan ännu roligare har varit att vara tränare i judo åt barn med intellektuella variationer och Downs syndrom. Det har jag hållt på med i över 15 år, jag var bland annat headcoach för det svenska laget i Special Olympics i Los Angeles 2015. Detta är något jag brinner för och har gett mig väldigt mycket på ett personligt plan. Jag gillar även att åka skidor alpint och försöker få till en veckas åkning varje vinter.

Daniel Ström
Stockholm
Daniel Ström

Daniel, berätta om din yrkesbakgrund!
Jag pluggade automation och mekatronik på Chalmers och fick en utbildning som spände sig över många tekniska discipliner och det kan nog sägas vara ett tema på min karriär. Efter att ha jobbat i bland annat bilindustrin och inom processteknik på kärnkraftverk och raffinaderier hamnade jag i järnvägsfordonsbranschen 2016 och där har jag stannat kvar sedan dess. Jag arbetar nu som teknisk projektledare inom ett projekt för midlife-uppgradering av tunnelbanefordon.
Hur kom det sig att du hamnade hos oss på STHK?
Jag fick ögonen på er i och med att jag jobbade tillsammans med en STHK-konsult som talade mycket gott om er. Jag tyckte att ni verkade intressanta eftersom jag gillar mindre företag med korta beslutsvägar, jag tilltalades också av anställningsupplägget som påminner om att vara egen men under tryggare former.
Vad har du för drömprojekt?
Jag trivs med att arbeta med midlife-uppgradering av fordon och det skulle vara kul att vara med om ett stort sådant projekt, till exempel för pendeltåg. Denna typ av uppgraderingar brukar vara mer fokuserade och praktiskt inriktade än nyanskaffningar vilket tilltalar mig. Dessutom sträcker det sig över flera teknikområden vilket är spännande. Det skulle även vara intressant att lära mig mer om marksystem för järnväg, till exempel signalsystem som ERTMS.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Jag har en relativt fysiskt aktiv fritid. Jag gillar att åka skidor och snowboard och var nyligen i Riksgränsen och åkte. Stigcykling i hemmaskogarna är också kul. Annars blir det en hel del fixande med hus och trädgård.

Stefan Ankarstav
Stockholm
Stefan Ankarstav

Min namne och kollega sedan ett antal år tillhör definitivt inte den svårpratade typen. Stefan är den som alltid ser en, hälsar glatt på alla han känner och som alltid tar sig tid att prata. Detta i kombination med en hyfsat aktningsvärd ålder har skapat ett stort kontaktnät, inte minst i järnvägsbranschen. Under samtalet noterar jag att han ofta kallar tidigare kollegor för sin “kompis”, eller lägger till ett “honom umgås jag fortfarande med faktiskt”.
Jag drar mig till minnes att en annan kollega berättade att han lite smått brådskande skulle passera en korridor hos en kund tillsammans med Stefan för att gå på ett möte. Tiden för denna passage översteg dock vida kalkylen eftersom Stefan kände så många som “ville växla några ord”.
Tidstypiskt nog stämmer vi träff för denna intervju via Teams. Efter inledande snack som på coronaabstinensvis drar i väg ganska långt åt alla möjliga håll kör vi till slut igång själva intervjun.
Stefan, om vi backar till din uppväxt. Fanns det något där som antydde din framtida tågbana? Var du en tågkille?
– Nej, alltså, jag hade visserligen som många andra på den tiden modelljärnväg men jag var inte någon tågnörd. Jag är det inte nu heller egentligen. Men redan tidigt ville jag gärna öppna trasiga eller hela saker som innehöll elektronik, greja lite med dem och sätta ihop dem igen, oftast fungerande. Jag vet inte hur det gick till riktigt.
Mycket experimentellt hemmabyggande med elektronikkomponenter blev det också. Mest för eget bruk och nöje men han byggde och monterade även egenhändigt konstruerade billarm åt vänner och bekanta.
När det var dags att välja gymnasium följde Stefan den naturliga riktningen, det blev den tvååriga praktiskt inriktade el-telelinjen (ja, linje hette det på den tiden). Senare läste han in fyraårig teknisk linje på kvällstid.
– Jag var nog ingen stjärna i skolan egentligen. Jag har alltid varit mer praktisk och lösningsorienterad.
Hamnade du i järnvägsbranschen direkt efter studierna?
– Nej, efter en kort tid på Gustavsberg hamnade jag på Ericsson, eller LM Ericsson som det hette då, detta var på 70-talet. Jag höll på med provning av AXE-telefonväxlar vilket var ganska nytt. Jag trivdes bra med det, växlarna var moderna med kretskort och elektronik vilket jag ju gillade. Senare gjorde jag en internförflyttning till Ericsson Signal Systems som tillverkade signalsystem för järnväg.
Det var alltså detta företag som senare köptes upp av ABB under ledning av Percy Barnevik och senare blev EB Signal, ABB Signal, Adtranz för att under en längre tid hamna hos det kanadensiska företaget som började som snöskotertillverkare, Bombardier. Alldeles nyligen övergick verksamheten till Alstom.
– Jag jobbade mycket med reläställverk 65 och ett modulställverk som Ericsson tagit fram. Vi satt i Västberga och jobbade bland annat med ett projekt med stationer som skulle till Bangladesh. Jag driftsatte även malmbangården uppe i Narvik. Men jag insåg att jag egentligen tyckte att själva fordonen var roligare, så efter några år på Ericsson Signal sökte jag mig vidare till SL för att jobba med tunnelbanevagnar som fordonsingenjör.
Vilka vagnar var det som gällde då?
– Jag jobbade mycket med C14z-vagnarna, eller Cz som vi kallade dem, med asynkron drift.
Detta var provvagnar för teknik som skulle användas i efterföljande C20. Det blev bara fyra stycken C14z.
– Jag mer eller mindre bodde i vagnarna under ett par år där ute i Rissne. Vi hade en del utbyte med gänget som höll på med X2000, de byggde på samma teknik. Hur som helst kände jag att jag hade hittat min grej, fordon. Framför allt sånt som har med el och elektronik att göra, men det är ju ganska mycket som gör det på ett fordon.
Jag läser hans meritförteckning. F33, F41, Cx, C14Z, C20, RC, X1, X2, X11-14, X2k, A32, X31, X40, X60 och X61. Listan på kryptiska fordonsbeteckningar Stefan har jobbat med kan göras lång. Det får nog anses uppenbart att fordon är hans grej.
Vad skulle du säga är svaga punkter på järnvägsfordon generellt?
– Insteg och dörrar är känsligt. Många människor går där med smutsiga, blöta skor. Det kommer fukt från regn, snö och fuktiga vindar. Dessutom öppnas och stängs dörrarna ju hela tiden. Det är ibland svåra fel att hitta också. Jo, det är helt klart en känslig punkt som orsakar mycket störningar. Det är ju driftstörningar som kostar. Hjul är också känsligt, eller åtminstone dyrt att svarva om. Det blir platta hjul av att hjulen låser sig och ibland måste det komfortsvarvas på grund av mindre ojämnheter.
Han har jobbat mycket i verkstaden med felsökning av trasiga fordon och tester av levererade fordon. Men han har även jobbat mycket med inköp och långsiktiga strategier kring hur man kan förlänga livstiden på fordon, eller utvärdera om det ens är lönt i stället för att köpa nya. Det är när man tar med sig erfarenheterna från verkstaden in i inköp och de långsiktiga strategierna som det blir intressant.
Genom åren har Stefan haft ett antal arbetsgivare. Till exempel SJ:s maskindivision – senare Traintech, Interfleet, SNC Lavallin och som nu heter Atkins. Och Euromaint i Göteborg som senare togs över av Alstom. Det blev även en sväng till på SL, den här gången för att jobba med pendeltågen X60.
Även hos oss på STHK har Stefan naturligtvis jobbat mycket med fordonsnära arbetsuppgifter. Han har varit involverad i Saltsjöbanan, Tvärbanan och RC-lok exempelvis.
– Nu jobbar jag en del på Tvärbanan med ett nytt system för växelstyrning på Kistagrenen. Jag åker ut i bland till Ulvsundadepån och mäter och donar. Det är jättekul!
För Stefan är en alltjämt en praktiker som inte vill sitta vid sitt skrivbord hela tiden, han vill ut i fält eller i verkstan och se hur det funkar. Eller inte funkar.
Stefan pratar med en tydlig stockholmsk dialekt. Hans föräldrar bodde i Bagarmossen och Farsta när han växte upp. Bortsett från en sejour i Göteborg har han varit huvudstaden med kranskommuner trogen. Märkligt nog blev det så att båda barnen rotade sig på västkusten, trots att flytten dit blev något av en parentes för Stefan och hans fru Ulrika som för övrigt jobbar på Kungliga Slottet.
Vad sysslar du med när du inte jobbar?
– Jag älskar att vara ute i skog och mark och njuta av stillheten. Jag vandrar gärna och paddlar mycket kanot, jag har några gamla träkanadensare från 40- och 50-talet. Vi har en stuga i Foskros, några mil rakt ut i vildmarken i närheten av Idre. Bland det bästa jag vet är att ta med mig en kaffetermos och gå upp på den närliggande fjälltoppen. Sen bara sitter jag där precis ovanför trädgränsen med mitt kaffe och kanske en whisky. Jag gillar att åka skidor och snöskoter också förresten.
Jag påminns om att jag hört en annan anekdot om att Stefan körde snöskoter och att variatorremmen gick av någonstans ute i obygden. Själv hade jag nog fått ett rejält stresspåslag och funderat på hur man skulle kunna få hjälp att komma därifrån i den pressade situationen. Han lyckades dock reparera remmen, oklart hur. Jag kan se det framför mig, en inte alls nedstämd Stefan gnuggar händerna och: “Ah, det här löser vi serru!”.
Om du skulle säga något oväntat om dig själv vad skulle det vara?
– Jag är lite italofil. Gillar italienska bilar och motorcyklar, har en Alfa Romeo och en Ducati. Jag brukar säga att de aldrig går sönder, det brukar alltid reta någon. Italiensk mat och vin är också trevligt. Och så har jag haft en zoobutik i Uddevalla, det kanske är lite oväntat.
Han berättar också att han och en kompis har cyklat från Stockholm till stugan i Dalarna knappt 50 mil bort på en motorassisterad tandemcykel bestyckad med en Victoriamotor från 1952. Det låter ju ganska – hur ska jag säga – galet. Men känner man Stefan är det egentligen inte så oväntat när jag tänker efter.

Samanthi Livera
Västerås
Samanthi Livera

Berätta om din yrkesmässiga bakgrund, Samanthi!
Jag gillar att förändra och göra skillnad och trivs i drivande roller, men i botten har jag en teknisk akademisk bakgrund inom energi, elkraft, akustik och vibrationer.
Min första arbetslivserfarenhet var ett sommarjobb på ABB i Ludvika inom mättransformatordivisionen och efter det kom jag att arbeta på och samarbeta med ABB mycket under mina studieår. Till exempel gjorde jag mitt examensarbete till kandidatexamen på Elkraftingenjörsutbildningen på ABBs kraftkondensatordivision. Även examensarbetet till min magisterutbildning gjorde jag där och efter examen fick jag fast anställning.
2009 fick jag möjlighet att bli industridoktorand på ABB. Tjänsten handlade om elektromagnetisk ljudgenerering på kraftkondensatorer med kringliggande system och innebar arbete på ABB och KTHs Wallenbergslaboratorium.
Efter några år blev jag erbjuden att arbeta i en global funktion på ett stort järnvägsföretag som akustik- och vibrationsexpert. Efter detta fortsatte jag med olika roller inom järnvägssektorn både som anställd och som konsult. Jag har haft privilegiet att arbeta både på beställar- och mottagarsidan; i det här fallet hos statliga aktörer som Trafikverket och Trafikförvaltningen.
Nu får jag möjlighet att använda alla dessa erfarenheter när jag utökar STHKs verksamhet med att starta affärsområdet inom energi vilket känns väldigt spännande.
Du kommer ju tillbaka till oss på STHK men hur kom det sig att du hamnade hos oss första gången?
En vän som jobbar på STHK trivdes bra och tyckte att min bakgrund passade bra, så han tipsade mig om att ta kontakt. Jag tyckte att arbetsuppgifterna kändes utvecklande så när jag fick ett erbjudande accepterade jag det.
Hur ser ditt drömuppdrag ut?
Min dröm är att med hjälp av STHK och Welado bidra till utveckling av förnybara energisystem som bland annat solenergi, vindenergi och vattenkraft i mitt hemland Sri Lanka. Det är naturtillgångar som väntar på att utnyttjas bättre, och lyckas man med detta borde också tillgänglighet och tillförlitlighet till elektrisk energi radikalt öka där vilket verkligen är efterlängtat.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag har en stor mångfald i mitt liv. Jag gillar att tillbringa min tid tillsammans med släkt och vänner som är utspridda över världen. Jag vill vidga mina vyer, både professionellt och privat, och ägna mig åt olika kulturella aktiviteter som läsning, teater, opera och konserter med mera. Och så tycker jag om träning i form av löpning, yoga och crossfit och att utforska olika matkulturer med tillhörande drycker.

Emma Nordlöf
Stockholm
Emma Nordlöf

Hej Emma, berätta om din yrkesbakgrund!
Jag har arbetat ett antal år som konsult med human factors och riskhantering som specialistområden. Jag har bland annat arbetat med planering och genomförande av riskanalyser, säkerhetsgranskningar, användbarhet och tillgänglighet för bland annat operatörsmiljöer och användargränssnitt hos kunder som Trafikverket och SL. Jag har även arbetat med säkerhetsfrågor inom kärnkraft. Min mission är att säkerhet inte är ett avgränsat område utan ett resultat av att människan får rätt förutsättningar från omgivande teknik och organisation.
I botten har jag en magisterexamen i human factors/ergonomics på KTH och en kandidatexamen på kognitionsvetenskapsprogrammet på Linköpings Universitet.
Vad förde dig till järnvägsbranschen?
Jag skrev min magisteruppsats på ämnet “ERTMS och MTO” (människa – teknik – organisation) där jag studerade lokförarens förutsättningar att agera korrekt på information vid användning av ERTMS-gränssnitt. Jag fick sedan möjlighet att arbeta vidare med detta i form av ett forskningsuppdrag som anställd på ett konsultföretag, vilket ledde till fler uppdrag inom området.
Vad gjorde att du sökte dig till oss på STHK?
Jag tycker om att arbeta i en fri roll och jag tilltalades av STHK:s upplägg att ge stor frihet att styra över sin egen tid, utveckling och inriktning. STHK:s kompetensblandning känns också spännande. Från att ha jobbat med många med liknande bakgrund kommer jag nu att kunna tillföra ett annat perspektiv.
Om du fick välja ett uppdrag som skulle passa dig, vad skulle det vara?
Jag trivs bäst i komplexa utvecklingsprojekt där användare står i fokus där jag kan tillföra energi i frågor som säkerhet och användbarhet och bidra med en helhetssyn på detta. Det är viktigt för mig att projektet är motiverat att skapa en bra produkt, det vill säga att man är medveten om att genvägar och felaktiga beslut oftast senare kommer tillbaka och biter tillbaks.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag har ett stort intresse för mat och matlagning och är utbildad kock. Jag tycker även om att fixa i trädgården.